Ageusia (2011)

Pontosan 10 éve jelent meg a miskolci After-All zenekar a.c.i.d. című lemeze, ami véleményem szerint nem csak hazai szinten, de nemzetközi viszonylatban is egy kiemelkedő prog. rock/metal album és nem mellesleg évekkel megelőzte a korát. Talán nem volt véletlen, hogy a srácok futurocknak nevezték az általuk játszott muzsikát, hisz valóban durván a jövőbe mutató volt az a.c.i.d. közel egy órás (idő)utazása. Aztán a 2003-as Something to Show EP-t már Haelo néven adták ki, és a zene is kissé egyszerűbb, közérthetőbb lett. De az igényességből egy jottányit se engedtek és nagyon ütősre sikeredett az a 4 nóta is! Úgyhogy reménykedtem a mihamarabbi új Haelo lemezben.
De sajnos új lemez helyett tagcserék következtek és őszintén szólva én elvesztettem a fonalat Oláh Szabi énekes távozását követően. Egy pár hete viszont tudomásomra jutott, hogy elkészült a banda bemutatkozó nagylemeze (legalábbis Haelo néven ez a debüt) és mivel meg is lehetett hallgatni a soundcloud oldalukon, gyorsan teszteltem is a szóban forgó Ageusia névre keresztelt opuszt.
És már első hallásra éreztem, hogy ez az, amire évek óta várok!
A Haelo jelenlegi felállása 2007 márciusában állt össze miskolci, váci és budapesti tagokból.
Az After-All és a Haelo között egyedül Csontos Krisztián gitáros maradt meg „kapocsként”. A másik gitárt Ilniczky Balázs kezeli, Bartos Ákos dobol, Urbán Tamás bőgőzik, az énekes pedig Szabó Dávid. És ez a kvintett egy méregerős lemezt tett le arra a bizonyos asztalra!


A Zero Principle sampleres nyitánya kellemes emlékeket ébreszt bennem és ahogy megdörrennek a gitárok tudom, hogy ez jó lesz! Mindig is szerettem Krisz gitárhangzását, de ha lehet most még jobban szól, mint valaha! De Tamás is jó témákat hoz, az a rövid kis slap kiállása nagyon fincsi! Aki pedig kételkedett abban, hogy a Haelo talál még Oláh Szabihoz fogható énekest, azt megnyugtathatom: Dávid egy nagyon jó torok! Talán kevésbé színes az előadásmódja Szabiéhoz képest, legalábbis kevesebbet üvölt, de iszonyú fogósak a dallamai és a hangszíne is roppant mód illik a zenéhez! Az angol kiejtése is tökéletes, tehát a Haelo mind zeneileg, mind vokális téren abszolút felveszi a versenyt bármelyik külföldi csapattal! A The Truth (pt. II) kapcsán viszont nem egy külföldi zenekar, hanem a mi The Idoru-nk ugrik be. Az Away, a Before the Storm, az Erazer és a Freezin’ már ismerős lehet a Something to Show EP-ről, kisebb változásokat azért eszközöltek a dalokon, de aki szerette a 2003-as verziókat, ezeket is csipázni fogja! Az Away vége felé Dávid „óózása” például sokkal jobban tetszik, mint Szabié anno! Az Average Coma talán a legkeményebb, legmetalosabb tétel, itt meg némi Wendigo párhuzamot érzek. A samplerek itt is, mint a legtöbb dalban sokat tesznek hozzá a hangulathoz, örülök neki, hogy bár most nincs önálló szintisük, mégsem száműzték a kütyüket a zenéjükből! Egyébként pont a sci-fis, futurisztikus effektek, hangminták miatt az OSI neve is felsejlik, persze Dávid ezerszer jobb énekes Kevinnél! De vannak egyéb színesítő elemek is, a Pontifex Vulturi a végén a kongás támogatással szinte már tribal metal.

Szóval aki szerette anno az After-All „eszidjét”, és/vagy érdeklik a modern, naprakész zenék, az ki ne hagyja az Ageusiát! Ez egy agyas, de nem öncélú, igényesen slágeres, professzionálisan előadott album, 5 nagyszerű zenész prezentálásában!
A Maverick Spirits és a Thy Catafalque lemezei mellett az idei év legjobb hazai produktuma.
Legalábbis számomra…




 
Haelo_Ageusia_2011
Kiadó:
Stílus:
Modern prog. rock/metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Zero Principle (4:26)
2.Happiness Hormones (4:21)
3.The Truth (pt. II) (6:17)
4.Away (3:31)
5.Average Coma (5:22)
6.Before the Storm (3:33)
7.Pontifex Vulturi (5:57)
8.Erazer (3:17)
9.Velvet (3:36)
10.Freezin’ (7:32)
11.The Truth (pt. III) (2:53)
Írta:
oldboy
2011. december 21., szerda, 14:56
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.088 seconds to render