The Giant (2012)

Határozottan érdekes élmény úgy írni az Ahab új lemezéről, hogy közben Evoken szól. Ez segít felfedezni a két anyag nagyfokú hasonlóságát és különbségeit is. 
Az Ahab Hermann Melville világhírű regénye, a Moby Dick egyik szereplője, Ahab kapitány neve alapján keresztelkedett, és zenei inspirációikat is a tenger és a nagy bálna szolgáltatja. 2004-es megalakulásuk óta három lemezt eresztettek ki a habok közé ringatózni. Érdekességként említem meg (bár ez kicsit több is, mint érdekesség), hogy a zenekar dobosa Cornelius Althammer a szintén német Dead Eyed Sleeper dobosa is. Ez azért nagy teljesítmény, mert az egy death metal zenekar, tehát a metal dobolás ellenpólusát képviseli ahhoz képest, amit itt kell csinálni. És egy másik bandatag, Stephan Wandernoth basszer szintén tagja még a Dead Eyed Sleepernek, mégpedig gitárosként. Az említett banda Observing Oblivion című lemezével szerepelt is a Hangpróbánkban, itt láthatják Önök az eredményt.


Arról beszélgettünk Pistikével, meg még egy pár forgácsolóval, hogy a funeral doom az a műfaj, ahol kiváló dalszerzőnek kell lenni, hiszen ennek híján súlyos unalomroham fog ránk törni, vagy nem lesz végighallgatva az adott lemez. A müncheni kvartett rendelkezik azokkal az adottságokkal, amivel a műfaj klasszikusai (Esoteric, Evoken), nekem mindössze a lemez harmadik negyedében támadt némi ürességérzetem, ezért a fél pontos levonás.
Ezzel le is tudtam a lemez negatívumainak a sorolását, nézzük hát, hogy mit ad nekünk élvezetként a zenekar egy óra egy percben!
Hatalmas teret mindenképp, annak ellenére, hogy nem találom rajta a szintetizátort. Először azon gondolkodtam, hogy ezért is vonok le, viszont felrémlett, hogy  elsőre sem rémlett. Mármint a hangszer hiánya. Úgy hallgattam végig a lemezt, hogy csak jóval utána kaptam fel a fejem: hol a szintetizátor? Másodjára tudatosan, odafigyelve hallgattam, de akkor sem találtam. Végül ráeszméltem, hogy van helyette más, és különben is hol van az megírva, hogy a funeral doomot csakis a billentyűkkel színesítve szabad előállítani? Akusztikus gitárcsilingelések, dallamos énektémák, többszólamos vokálok teszik érdekessé a dalokat, a műfaj által kötelezővé tett elemek mellett. És ennél a pontnál állnék meg egy pillanatra, hiszen amit az Antarctica the Polymorphess című dalban az énekes/gitáros/szintis (?) Daniel Droste nyújt, arra én személy szerint még nem találtam példát ebben a műfajban. A vokalizálást itt, ahogy a címadóban is megtámogatja Herbrand Larsen az Enslavedből (kösz Cavy!). NEM vagyok azonban szakértő, tehát, ha Ön úgy érzi, hogy tudatlanságom arcpirító, nyugodtan pirítsa csak orcámat ott lent a hozzászólásoknál, illetve hozzon példát hasonlóra!

Althammer, aki civilben zenetanár, roppant fegyelemmel vezényli le hangszerén ezt a távoli utazást, de ügyel rá, hogy finom, halk jazzes szemetelések is hallatszódjanak a pergődobon időnként. Ez legjobban a második tétel az Aeons Elapse végén figyelhető meg, ahol kihalkul minden hangszer a dob mellől. Okos, ötletes befejezés.
A banda honlapján részletezik, hogy Chris Hector gitáros volt a fő szövegíró, és Daniel Droste a zeneszerzője a lemeznek.

Május 25-én jelentette meg a Napalm Records az anyagot többféle verzióban. A digipackos dallista egy, a bakelites két bónusz dalt is tartalmaz. A hangzás kegyetlen jó. Tiszta, és erős. Modern, de szerethető.

Igazi, jó fajta ráérős muzsika ez, ahol az alkotóknak sikerült féken tartani magukat a zúzás szempontjából. Ezt most úgy kell érteni, hogy az Esoteric és az Evoken utolsó anyaga elég megterhelő volt számomra, hiszen az első dalnál bekapcsol a torzító, az utolsónál meg ki. Az Ahab viszont sokszor használ akusztikus kíséretet a gitáron. A hörgés/ének hányad is szépen be lett állítva, a vokalizálás rendkívül érzelemgazdag. Nem darál be, nem fáraszt el az óriás, időnként ad lehetőséget a fülnek tisztulni. Ne tessenek félreérteni! Nem azt mondom, hogy leáll, csupán lélegzetet vesz. Egy nehéz zsák megemelése, majd lerakása után ahogy jól esik egy nagy sóhajtás, a fémzenék hallgatásakor is kellemes egy fél perces halkulás.
Kiváló lemez született hát, amiről nem is linkelhetek másik nótát, mint az énekszólamokkal teletűzdelt Antarctica the Polymorphesst. Igen! A dalt hallgatva tulajdonképpen elhiszem, hogy a Déli-sark ezerarcú.Ahab_The_Giant_2012
Kiadó:
Stílus:
funeral doom metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.5 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Further South (08:55)
2.Aeons Elapse (12:44)
3.Deliverance (Shouting at the Dead) (07:52)
4.Antarctica the Polymorphess (11:45)
5.Fathoms Deep Below (09:07)
6.The Giant (10:36)
Írta:
Nagaarum
2012. augusztus 30., csütörtök, 09:41
Facebook:
Altairboy 2012. október 19., péntek, 11:36
Altairboy
Csatlakozott:
2012. október 14.
Hozzászólások: 58
Válasz zemial üzenetére:

Csak nálam ért el pont ellentétes hatást az új Ahab? Nem gond, én leírom; nekem ez a lemez már nem tetszik (pedig az első lemezük briliáns és imádom!).
Kétséget kizáróan nagyon ügyesek a zenészek, és talán én vagyok túl egyszerű, de számomra ez akkor is gyenge eresztés lett... Kár értük.Igazad van, sajnos közelébe sem ér az első lemezüknek. Túl sok az ének, nekik ez nem áll jól.
zemial 2012. szeptember 7., péntek, 22:23
zemial
Csatlakozott:
2006. március 26.
Hozzászólások: 123
Csak nálam ért el pont ellentétes hatást az új Ahab? Nem gond, én leírom; nekem ez a lemez már nem tetszik (pedig az első lemezük briliáns és imádom!).
Kétséget kizáróan nagyon ügyesek a zenészek, és talán én vagyok túl egyszerű, de számomra ez akkor is gyenge eresztés lett... Kár értük.
--
Only DEATH is real
Nagaarum 2012. szeptember 1., szombat, 07:36
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz oldboy üzenetére:

A digipak verzión szereplő Time's Like Molten Lead utolsó negyede tartalmaz egy kis kétlábgépezést is! ;-)
Egyébként ha már (tök fölöslegesen!) megy a stílusokon való lovaglás, akkor én meg nem kevés post rockot/metalt is belehallok, és némi Neurosis ízt.


No ezt inkább, mint stonert =|:
oldboy 2012. augusztus 31., péntek, 15:29
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
A digipak verzión szereplő Time's Like Molten Lead utolsó negyede tartalmaz egy kis kétlábgépezést is! ;-)
Egyébként ha már (tök fölöslegesen!) megy a stílusokon való lovaglás, akkor én meg nem kevés post rockot/metalt is belehallok, és némi Neurosis ízt.
Nagaarum 2012. augusztus 30., csütörtök, 22:38
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz Cavy üzenetére:

Esetleg meg lehetett volna említeni, hogy a zseniális 'Antarctica The Polymorphess'-ban Herbrand Larsen (Enslaved) is közreműködött.


Megtörtént! ;-)
Cavy 2012. augusztus 30., csütörtök, 20:54
Cavy
Csatlakozott:
2011. augusztus 5.
Hozzászólások: 11
Esetleg meg lehetett volna említeni, hogy a zseniális 'Antarctica The Polymorphess'-ban Herbrand Larsen (Enslaved) is közreműködött.
Maarton 2012. augusztus 30., csütörtök, 19:51
Maarton
Csatlakozott:
2006. november 17.
Hozzászólások: 238
Válasz insomnium üzenetére:

A korábbi lemezeik azért jobbak szerintem, hiába zeneileg már magasabb szinten van a The Giant. Itt már tényleg elég távol kerültek a funeral doomtól.


Távolabb van de nem tett rosszat a zenének.
--
Maarton
insomnium 2012. augusztus 30., csütörtök, 19:31
insomnium
Csatlakozott:
2008. január 14.
Hozzászólások: 200
Válasz Nagaarum üzenetére:Szerintem csak a dallamos ének miatt halljátok bele... (8)


Kis stoner tényleg van benne, gitártémákat és az éneket tekintve is. De még a pszichedelikus rockot sem zárnám ki.
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.025 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'eqavkan8roerf6ul5jqfu4qgf5','','szoveg|s:7:\"QHYFGKO\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:7:\"tc2.php\";lyricsrow|i:1;','3.233.217.106','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1