Aeons (2010)

Nagyon fölkeltette az érdeklődésemet a fura nevű Grand Mexican Warlock-Aeons című debüt lemeze. Hisz nem csak a zene ígérkezett nekem valónak, de sokan dicsérték az album külső megjelenését, igényességét. Úgyhogy igencsak megörültem neki, hogy idén Karácsonyra megkaptam (némi sugalmazásra… :D) a 2010 decemberében megjelent opuszt.
És valóban, manapság ritkaság számba menően nagy hangsúlyt fektettek a srácok a design-ra. Nem egy szokványos műanyag CD tokos kivitelt választottak, hanem egy dombornyomású, levehető tetejű papírdoboz rejti a lemezt. A booklet pedig vastag, matt papírból készült és a dalszövegek mellett megcsodálhatjuk Jakab Péter, az Aeons zenei anyagához illő festményeit. Szám szerint hetet.
Szóval ha valaki még nem hallott volna előzetesen egy hangot se a zenéből, a CD kézbevételét követő első benyomása több, mint pozitív.
Szerencsére a belbecs is legalább annyira igényes, mint a külcsín!
A bandát egyébként az ex-The Idoru dobos (a Warlockban gitározó), Szabó Laci hívta életre 2008-ban. Hozzá pedig olyan arcok csatlakoztak, mint Mohácsi Matyi basszusgitáros (Shell Beach, ex-The Idoru), Reich Tamás gitáros (Subscribe), Somló Dani dobos, majd kicsit később Bodóczy Zoltán (Undos) énekes (My Small Community) és Hegyi Áron billentyűs (Jazzékiel). Ezek alapján a szakma egyből rájuk aggatta a „supergroup” kifejezést, ami ezúttal bocsánatos bűn, mert a hatos fogat muzsikája valóban szuper!

Stílusát tekintve a progresszív halmazokba sorolható, azon belül is a pszichedelikus vonal jellemző leginkább rájuk. Több szempontból is rokon lelkek ők a Turboval, de ha külföldi példákat akarok hozni, akkor a The Mars Volta, Coheed and Cambria típusú zenék a mérvadóak, és az Incubus.
A nyitó Dawn az elnyújtott, síró-rívó gitárral, aztán a dob és basszus lüktetésével megadja az alaphangulatot és berántja a hallgatót. De a leállás és a női vokál is nagyon kellemes. Bizonyos énektémák kapcsán még a Jamiroquai is beugrott, de Undos énekestílusa egy igazi kortalan, a ’70-es években gyökerező, de egyúttal modern, naprakész vokalizálás. Az Inner Turning Vibes refrénje és az egész nóta hangszerelése, a dal szerkezete rokonságot mutat az Incubus művészetével. Undos hangszíne, dallamai is több számban hajaznak Brandon Boydéra. A Serpentine ha lehet, még Incubus-osabb, és Mike Patton szellemét is sikerül megidézniük. Ha ezt a dalt a Faith No More, vagy az Incubus írta volna, akkor világslágerről beszélhetnénk. Így csak simán sláger…
A Constellations egy olyan dallammal kezdődik, ami aztán a későbbiekben is be-be úszik, ami miatt nekem egyből a Bëlga ugrott be. Természetesen a dalnak ezen túl semmi köze nincs a „nemzeti hip-hop”-hoz. De Matyi bőgője úgy röfög benne, mint állat és az olyan hangszerek, mint a hegedű, fagott és helikon is sokat tesznek hozzá a dalhoz! A Mirror Syndrome fasza kis funkyzással indul, még némi Prince hatást is érzek, de természetesen a Warlock sokkal rockosabb. A Gravity Pin-ben a trombita hoz egy új színt, ha már ugye Mexikó… A refrén viszont már megint akkora Incubus, hogy csak na!
A Reborn with the Sun is nagyon tetszetős darab, Ratkóczi Huba vendég-gitárszólójával.
A címadó egy zongorás, instrumentális darab, a távolból beszűrődő hangfoszlányokkal, szomorú hangulattal.


Ha itt vége a lemeznek, akkor se lehetne egy rossz szavam se.
De kapunk még három nótát, köztük a klipes, az album slágerének számító, We Disappear című szerzeményt.
Ezekkel együtt a játékidő megközelíti a 70 percet, ami elég bátor dolog egy debüt lemez esetében, de én egyáltalán nem érzem túl soknak. Talán azért, mert a srácok mesterei az atmoszféra teremtésnek, és a zenéjük is van annyira színes, rétegzett, hogy több tucat hallgatás után is képes legyen valami újat adni.

Az Aeons egy újabb nemzetközi szintű lemez, a Grand Mexican Warlock pedig szerintem egy nagyon sokra hivatott banda.





 
Grand_Mexican_Warlock_Aeons_2010
Kiadó:
Stílus:
Progresszív, pszichedelikus rock
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Dawn (5:55)
2.Inner Turning Vibes (5:47)
3.Serpentine (5:44)
4.Constellations (5:56)
5.Mirror Syndrome (4:56)
6.Sideless Rivers (3:50)
7.Gravity Pin (6:26)
8.Reborn with the Sun (5:17)
9.Aeons (5:20)
10.The soaker (6:01)
11.We Dissapear (6:14)
12.Dusk (7:55)
Írta:
oldboy
2011. december 29., csütörtök, 11:07
Facebook:
oldboy 2011. december 30., péntek, 15:58
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Válasz baathory üzenetére:

Szerintem is. Csak nem itt, ahol az ingyenes koncertjükön a terem az ürességtől visszhangzik. Bár lehet, csak a pécsiek ilyen barbárok.


Na igen, ez jól jellemzi a hazai állapotokat... :-(
Még úgy is gázos a szitu, hogy az általuk játszott muzsika rétegzenének számít.
baathory 2011. december 30., péntek, 13:44
baathory
Csatlakozott:
2008. november 23.
Hozzászólások: 574
Szerintem is. Csak nem itt, ahol az ingyenes koncertjükön a terem az ürességtől visszhangzik. Bár lehet, csak a pécsiek ilyen barbárok.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.046 seconds to render