Bustum
Demonolosophy (2012)

Néha előjövök azzal a teóriámmal, hogy mára szinte már csak műfajok ütköztetésével lehet izgalmas dolgokat művelni a zenei porondon. Ennek a valóságalapját eldönteni önökre bíznám, ahogyan azt is, hogy a jelen lemez, illetve a horvát Bustum ezt megteszi-e. A trió (vagy most éppen duó) több mint tíz éve fertőzi a vizeket, mérgezi a levegőt, és a műfaji besorolást tekintve tökéletesen illeszkedik a New Jerseyben fészkelő Regimental Records eddigi kiadványaihoz, csakúgy a hazai forgalmazóként funkcionáló Neverheardhez. Három, apránként eleresztett demó után (mind a három tartalmazta a Demonic Awakening című dalt) ez a banda első teljes nagylemeze.

Ami az első hallgatás után már megmarad az az egyre hozott pergődobtémák gyakori alkalmazása, és az egyébként is feszes döngölő dobjáték. A gitártémákban klasszikus black dallammenetek ötvöződnek a tradicionális heavy metal riffekkel, sőt azzal a bizonyos egyre hozott pergővel sokszor szinte már thrash hatás lesz a végeredmény. Kicsit emlékeztet az anyag a szintén a Regimental által gondozott Open Grave Fearjére.
Vokalizálásként a lehető leggonoszabb karvalyhangon suttog Demoniac (a kereszttel dedózó csóka alant már Nicor), és a finom visszhang, amit a hangjára húztak csak mélyíti ezt a taszító -szeretni való orgánumot. 
Az első öt dal csak átlagosan jó, aztán nálam a hatos Mists Of Solitude kezdte rendesen felhúzni a pontszámot a véglet irányába. Itt ugyanis a dal színtiszta black metallal indul, majd persze nem marad végig az, a gonoszságfaktor és a művészi él nagyon jól egymásra talált. No meg veszettül jó a sodrása az egész tételnek, igazi fejrázós darab időnként. És ez innentől már megmarad a lemez végéig, sőt az 5 perces Zaplakalo Nebo Suzama Od Krvi esetében, ami a leghosszabb nótája az anyagnak, még fokozódik is a hangulat. Hatalmas! Egy picike szintis rész is bekúszik.

A hangzás nagyon ott van a szeren, de nem műanyag. A basszusgitár minden apró rezdülése elválik a gitártól, a dob pedig feszesen és tisztán zakatol. Tudom, a trúság megkövetelné azt a bizonyos mélyebb és szőrösebb dobhangot, de ezt, amit itt hallok, nem tudom nem szeretni.

A lemez egyébként mindössze 33 perc, ami egy ennyire tömény és minőségi esszenciát hallgatva bőven elég is. 
A borító nincs eltúlozva, sima fekete-fehér black metalhoz passzoló téma, de itt ez nem oszt, nem szoroz, vagy ha igen, hát felfelé. Az viszont pozitívum, hogy a nyomat felszíne nem fényes, hanem matt, amit ugye az ujjbegyekből eltávozó mikroszkópikus zsírréteg - szaknyelven ujjlenyomat - ez esetben sokkal kevésbé pecsétel meg. Egyébként pont a borító alapján tituláltam a csapatot triónak, mert bár a Metal Archives szerint jelenleg ketten vannak, a papír azt mondja, hogy Eldar "Piper" Ibrahimovic - dob, Demoniac - gitár és ének, Dario "Darac" Turcan - basszus a felállás.

A kiadvány tavaly júniusi. Aki szereti a tradicionálisabb metalzenéket, nagyívű dallamokkal, gyors tempóval, és kellő mocskossággal, az nagyon nem fog csalódni a lemezben. És legyen ez újabb bizonyítéka annak, hogy a régóta patinás lengyel színtér mellé most már nem csak az oroszok vagy az ukránok, hanem a horvátok is bejegyzik magukat a szláv területet illetően. Csupán azért nem engedem fentebb a feszmérőn, mert egy kicsit várnom kellett a közel tökélyre. És örülök neki, hogy nem siettem el az év végi toplistám összeállítását. Össze lehet azt állítani februárban is...

Ne! Metal:


Bustum_Demonolosophy_2012
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.3 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Intro (00:40)
2.Arrival Of Serpent God (04:29)
3.Nightrealm (03:58)
4.Inquisitor Deum (03:02)
5.Marauders Call (03:47)
6.Mists Of Solitude (03:22)
7.Plijesan Gori Vijekovima (03:15)
8.Zaplakalo Nebo Suzama Od Krvi (04:58)
9.Hladan Kamen (03:24)
10.Outro (01:54)
Írta:
Nagaarum
2013. január 2., szerda, 07:37
Facebook:
Open Grave - Fear (2012)
Kritika, Nagaarum @ 2012. október 4., csütörtök, 09:48
Vredgad / Psykotisk - split (2006)
Kritika, Infam @ 2010. március 28., vasárnap, 19:10
Koncertek
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.034 seconds to render