Devin Townsend Project
Epicloud (2012)

HevyDevy se az a figura, aki szeret üldögélni a babérjain! Bár például Senmuth termékenységéhez képest az ő évenként kiadott 1-2 lemeze kutyafüle. Igaz, a gyakori albumkiadás nem volt mindig szokása, a Devin Towsend Project nevezetű formációval kezdett bele a gyorsított termelésbe. Tavaly a Deconstruction/Ghost párossal lezárta a négy részből álló stílusgyakorlatot, de nem engedélyezett magának túl sok pihenőt, hisz ez év szeptember 24-én elő is rukkolt az 5. DTP művel, az Epicloud-dal.

Ugye az előző 4 lemez különböző stílusokban készült, a rajtuk található muzsika elég markánsan eltér egymástól. Az Epicloud ezzel ellentétben mixeli a Devy által előszeretettel játszott stílusokat, sőt, még új színeket is felvisz a palettára. És nem mellesleg: ismét megcsodálhatjuk a mindig nagyszerű Anneke Van Giersbergen hangját, akivel már együttműködött a 2009-es Addicted-en, és valószínűleg nem csak én gondolom úgy, hogy jól sikerült az a kollaboráció. Mint ahogy a mostani is!

Nem kell sokat várni az első újdonságra, a nyitó, 44 másodperces Effervescent! egy a capella gospel kórusmű. A True North pedig kapásból Anneke énekével indít. És érezhető benne az a törekvés, miszerint Devin az Epicloudot, címéhez hűen epikusabb, dalközpontúbb, fogósabb szerzeményekkel akarta ellátni. Előre lelövöm a poént: sikerrel járt! Ha az edddigi DTP albumokkal kellene összehasonlítani a friss opuszt, mindenképp az Addicted-hez áll legközelebb. És ebben biztos szerepet játszik Anneke dalolászása is, de tény, hogy azon voltak ilyen slágeres nóták, mint az Epicloud-on. A Lucky Animals, amihez Devin készített egy bohóckodós klipet, már első hallgatás alkalmával betalált nálam és rögzültek a dallamai. Ez bizony sláger a javából! Pedig csak látszólag egyszerű a hangszerelése, kanadai barátunkhoz hűen szinte az összes dal több rétegű, ebben is kapunk a vége felé szaxofont is, csak nincs annyira előre keverve a fafúvós (bizony, a szaxi az anyaga ellenére nem réz, hanem fafúvós!), hogy túlságosan tolakodó legyen.



És jönnek sorban a szinte rögtön dúdolható dalok, az éteri énekdallamokkal ellátott, emelkedett hangulatú Where We Belong is sokak kedvence lesz, ezt garantálhatom. Ezúttal is részünk lehet egy "újrázásban”, ugyanis a Mester Physicist című lemezén már szerepelt a Kingdom című nóta, de mivel régóta a koncertprogram részét képezi, Anneke közreműködésével kicsit felturbózták, és újra felvették. És mivel az említett album egy elég kemény, metalos anyag (talán zeneileg az a Devy szólócucc áll legközelebb a Strapping Young Lad-hez), így ez a szám feltétlen az Epicloud egyik legbrutálabb tétele. Utána nagyon jól tud esni a simogató, pihe-puha, intim, bensőséges atmoszférát teremtő Divine. Gyönyörű, szívhez szóló szerzemény! Ezt egy másik zúzda követi, ami még a Kingdom-nál is keményebb vizekre evez! Devy szaggatott, mélyre hangolt riffjei pusztító erejűek. A More! pedig a legtempósabb dal, még egy gitárszólót is megereszt benne "őrült professzorunk”. A végén meg egy olyan riffet vág a képünkbe, ami az album egyik csúcspontja! És jelzés értékű is. Jól demonstrálja vele, hogy ha akarna bármikor tudna igazán durva metalt is kreálni!
A zárás angyali, milyen is lehetne ezzel a címmel…
Az Angel a leghosszabb tétel és szerkezetét, hangszerelését tekintve a leginkább előremutató. Igazi prog. csemege!

Így a végén bevallom (bár gondolom az eddigiekből már kiderült), hogy elfogult vagyok Townsend Művész Úr muzsikájával kapcsolatban. Nem mondom, hogy minden dolgát feltétel nélkül befalom (a Devlab és a The Hummer című ambient lemezei egy kicsit se tetszenek), de a teljes diszkográfiáját nézve sokszor tett le az asztalra számomra nagyon kedves lemezeket.
Az Epicloud is ezek közé tartozik!
És ha minden jól megy, jövőre érkezik a Ziltoid folytatása!
Ámen!
Devin_Townsend_Project_Epicloud_2012
Kiadó:
Stílus:
Prog. metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Effervescent! (00:44)
2.True North (03:53)
3.Lucky Animals (03:21)
4.Liberation (03:21)
5.Where We Belong (04:27)
6.Save Our Now (04:08)
7.Kingdom (05:29)
8.Divine (03:17)
9.Grace (06:09)
10.More! (04:05)
11.Lessons (01:07)
12.Hold On (03:57)
13.Angel (05:54)
Írta:
oldboy
2012. október 14., vasárnap, 11:22
Facebook:
boymester 2012. október 14., vasárnap, 22:30
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Elsőre nekem inkább stílusgyakorlat volt, nem jött be, főleg, hogy a S.Y.L anno nagy kedvenc volt, de elfogadtam ezt az irányt és szép lassan beérett a dolog. Az a baj, hogy én valami mélyebbre számítottam és csalódtam, viszont háttérzenéből lassan előrekúszott. Először csak pár dal, majd szépen az egész. Viszont a Threshold sokadjára sem lépte át az akadályt.
--
Youtube csatorna
oldboy 2012. október 14., vasárnap, 19:06
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Válasz boymester üzenetére:

Végre megtörtént, amit rég vártam: a zsenialitás szintje megmaradt és végre más is élvezni tudja HevyDevy-n kívül! Tényleg nagyszerű album.


Ezek szerint megváltozott róla a véleményed a Hangpróba óta?
goathornedgod666 2012. október 14., vasárnap, 18:03
goathornedgod666
Csatlakozott:
2009. február 17.
Hozzászólások: 4417
A jol megirt lemezkritika elolvasasa megerositette bennem amit eddig is tudtam/erezetem a zenekarral es az uj lemezzel kapcsolatban. \,,/
--
HAIL SATAN MOTHEFUCKERS!!! \,,/ http://www.last.fm/user/Goathornedgod66
boymester 2012. október 14., vasárnap, 17:29
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Végre megtörtént, amit rég vártam: a zsenialitás szintje megmaradt és végre más is élvezni tudja HevyDevy-n kívül! Tényleg nagyszerű album.
--
Youtube csatorna
ZolixiusRex 2012. október 14., vasárnap, 17:18
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Erről az albumról tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. :-)
--
Dark Mother, Mother Divine!
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.084 seconds to render