Internal Affairs (2012)
Fura volt először arról hallani, hogy a Soilwork frontembere Björn „Speed” Strid olyan társsal, mint például a King Diamond mellett ismertté vált, újabbban a Spiritual Beggars-ban és az Arch Enemy-ben pengető Sharlee D'Angelo egy „klasszikus rock” projektet hozott össze. De a többieknek - David Andersson - gitár (Mean Streak, Soilwork (live)), Richard Larsson - billentyű (Von Benzo), Jonas Källsbäck - dob (Jupiter Society, Degrade (session)) - sem ez az első zenekaruk, azonban nem is ebből a stílusból ismerhetjük őket.
A banda sztorija pedig ennyi: valamikor 2007-ben a Soilwork Észak-Amerikában turnézott és Speed valamint az akkor a bandában session gitárosként zenélő David Andersson egy átmulatott éjjel elkezdtek azon filózni mi is a klasszikus, természetesen a zenében, a rockban is. Nos, szó szót követett, s társakat is könnyen találtak, aminek eredménye lett ez az album.
Az ember ilyenkor szkeptikus, ugye? Mert milyen is lehet az a klasszikus rock? Meg az is kérdés, az elsősorban a melodeath vonalról ismert arcok, hogyan szólaltatják meg azt? Azt azért biztosra lehetett venni, hogy az énekkel nem nagyon lesz gond, hisz a Soilwork az egyik olyan dallamos death metal banda, akiknél a durva ének mellett a klasszikus énekdallamok kvázi erősebbek, nagyobb hatásúak, mint a hörgés.


Az élet aztán úgy hozta, hogy a lemez előzeteseként közzétett dal(ok) kimaradtak és már csak a teljes albummal sikerült megismerkednem.
S, hogy milyen is lett az Internal Affairs? Milyen is a klasszikus rock, amit a The Night Flight Orchestra játszik?
Szóval kicsit meglepett, mert elsőként a Toto neve ugrott be a dalokról. Amit én inkább AOR-nak vagy dallamos rocknak neveznék, mint a csapat és/vagy a kiadó által rájuk aggatott klasszikus rocknak, de ez mindegy is. A lényeg, hogy szinte egyből barátságot kötöttünk az olyan dalok hallatán, mint a nyitó Siberian Queen, a California Morning, a Journey-t idéző Glowing City Madness, de sorolhatnám még. Van itt némi country, némi pop (ahogy az a már említett csapatok bizonyos időszakára is jellemző volt). Ha dallamos rockzene, akkor a Kiss neve is felmerül, ezen az albumon is érezhető hatásuk.
A fontos hatások közé kell sorolni még a Beatles-t is, mert az énekdallamokban bizony könnyen felfedezhető Lennonék munkássága. De nem szabad elfelejtkezni a Deep Purple-ről sem, hisz a Transatlantic Blues-ban, de még inkább az azt követő Miami 5:02-ben az ő munkásságukat érzem visszaköszönni.


A dalokat tekintve nagyon odatették magukat, mert dúsan hangszerelt tételekben jól oldották meg a maguk elé állított feladatot, miszerint egy korszakot idézzenek meg dalokban. Ez azért necces, mert lehetett volna egy izzadtságszagú lemez is az Internal Affairs, s annyira azért nincsenek nagy nevek a zenekarban, hogy ez automatikus sikert, vagy akár csak ismertséget szerezzen nekik. A hangszerelés tehát nagyon rendben van, jó példa erre a Glowing City Madness-ben a vonósok alkalmazása. A Purple rokon tételekben pedig ott a Hammond orgona (vagy legalábbis az a hangszín), hogy csak néhány jellemzőt említsek.

A csapat tehát jól oldotta meg a feladatot, elérték a kitűzött célt, hisz ez egy jó kis dallamos hard rock/AOR album lett, amin ráadásul hallatszik, hogy örömzenélés folytán jött létre. Ráadásul annyira sikerült eltalálni a hangzást is, ami amellett, hogy a korszakot idézi, kellően erőteljes és mai is. Simán el tudnám képzelni a csapatot pl. az augusztusi Toto koncert nyitóbandájaként.
The_Night_Flight_Orchestra_Internal_Affairs_2012
Kiadó:
Stílus:
klasszikus (hard) rock/AOR/ilyesmi
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Siberian Queen
2.California Morning
3.Glowing City Madness
4.West Ruth Ave
5.Transatlantic Blues
6.Miami (5:02)
7.Internal Affairs
8.1998
9.Stella Ain't No Dove
10.Montreal Midnight Supply
11.Green Hills Of Glumslöv
12.American High (Exclusive Digipak Bonus Track)
Írta:
9000Sanyi
2012. július 27., péntek, 08:01
Facebook:
oldboy 2012. augusztus 10., péntek, 21:53
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
A Siberian Queen dobtémája meg a Led Zepppelin Immigrant Song-jának egy fokozattal gyorsabb verziója... ;-)
Koncertek
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.075 seconds to render