Beneath [EP] (2011)

A Shapes of Distortion egy budapesti zenekar és két hanghordozójukat küldték el szerkesztőségünkbe. Az egyik a 2010-es single, melynek címe Rabbits Are Coming, a másik pedig a 2011-es EP, a Beneath. Az egyszerűség kedvéért csak az EP borítóját, dallistáját vezetem fel ide, a nyulas dalról pedig magában a szövegben emlékezem meg.
Nos, stílusát tekintve egy modern, crossover metalban utazik az ötös, amit biztos akadnak, akik metalcore-nak fognak titulálni. Tény, hogy leginkább a hardcore és a metal a két fő összetevő, de szerintem ők valahogy máshogy házasítják e két műfajt, mint a legtöbb, nyugodt szívvel metalcore-nak nevezhető bagázs.
A Rabbits Are Coming-ot még egy hattagú banda követte el, azóta Tóth Árpád gitáros távozott soraikból, Tóth Ákos bőgőst pedig Radnai Dániel váltotta. Lényegi különbség amúgy emiatt nem érezhető a Rabbits, és az egy évvel később érkező EP között. Vince Dániel viszonylag színesen énekel, az extrém vokalizálás se csak hörgést jelent nála, hanem egyéb acsarkodós, üvöltős megoldásokat is alkalmaz. De a rap sem áll távol tőle. És természetesen a dallamos/tiszta éneket is csatasorba állítja. Ami első blikkre hallatszik a két hanganyagot fülelve, hogy a Beneath EP hangzása bikább. Bár mindkét felvétel masterelését Áts Attila végezte, mégis az EP-nek egy combosabb, horzsolóbb soundot sikerült kevernie.
Nem akarom hosszasan elemezgetni a dalokat, mert bárki meghallgathatja őket, de azért röviden mégis szólok róluk.

A Beneath the Surface egy instrumentális intro, az Animid Effect-ből ismert Balogh Marci kütyüivel. Ő a Shapes of Distortion-ben még fontosabb szerepet játszik, mint Roy bandájában, nem csak színesít a billentyűkkel, hanem itt-ott szinte főszereplővé válik. A Genocide-ban is érdekes hangszíneket használ, a Hallucinations of a Crazed Mind zongorafutamai pedig adnak egy progos ízt a nótának. A dal középrésze a funky-s lüktetésével, frankó bőgőtémáival nagyon finom! Egyébként az éneksávokat a Subscribe-os Csongor Bálint rögzítette. A Subi hatása amúgy tagadhatatlan, a Shapes of Distortion is feszegeti a műfaji határokat, próbál minél színesebb muzsikát játszani. Érzésem szerint jó úton járnak! A Window vége felé lévő szintis, bőgős játszadozásra is felkapom a fejem minden egyes hallgatás alkalmával. A The 95 Drive meg úgy kezdődik, mint egy Mastodon szerzemény, aztán más irányt vesz, de végig minőségi marad. Az EP-t záró Slave szintén fogós dal, Hirsch Péter változatos gitártémáival, Dani könnyen rögzülő refrénjével. Kecsedi Dávid gyakran rálép a duplázóra, mondjuk nem csak ebben a nótában.

Összességében elmondható, hogy egy ígéretes, izgalmas, színes zenét játszó zenekart ismertem meg a Shapes of Distortion személyében. Persze van még hová fejlődniük, de úgy érzem, hogy nagylemez érett a társaság.
Shapes_of_Distortion_Beneath_EP_2011
Kiadó:
Stílus:
Modern crossover metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Beneath the Surface (intro) (1:42)
2.Genocide (4:32)
3.Halucinations of a Crazed Mind (3:41)
4.Window (4:02)
5.The 95 Drive (4:16)
6.Slave (4:29)
Írta:
oldboy
2012. július 28., szombat, 10:16
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.023 seconds to render