Suburbia [EP] (2011)
Három a magyar igazság, egy pedig a ráadás. Ezt a mondást mindenki jól ismeri. Úgy döntöttem, hogy a ráadástól ezúttal eltekintek, viszont zsinórban 3 hazai előadó lemezéről fogok írni 1-1 ismertetőt. Elsőként a miskolci Overload tavalyi, öt számos EP-jét veszem górcső alá, melynek a Suburbia címet adták a srácok. A banda 2003-ban alakult, amikor is én kb. félidős voltam a Miskolci Egyetemen. Ugyanis 2000 és 2005 között folytattam áldásos tevékenységemet a campuson, igen, jól látjátok, bukovári nélkül sikerült abszolválnom a szociológia szakot! :D Elméletileg még meg is fordulhattam Overload koncerten… Mondjuk direktbe biztosan nem, de nincs kizárva, hogy belefutottam a zenekar fellépésébe egy Rocktóber Fest, vagy épp egy MEN alkalmával. Ha így volt, nem azért nem emlékszem rájuk, mert semmilyen nyomot nem hagytak bennem, hanem azért, mert én sem voltam mindig olyan józan életű, mint manapság… :D

Szóval: az Overload rengeteg koncertet nyomott megalakulásuk óta, 2005-ben és 2007-ben jelentkeztek 1-1 kislemezzel, majd 2009-ben megjelent debütáló nagylemezük, a Zsarnok/Under the Heel, amelyről anno thrashing ex-kolléga írt is egy kritikát. Az albumból 3000 példányt nyomtak és a Metal Hammer adta ki. De mint ahogy a promo levélben írja Fülöp Gábor, a banda vezetője, ezután tettek le a kereskedelmi, nem promo célú CD sokszorosításról. Úgy döntöttek, hogy a legközelebbi kiadványuk kapcsán a gyártás költségeit inkább profi borítóra/stúdióra/keverésre költenék. És így is jártak el a 2011-es keltezésű Suburbia EP-vel. Az öt, angol nyelvű nótát három nap alatt rögzítették Bécsben, az Empire Studios-ban, a keverést, masteringet pedig (Gábor Poisonblack-es és Sentenced-ös kapcsolatait bevetve) a legendás Hiili Hiilesmaa végezte. A borítót meg Fülöp Miklós (csak névrokona Gábornak) festőművész festette. Az EP tavaly áprilisban jelent meg digitális formában, viszont a srácok úgy érezték, hogy most jött el az ideje a CD sokszorosításának, és médiumokhoz történő eljuttatásának. Ennek köszönhetően vehettem kézhez pár napja a papírtokos, de kifejezetten igényes kiadványt.

Mielőtt rátérnék a dalokra, érdemes megemlíteni, hogy az Overload tavaly nyáron lebonyolított egy 8 állomásos turnét a Francia Riviérán, amely során igazi csapattá kovácsolódott a Fülöp Gábor (ének, ritmusgitár), Füstös Gergő (basszusgitár), Czakó Dániel (dobok, vokál), Varga Zoltán (szólógitár) alkotta bagázs.

 

Mely felállás ugye nem azonos a "Zsarnokossal”.
Ezután a kissé hosszúra nyúlt bevezető után lássuk/halljuk a medvét:Mivel a fenti lejátszóra kattintva bárki meghallgathatja a Suburbia-t, csak pár mondatban foglalom össze a véleményemet. Számomra minden szempontból érettebbnek tűnik ez a kislemez a 2009-es albumnál. Karakteresebbek a dalok, fogósabbak, színesebbek, feelingesebbek. Gábor is sokat fejlődött, mind hangi, mind dalszerzői szempontból. Több dalban is érezni ezúttal a Paradise Lost hatását, Gábor bátrabban variálja a karcosabb, rekesztős témákat a lazább dallamokkal, de több szerzeményben is beveti a suttogás adta atmoszférateremtést. Az Expired I Am kapcsán nekem még a The Bedlam kultikus lemeze, az Inside Ash is beugrott. És ezt nyugodtan vehetik dicséretnek! A címadó nóta talán a legslágeresebb, készítettek is rá egy klipet, aminek a képanyagát a francia turné élményeiből vágták össze:Személy szerint legtöbbször nem nézem sokra a feldolgozásokat, de az Overload rockosított/metalosított "Jószerencséjét” élmény hallgatni. Egy nagyon karakteres, slágeres, húzós számot faragtak az eredetileg is zseniális, vadóc, ultracool Basement Jaxx dalból! Aminek semmi köze a rock/metal stílushoz, így valóban igazi feldolgozás jellege van az Overload-féle verziónak!
Aki nem ismerné a Good Luck eredetijét, feltétlen nézze meg a nem kicsit Tarantinos klipjét!

Tehát: nekem bejön a Suburbia, tetszik az Overload letisztult, darkos, gótos power-es heavy metalja, és remélem valóban csak téli álmukat alusszák, és hamarosan előrukkolnak második nagylemezükkel!

Overload_Suburbia_EP_2011
Kiadó:
Stílus:
Egyre karakteresebb!
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Fast Lane
2.Expired I Am
3.Suburbia
4.The Eyes of Amethyst
5.Good Luck (Basement Jaxx cover)
Írta:
oldboy
2012. szeptember 21., péntek, 15:30
Facebook:
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.008 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'p3mk6rd7o4rhrk1ohaq21as0n3','','szoveg|s:7:\"FKYDTMQ\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:13:\"current93.php\";lyricsrow|i:1;','3.238.88.35','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1