Agent That Shapes The Desert (2011)
Nos, elsőre úgy gondoltam, hogy egy furcsa lemezzel állnék elő; furcsasága leginkább abban nyilvánul meg, hogy egyáltalán nem akarja, hogy szeresd. Sőt, küzd ellene. Bennem legalábbis ezt a benyomást keltette, mert ha Czral különleges orgánumát még sikerül is megszokni, a disszonáns gitár ellen az ember agya akkor is tiltakozik, ha letagadja.. ja, de én most kedvet csinálok az Agent That Shapes The Deserthez.
Szóval van nekünk egy Virus nevű zenekarunk Magyarországon, de ez nem az, és ugyanezt metal archives szerint elmondhatják magukról az ausztrálok, a brazilok, a csehek, a britek, a kanadaiak és a japánok is. Ez ugyanis a norvég, akik a kreativitásukat nem a névválasztáskor élték ki.
A királyi többes alkalmazása kis túlzás, mert a zenekar összesen kéttagú. Tartalmaz egy dobost Einar Sjursø személyében (aki egyben a Beyond Dawn ütőse, és egy halom zenekar exe, ezek közül itt bőven elég a Ved Buens Ende-t megemlíteni), de a vírus fő hordozója Czral, alias Carl-Michael Eide; ő itt a számok írója és hangszerek terén a mindenes. Ez talán azért lehet érdekes, mert előmenetelét tekintve ő is dobos volt, de ebben a zenekarban ezt a tehetségét sosem kamatoztatta, ami 2005 óta indokolható azzal, hogy kipottyant az ötödikről, és a lábai használhatatlanok, no de előtte?

Korábbi zenekarainak többé-kevésbé érezhető a hatása a Virus zenéjén. Emberünk ugyanis tagja volt olyan zenekaroknak, mint az Ulver, a Satyricon, a Void, a Cadaver, a Nattefrost, az Infernö, a Dødheimsgard, valamint jelenleg is aktív az Aura Noirban. De a lényeg: a Ved Buens Ende.
Ez egy nagyszerű avantgarde black metal zenekar volt, ami azonban egyetlen album kiadása után feloszlott 1997-ben, hogy 2006-ban újraalakuljon, majd 2007-ben érdemi eredmény nélkül megint szétmenjen, ezúttal talán végleg. Ennek folytatása a Virus, bár nem egyenes ági leszármazott, mert ez nem black metal, sőt talán nem is metal; egyedül a hangulat az, ami a két zenekart összeköti, ami pedig Czral személyiségéből fakad.

Számomra rejtély maradt a basszeros személye és szerepe a zenekarban; képeken hárman vannak, de a különböző lemezekre a sávot feljátszó név nem ugyanaz, szóval ezen a poszton talán nincs állandó személy. Feltételezem ezt is Czral írja, mert a három lemezen annyira hasonló a témák modora, hogy nem akarom elhinni, hogy különböző emberek szellemi termékei lennének. Azért nem mindegy, mert a Virus zenéjében domináns ez a sokszor aljasmód háttérbe szorított hangszer; alighanem ez az oka, hogy belopták magukat a szívembe.

Az Agent That Shapes The Desert a banda harmadik stúdió albuma 9 számmal, háromnegyed órában. A hangzás igencsak egyedi, de ha párhuzamokat kellene említeni, az Arcturus és a Vulture Industries jutna eszembe. Utóbbi inkább időben utaztatta valahová vissza a becses hallgatót, míg a Virus térben teszi ezt meg, a pontos hely lényegtelen, csak az biztos, hogy valahová, ahol sivatag van, végtelen homok, izzó napsütés és esetleg egy-két állati csontváz, amik néha békében nyugosznak az enyészetben, máskor azonban őrült táncot lejtenek. Olyanokra tessék gondolni, mint Dali elefántjai, nekem úgy általában az ő képi világa ugrott be erről a zenéről.
A hangszeres játék hátborzongatóan szuggesztív, Czral pedig sámánszerű vokáljával pluszban beindítja az emberben a vizuális ingereket (ahogy ezt műveli, arról néha Jim Morrison ugrott be, de azért ne essünk túlzásokba..).

Kimagasló, nagy pillanatokat nem tudok kiemelni, egyetlen látomásszerű folyamat az egész; tehát egyben érdemes hallgatni. Személyes kedvencem a Chromium Sun – Red Desert Sun kettős; előbbi a legpörgősebb és energikusabb szám a lemezen, míg az utóbbit nyitó fémes gitárhang kb. úgy hasít az ember fülébe, ahogy a tűző nap kínozhatja a haldoklót a sivatagban. Az ezt követő Furnace Creek egy kisebb intermezzo félidőben, amelyben egy könnyed bőgőtéma ismétlődik újra meg újra, a baljós hangulatot keltő gitár nélkül egész vidám darab lenne, de nem lehet az, fel kell vezetni a leghosszabb, legösszetettebb és legnyomasztóbb Dead Cities of Syriát. Még megemlíteném a zárótételt, messze a legbarátságosabb szám a lemezen, ilyen furcsaságok vannak benne, mint refrén, sőt egy rövidke vendégszerep erejéig hallhatjuk Garmot (Ulver) is énekelni, bizony, úgyhogy kedvcsinálásnak mindenképpen ezt mutatom meg.Nem tudnám megmondani, kinek ajánlom ezt a lemezt; megosztó hatása garantált: lesznek sokan, akik szerint tűzre való szemét, és lesznek kevesen, akik számára zseniális. Egy próbát megér, ha nyitott vagy sok mindenre, élénk a fantáziád, szereted a nyomott hangulatot, jól tűröd a szélsőségeket, és főleg: ha szeretnéd úgy érezni magad, mint a megkísértett Szent Antal Dali festményén.

Virus_Agent_That_Shapes_The_Desert_2011
Kiadó:
Stílus:
avantgárd sivatagi rock
Értékelés:
 
Pont
: 8.8 / 10
 
Külalak
: Szép
Dalok:
1.The Agent That Shapes The Desert
2.Continental Drift
3.Chromium Sun
4.Red Desert Sand
5.Intermission: Furnace Creek
6.Dead Cities Of Syria
7.Where The Flame Resides
8.Parched Rapids
9.Call Of The Tuskers
Írta:
baathory
2012. március 10., szombat, 08:47
Facebook:
9000Sanyi 2012. március 11., vasárnap, 20:15
9000Sanyi
Csatlakozott:
2005. március 17.
Hozzászólások: 1764
Kollegina!

Köszi, tetszetős bemutatkozás!

Nekem ilyen színházasdi is eszembe jutott...
--
9000Sanyi
baathory 2012. március 11., vasárnap, 13:38
baathory
Csatlakozott:
2008. november 23.
Hozzászólások: 574
No, hát köszi mindenkinek :-$
Aki meg kedvet kapott a lemezhez, annak jó szórakozást!
Linci 2012. március 11., vasárnap, 00:16
Linci
Csatlakozott:
2010. április 28.
Hozzászólások: 3130
Nem is értem, eddig miért nem írtál egy kritikát se...
Ez egy nagyon jól sikerült írás; gratulálok! \m/
Perszepeta 2012. március 10., szombat, 20:42
Perszepeta
Csatlakozott:
2010. szeptember 28.
Hozzászólások: 1308
Gratula, nagyon jó cikk, és abszolút sikerült felkeltened az érdeklődésemet a lemez iránt :-)
FoetidManse 2012. március 10., szombat, 12:12
FoetidManse
Csatlakozott:
2012. március 9.
Hozzászólások: 16
Jó a kritika, ez az együttes meg felkeltette az érdeklődésemet. A Call of the Tuskers alapján megérnek egy próbát, nekem olyan Dillinger Escape Plan-es az instrumentális alap, csak lassabb, az összhatás pedig az egykori Mr. Bungle-ra emlékeztet (Mike Patton régi bandája ugyebár :-) "avantgárd sivatagi rock" - vannak még agyament újdonságok :-D
baathory 2012. március 10., szombat, 09:16
baathory
Csatlakozott:
2008. november 23.
Hozzászólások: 574
Válasz Nagaarum üzenetére:

Tökre rendben van az írás! Csak így tovább! Ügyes vagy! :-)


Köszönöm.

Nagaarum 2012. március 10., szombat, 09:11
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Tökre rendben van az írás! Csak így tovább! Ügyes vagy! :-)
--
Púzok a sátánra! X.
Koncertek
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
Slipknot
július 3.,
Papp László Budapest Sportaréna
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.076 seconds to render