The Morningside
Treelogia - The album as it is not (2011)

Az orosz, The Morningside eddig megjelent két nagylemezéről viribusunitis és haragSICK írt egy-egy kritikát, én pedig megpróbálom bemutatni a csapat harmadik kiadványát, ami, ahogy az alcímből is sejthető, nem egy hagyományos album, sorlemez. A Metal Archives EP-ként tünteti föl a Treelogia (The album as it is not) című anyagot, ami talán azért furcsa egy kicsit, mert hosszát tekintve túlszárnyalja az eddigi két nagylemezt…
No de miről is van szó pontosan?
Az történt, hogy a srácok a debütáló albumuk, The Trees című dalát gondolták, építették, költötték tovább. Az EP-n három dal szerepel, közel 50 percben és szimplán a The Trees Part One, Part Two és Part Three címet kapták. A húsz percet is meghaladó játékidejű hármas tételt pedig tovább bontották a változatosság kedvéért ugyancsak három részre, hogy a számmisztika iránt érdeklődő hallgatók vágyait is teljes mértékben kielégítsék…
Egyébként viszont ezek a hármas osztások teljesen fölöslegesek, hiszen a szerzemények szinte egybefolynak és a tételek nem különülnek el egymástól markánsan, inkább egy bő háromnegyed órás kompozíció részeit, árnyalatait képezik.
Ha már az utóbbi, kelet-európai bandák lemezeiről írt ismertetőimben megemlítettem a természet-közeliséget, ihletettséget, akkor a The Morningside kapcsán ez még fokozottabban jelentkezik. Egyből a természet hangjaival nyit a lemez. A falevelek suhogásával, a csepergő esővel, a szélfúvással együtt kúsznak a bőrünk alá a hangjegyek.
Amik tagadhatatlanul ismerősnek hatnak és nem csak a banda előző két lemezén található muzsika miatt. De annyira szép, magával ragadó ez a zenefolyam, hogy az ember átadja magát a belőle áradó nagybetűs hangulatnak és nem azon agyal, hogy hát bizony ilyet már hallottunk ezelőtt 10-20 évvel is ettől, meg attól a bandától.
Azért a rend kedvéért megemlítem én is a korai Paradise Lost nevét, de az Agalloch kedvelői és azok, akik az Opeth első 3 lemezét favorizálják leginkább is élvezettel fogják hallgatni a Treelogia-t, azt garantálom!
A dalok hosszából következik, hogy nem ritkák a többkörös gitárfutamok, harmóniák, a repetitív, hipnotikus, delejező módon ismétlődő, vissza-vissza térő témák, megoldások.
És az is tehet egy próbát a lemezzel, akinek nem szíve csücske az egysíkú hörgés-szerű vokalizálás, ugyanis nagyon sok az instrumentális rész, Igor Nikitin énekes mondhatni csupán mellékszereplője ennek a gyönyörűen megkoreografált előadásnak!
Egy dolgot sajnálok, hogy szó szerint csak egy promo CD-t kaptam, bár a lényeg valóban maga a korong, azért örültem volna egy kis körítésnek is! Viszont a disc nagyon igényes, az írott fele arany színű és a szélein végig fut a zenekar logoja.

Magyarán, a The Morningside nem átvitt értelemben nevezhető aranylemezes bandának! :D
A Treelogia pedig az atmoszférikus doom/death muzsikák rajongói számára aranyat érhet!





 
The_Morningside_Treelogia_The_album_as_it_is_not_2011
Kiadó:
Stílus:
Atmoszférikus doom/death
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Trees Part One (12:37)
2.The Trees Part Two (13:02)
3.The Trees Part Three - TreeLogia (21:36)
Írta:
oldboy
2012. február 28., kedd, 17:05
Facebook:
bahon 2012. március 1., csütörtök, 13:46
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
Aki meg "csak gyorsan egy számot meghallgatok" felkiáltással leül egy keményfa stokira, az aranyat kap az üléstől...
De tényleg szép zene! (yes)
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.047 seconds to render