Southern Cross
From Tragedy (2012)
Rendbontónak, vagyis inkább rendhagyónak mondanám ezen lemezismertetőnek szánt betűhalmazomat. Két okból is.
Az első, hogy a kanadai székhelyű Southern Cross 2001-es megalakulása óta harmadiknak kiadott nagylemezét, ami a From Tragedy címet viseli, nem az oldal szerkesztőségen keresztül kaptam, hanem magam akadtam rá a világháló mértéktelen turkálójában. Kimondottan szerencsésnek és kiváltságosnak mondhatom magamat a rátalálás miatt, ugyanis ha jól láttam, még kis hazánk hivatalos nyelvén nem jelent meg róluk semmi. Így ha csak az írott sajtóanyagra kellett volna támaszkodnom, valószínűleg annyi eséllyel ismertem volna meg zenéjüket, mint amennyi egy kiégett villanykörtének van a megvilágosodásra.
A másik ok pedig az, hogy nem fogom a lemezt kielemezni. Még konkrét említést sem teszek a szólókra, hangszerekre, zenei tudásra, a szövegre (amit egyébként nem is értek). Csak a bennem elindított lavina tarolta (így a tikkasztó nyárban inkább a tűzvihar említése lenne talán a képszerűbb) puszta tájon előbukkanó emléksziklák, érzésrögök közzétételére teszek hiábavaló kísérletet.


A lemez érájának örvényébe fejest ugorva könnyen olyan hangulatba kerülhet a mit sem sejtő hallgató, mint amit már nagyon régről, 1801-óta ismerhet minden zenekedvelő. Ezen évben vetette papírra Ludwig van Beethoven a Zongoraszonáta No. 14 cisz-moll „Sonata quasi una fantasia” művét, melyet leginkább csak Holdfény szonátának ismerünk. Talán soha nem derül ki, hogy mi inspirálta az akkorra már majdnem teljesen halláskárosodott zsenit a Hold hallható formába öntésére egy zongora felhasználásával, de akár egy soha be nem teljesülő szerelem a nálánál sokkal magasabb rangban álló Juliette iránt, akár a vele egy házban lakó vak asszony „Bármit megadnék, ha egyszer láthatnám a holdfényt!” reménytelen kérésének tett eleget, mindenképpen a vágyódás és be nem teljesülés, a Freud-i frusztráció volt a zongorahúrokba rejtve. És Beethoven kivarázsolta belőlük. Hihetetlenül. Megismételhetetlenül.
Az azóta eltelt több mint két évszázad alatt sokan, sokféle formában próbálták visszaadni ugyanezen atmoszférát; ki sikeresen, ki csupán esetlenül. Minden kornak, zenei stílusnak megvolt a maga Szomorú vasárnapja. A fémzene elsősorban a tagadásról, a kitörésről szól ugyan, de a szerencsésnek mondható felhígulás, bővülés, kiteljesedés miatt ma már legalább annyi romantika van a metalban, mint agresszió. És a fájó érzések megkomponálása minden évben hoz olyan lemezt a magából fáradhatatlanul fényt ontó Nap alá, ami tökéletesen újként hathat egy-egy hallgatónál. Noha koránt sem nevezhető nagy áttalánosságban annak. Ilyen volt nálam anno a Sentenced The Funeral Albuma az elmúlásra. És még ugyan korai lenne kijelenteni, de könnyen ilyenné válhat a From Tragedy is a vágyódásra. Nem tudhatom, hogy mi volt a szándéka a négy muzsikusnak, amikor dalaikat megalkották, de nálam célt értek vele. Bármennyire is paradoxon ez a gondolat.



Aki meghallgatja a hét dalt, biztosan tudom, hogy minden számnál legalább tízszer emlegetni fogja déli szomszédjuk leghíresebb progresszív metalcsapatát (szándékosan nem teszem közzé a nevüket), de ez engem nem érdekel. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet írok, de a Southern Cross az egyszerűségével, egységességével és minden indulatával sokkal közebb áll hozzám, mint bármi, ebben a stílusban. Azért, ha igazán őszinte akarok lenni magamhoz, akkor bevallom, hogy nem a semmiből lett úrrá rajtam ez a korong. Talán a lengyel Division by Zero 2010-es Independent Harmony lemeze tette le az alapkövet, amire most magam börtönét építettem fel a From Tragedy hangjegyeiből. Esetleg a manapság oly’ sokat hallgatott zúzdák, káoszok, harcba hívó indulók és indulatok lelkem érző felén ütötte tátongó seb miatt tudott a valóságosnál gyorsabban varrt képezni rá, nem tudom. De egy biztos, nagyon hatásos.

És a tisztesség kedvéért az alkotók, akiknek köszönettel tartozok:
David Lizotte: ének / gitár
Olivier Perrier-Maurel: gitár / vokál
Jean-François Boudreault: basszusgitár / vokál
Antoine Guertin: dob / szintetizátor / vokál

Lett egy magyar rajongójuk...
Southern_Cross_From_Tragedy_2012
Kiadó:
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Tightrope (10:18)
2.Between the Lines (07:50)
3.Carousel (05:18)
4.Invisible Roads (03:34)
5.Reaching the Bottom (05:51)
6.Poetry (10:30)
7.Violento (Bonus Track) (04:57)
Írta:
bahon
2012. június 30., szombat, 15:53
Facebook:
bahon 2013. július 15., hétfő, 21:55
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
Mér készült két stúdiófelvétel is, amik érdekessége, hogy csipetnyit ugyan, de eltérnek a lemezen hallhatótól.




bahon 2013. május 17., péntek, 18:44
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
Létrehoztak egy csatornát, amin a korábbi lemezek dalai is meghallgathatók.
VÉGRE!!! (yes)
http://www.youtube.com/southerncrossmetal
bahon 2012. október 31., szerda, 18:56
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
A banda, nagy meglepetésemre elérhetővé tette a teljes lemez (azaz a Confessionnal utólag kiegészített) anyagát!

http://scprog.bandcamp.com/album/from-tragedy
bahon 2012. augusztus 16., csütörtök, 16:19
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
És egy kedves meglepetés a zenekartól: megígérték, hogy az egyik népszerű közösségi oldalon amennyiben elérik az 1000 rajongót, adnak egy ajándékot.

Íme: (yes)


bahon 2012. július 2., hétfő, 14:16
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
Nekem a hangjának finomsága is tetszik, még ott is, ahol kicsit átmegy James Bluntba. :-)
Morsimperator 2012. július 1., vasárnap, 12:20
Morsimperator
Csatlakozott:
2008. október 5.
Hozzászólások: 86
Csak ezt a nyálénekest kéne lecserélni, amúgy nem rossz.
boymester 2012. július 1., vasárnap, 07:48
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Nálam is nagy hiány volt manapság ebből a stílusból és főleg ebből a minőségből! Tényleg hajaz a "meg nem említett" bandára, de annak is csak a legjobb pillanatait idézi néha. Jó, hogy felhívtad rá a figyelmet, nagyon jó kis lemez.
--
Youtube csatorna
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.049 seconds to render