Black Waltz (2012)
A svéd, közelebbről göteborgi Avatar zenekarral kapcsolatban először a promofotójukkal szembesültem. Nos, az alapján kissé fura csapatnak gondoltam őket, s nem tudtam mit várhatok tőlük. Annak ellenére sem, hogy az ajánló szerint a „fekete keringő” már a negyedik anyaguk, s eléggé sikeres is.
Mit mondjak, a megismerkedés után megmaradt a felemás érzés.
 
A fotón a frontember, Johannes Eckerström némi Marilyn Manson (a képet nézve eszembe jutott Brandon Lee is a The Crow c. filmből) jellegű sminkben, puhakalapban látható, ahogy a lemezborítón is, míg a többiek konszolidált metalosoknak tűnnek mellette.
A zenében is érezhetően jelen van ez a kettősség, azaz az alapvetően a dallamos death metalt (mi mást, ha már göteborgiak, ugye?) vegyítik különféle stílusokkal, illetve próbálják tágítani annak határait. Lelövöm a poént, többé-kevésbé sikerült is.
Hogy pontosabban fogalmazzak, az In Flames, a Soilwork jellegű dalokba került egy adag (hol több, hol kevesebb) indusztriális jelleg, főképp az ütemek terén, aztán itt-ott a korai Manson hatása sem tagadható. De sorolhatnám még (thrash, extrém metal, stb).
Furcsa, de a karcagi Vale Of Tears neve is eszembe jutott, elsősorban a címadó nóta miatt, de több dalban is hasonlóan szövegköpkődős az ének, mint amit Mulicz Feri szokott bemutatni.


Visszatérve a promofotó által keltett érzésemhez, szorult a csapatba bizonyos fokú teátralitás, a frontember kinézetén túl is, hisz énektémáiban, de még a zenében is fellelhető némi színpadiasság. Vagy fogalmazzunk úgy, írtak olyan nótákat, melyeknek egyes részletei akár musicalekben sem hangzanának idegenül.
A legjobb példa erre a lemezt záró, majdnem tíz perces Use Your Tongue. Ebbe még szájharmonika, meg némi country(!) íz is került.
Aztán van itt heavy metal jelleg is dögivel, de ez mondjuk a dallamos szólók terén nyilvánul meg legerősebben, ami alapstílust tekintve nem akkora különlegesség.

A promolapon emlegetik velük kapcsolatban a Rammstein nevét is, ezt nem érzem annyira hangsúlyosnak, de a klipes Let It Burn-t hallgatva van benne valami. De ez inkább csak a menetelős tempót tekintve igaz.



A legnagyobb hatásnak mégis az In Flames-t érzem, valamint a Björn „Speed” Strid vezette Soilwork-öt.
Ha meghallgatom mondjuk a szintén klipes Torn Apart-ot, vagy a Ready For The Ride-ot olyan érzésem van, hogy ezt akár Anders Fridénéknek is jól állna, eltekintve attól, hogy a szinte táncolható, előbb popos, majd színtén színházi kórusnak is beillő részre tőlük nem nagyon számíthatunk.
Azt hiszem pont ez az, ami ezt a csapatot érdekessé teszi. Bátran nyúlnak totál eltérő, első hallásra bizarrnak tűnő stílusokhoz és mégis sikerül olyan dalokat összehozni, melyek működnek. Igaz, ez már a negyedik lemezük, szóval nem számítanak zöldfülűnek ebből a szempontból, annak ellenére sem, hogy az első albumuk kiadásakor, 2006-ban még csak 18 évesek voltak.



Nem mondom, hogy új kedvencet avattam, de mindenesetre élmény volt az ismerkedés, s ha ezt a színvonalat tudják tartani, netán fokozni, akkor még a sikerhez, de legalábbis a nagyobb színpadokhoz vezető út is megnyílhat előttük. Mert ez az egyveleg valószínűleg élőben is jól működhet, ha megfelelő körülményeket, hangzást sikerül összehozni. Én mindenesetre megnézném őket, ahogy előásom a korábbi lemezeiket is, ki tudja, még hosszabb barátság is születhet.
Avatar_Black_Waltz_2012
Kiadó:
Forgalmazó:
Sony Music
Stílus:
melodic death/
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1. Let  Us  Die  
2. Torn  Apart  
3. Ready  For  The  Ride  
4. In  Napalm  
5. Black  Waltz  
6. Blod  
7. Let  It  Burn  
8. One  Touch  
9. Paint  Me  Red  
10. Smells  Like  A  Freakshow  
11. Use  Your  Tongue  
Írta:
9000Sanyi
2012. november 24., szombat, 01:37
Facebook:
boymester 2012. november 24., szombat, 06:54
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Durva, hogy már ebben az egy számban fel tudnak idézni több stílust. Manson, aztán hoppá, ez inkább In Flames...
--
Youtube csatorna
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.046 seconds to render