AT NIGHT I FLY
September Kills [EP] (2012)

Biztos vagyok benne, hogy az AT NIGHT I FLY nevű új, hazai prog. metal formációt sokan a supergroup jelzővel fogják illetni. Én nem, pedig valóban kipróbált, a színtéren évek óta aktív, és nemzetközi viszonylatban is jegyzett muzsikusok alkotják a csapatot. Egyszerűen ódzkodom a "szupergruppozástól”, főleg, hogy manapság ez is egy elcsépelt kifejezéssé silányult. Másrészt elég csalóka is tud lenni, hisz az emberek óhatatlanul más (magasabb) elvárásokkal közelítenek egy szupernek kikiáltott banda, és annak kiadványa felé.
De ha felsorolom a zenekar tagjainak nevét, akkor mindenki számára világos lesz, hogy nem egy kezdőkből verbuválódott társaságról van szó!

Bátky "BZ” Zoltán
: személy szerint világviszonylatban is az egyik legjobb rock/metal énekesnek tartom, és olyan bandákhoz kötődik a neve, mint Stonehenge, Wendigo, After Crying, stb.

Horváth András Ádám
: a Dreyelands gitárosa, dalszerzője, az After Crying bárdistája. Emellett producerkedik is. (pl. az Audio Love Nation Delta lemeze is az ő munkáját dicséri!)

Nagygyörgy Gábor
: az instrumentális zenét játszó K3 dobosa, lemezeiken neves külföldi zenészek is vendégeskedtek (pl. Jordan Rudess)

Hegyaljai-Boros Zoltán
: komolyzenészként brácsán játszik különféle produkciókban, de több zenekarban basszusgitározik (mint pl. itt), de gitárosként és dobosként is feltűnik egyes projektekben. A ’forgács olvasói a Reason és a Philosopher kapcsán ismerhetik leginkább.

Szóval ez a neves brigád holnap fogja megjelentetni első EP-jét, September Kills címmel, amelyet a honlapjukon és közösségi oldalaikon ingyenesen meg lehet hallgatni, megvásárolni pedig a magyar és nemzetközi digitális terjesztői hálózatokon lehet.
Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ismerkedjen meg ezzel a 4 dalt tartalmazó kislemezzel, mert nagyon odatették magukat a srácok, ahogy tőlük azt el is várja az ember. Az Alienated billentyűvel indít, aztán BZ verzéi "WackorMikis” stílusban vannak előadva, persze a refrén már dallamos. Zoli egyébként a háttérvokálokat is önmagára bízta, és a refrénben 1-1 sort kemény, már-már extrémbe hajló kiabálással old meg. Zeneileg is érezhető az, ami a torokgyakorlatoknál, azaz a hagyományosabb, és a modernebb elemek nagyszerűen keverednek, szerves egésszé állnak össze. A címadó nóta talán az EP slágere, Hegyaljai-Boros Zoli mesteri basszusfutamaiban gyönyörködhetünk, a szintetizátor-szólót pedig Hidasi Barna követi el, aki az anyag társproducere, és a keverés, mastering is az ő nevéhez fűződik.
A Spiral beránt minket annak rendje és módja szerint, BZ (ki hinné?) ismét nagyot alakít ének terén. A Stolen Seconds a leghosszabb tétel, a maga 8 percével. Tanítani valóan építkezik, Andris modern groove-okkal operál, és talán ebben a dalban érezhető leginkább a Dream Theater hatása. Bár a grúvok inkább a kései Fates Warning-ot idézik. A 2:30-tól elővezetett, beszédfoszlányokkal tarkított etap pedig az OSI első lemezét. Érdemes kiemelnem BZ szövegeit is: nincsenek túlbonyolítva a mondatai, de nagyon emberi, és kifejezetten aktuális a tartalmuk. Kor-és kórképnek sem utolsók. A Stolen Seconds első versszaka így szól:

„Just another day – just another day in the machine
Just another bone – just another bone to crack in vain
There’s no time to live, there’s no time to feel
There’s no time to give each other something real.”

Természetesen a zenészek játékába nem lehet belekötni, a hangzás kiváló, BZ pedig fantasztikus, mint mindig! Nagyon remélem, hogy nem bomlik fel idő előtt a négy úriember szövetsége és hamarosan egy AT NIGHT I FLY stúdiólemezt tarthatok a kezemben. Mert ők is örülnének ám, ha fizikai formátumban is sikerülne megjelentetni a kiadványaikat! Addig viszont élvezzétek digitálisan (ha már úgyis egy digitális világban élünk…) a September Kills EP-t, amit holnaptól meg tudtok hallgatni a zenekar honlapján!





AT_NIGHT_I_FLY_September_Kills_EP_2012
Kiadó:
Stílus:
Prog. metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Alienated (4:12)
2.September Kills (4:59)
3.Spiral (6:16)
4.Stolen Seconds (8:08)
Írta:
oldboy
2012. november 4., vasárnap, 13:00
Facebook:
Adrenaline Mob, Dreyelands - 2012. 06. 15. – PeCsa Music Club
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2012. június 20., szerda, 10:57
Fates Warning, Dreyelands - 2012.03.19. A38
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2012. március 26., hétfő, 00:51
Vörös Attila interjú
Interjú, tündérmetálány @ 2011. január 30., vasárnap, 12:59
Dreyelands - Rooms Of Revelation (2010)
Kritika, 9000Sanyi @ 2010. június 10., csütörtök, 00:18
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.019 seconds to render