Eternal Recurrence (2012)

Kedves Sear Bliss rajongók! Miközben e sorokat olvassátok, tegyétek félre a szombathelyi zenekar eddig megismert lemezeit. Felejtsétek el a zenekar nevét is, és azt is, hogy egyáltalán készítettek eddig lemezeket! Próbáljátok majd totálisan elvonatkoztatva megközelíteni az Eternal Recurrence-t, mert ez most teljesen más… Magam is így teszek.


Nagy András
basszusgitáros, énekes, frontember egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a szövegírást is próbálta más megközelítésben elkövetni ezúttal, melyről mélyrehatóan nyilatkozni nem tudok; nem kaptam szövegeket, hiszen a bookletben is csak foszlányok lesznek közzétéve.

Itt van máris a különleges The Eternal Quest kezdése: akusztikusan nyit, a mélyből a fretless basszusgitár egyedi és egyben gyönyörű nyújtásai rendkívüli módon emelik a hangulatot. Aztán amit a trombita hallat…elképesztő! Mintha egy jazzes beütésű témát hallanék. A torzított részek szigorú középtempót sulykolnak a fejembe, csupán a kiállásoknál és az átkötőknél vonultat fel a dal klasszikus értelembe vett black metalos témákat.
A Candlelight által közzétett második, Ballad Of The Shipwrecked című dalt itt hallhatjátok. Ez már sokkal több blackes elemmel büszkélkedhet, sőt itt András megvillantatja dallamos vokalizálását is. Kísérletezés a javából!
A Great Cosmic Disorder kezdése újra az első két daléhoz hasonlatos, de nem sokáig, hiszen rögtön berobban a szám egy utaztatós, kozmikus hangulatú témával, majd a lábdob és a gitárok 16-os/32-es váltakozásai igazán húzóssá teszik azt.
Egyszerű, de hatásos groove-os riffel nyit az A Lost Cause, melyben nem kevés dallamos énekkel örvendeztet meg András. És először találkozhatunk blastbeattel, igaz, csak igen rövid ideig.
Majd a The New Era Of Darkness, már-már rockos témázgatása következik, s később, a dal második felében hallható a lemez második blastbeatje. Ezt követi a doom-os lassúságú There’s No Shadow Without Light című szerzemény, ami nagyszerű atmoszférával büszkélkedik: a szintetizátorból népi dallamok is felcsendülnek, igaz csak nyomokban, nem direkt módon.
Majd az Entering The Seventh Gate által a lemez leglassabb, legnyomasztóbb, egyben leghosszabb tétele zárja a Sear Bliss hetedik albumát. Itt aztán találkozhattok olyan megoldásokkal, melyeket álmaitokban sem reméltetek! Hangulatával, vokális sokszínűségével (Alba Hyseni szerepel itt vendégként!) az egyik leghatásosabb szerzemény! De nem akarom előre lelőni a meglepetéseket…


A külcsínről sajnos nem tudok véleményt alkotni (annyit látok, amennyit mutatok), így ezt most nem értékelem.


Nem győzöm hangsúlyozni, hogyan kezdjetek neki a lemez megismeréséhez. Félek, hogy meg fogja osztani a zenekar rajongóinak táborát.

Összefoglalva a Sear Bliss régóta várt hetedik megnyilvánulását azt kell mondanom, hogy egy teljesen új profilját mutatja a zenekar. Rendkívül egyéni módon előadott illetve meghangszerelt tételek sorjáznak a lemezen. Mindezek mellett teljesen egységes az Eternal Recurrence. Előremutató! Előremutató úgy, hogy nincs itt egyetlen felesleges téma, nincs magamutogatás, nemes egyszerűséggel "csak" egy tökéletes lemezt készített a régi/új felállás, se többet, se kevesebbet. Valóban egy új fejezetet nyitottak a srácok a zenekar pályafutásában. Elképesztően nagyszerű lemez!

Sear_Bliss_Eternal_Recurrence_2012
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Előremutató black metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Eternal Quest (5:47)
2.Ballad Of The Shipwrecked (5:22)
3.Great Cosmic Disorder (5:59)
4.A Lost Cause (4:39)
5.The New Era Of Darkness (4:32)
6.There’s No Shadow Without Light (4:35)
7.Entering The Seventh Gate (6:43)
Írta:
zeba
2011. december 6., kedd, 21:51
Facebook:
M.Trollnoczai 2012. január 22., vasárnap, 18:53
M.Trollnoczai
Csatlakozott:
2011. szeptember 19.
Hozzászólások: 9
uhh

Ez nagyon jó lett ^^

A dallamos ének 1-2 számban talán kicsit furcsa, de nem zavaró.

top3
Pagan winter - Glory and pedition - Eternal recurrence

remélem koncerten is átjön majd a hangulat \m/
--
http://www.facebook.com/ReanimatedHU myspace.com.com/ReanimatedHU
ZolixiusRex 2011. december 12., hétfő, 15:18
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Válasz bjorn666 üzenetére:

Fú ez jó. Azon kevesek közé tartozom akinek a The Haunting lemez a kedvence tőlük és ez ahhoz áll legközelebb első hallásra. Olyan mintha blackes énekkel ellátott dal lenne az Arcturus La Masquarade lemezéről :-) És ez dícséret.


Azt hiszem még meghallgatom párszor. - Jaj, pedig dírekt nem akartam semmilyen más zenekar között párhuzamot vonni. :-)
goathornedgod666 2011. december 12., hétfő, 11:17
goathornedgod666
Csatlakozott:
2009. február 17.
Hozzászólások: 4417
Enezest kerek mindenkitol a balkan kifejezes miatt,helyesbitek kelet europara.Igy mar remelem megfelel.
--
HAIL SATAN MOTHEFUCKERS!!! \,,/ http://www.last.fm/user/Goathornedgod66
bjorn666 2011. december 12., hétfő, 08:31
bjorn666
Csatlakozott:
2006. november 2.
Hozzászólások: 295
Fú ez jó. Azon kevesek közé tartozom akinek a The Haunting lemez a kedvence tőlük és ez ahhoz áll legközelebb első hallásra. Olyan mintha blackes énekkel ellátott dal lenne az Arcturus La Masquarade lemezéről :-) És ez dícséret.
ZolixiusRex 2011. december 12., hétfő, 08:14
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Valaki homályosítson már fel: - Mitől balkáni?! - Egyébként kíváncsian várom a teljes anyagot. Egyetlen szám, az csak egyetlen szám. Nem feltétlenül lehet megjósolni, hogy milyen lesz egy teljes album. :-)
Maszvidál 2011. december 8., csütörtök, 20:45
Maszvidál
Csatlakozott:
2006. július 23.
Hozzászólások: 184
Ejj, én most hallgattam meg a meghallgatható dalt, és csattant az állam a padlón. Iszonyú szépen szól, tökéletesen meg van írva, és olyan hangulata van hogy ihajj.
--
vérszarosfasz
zeba 2011. december 8., csütörtök, 20:34
zeba
Csatlakozott:
2010. május 9.
Hozzászólások: 1704
Válasz Crowhill Tales üzenetére:

Szerintem újra nagyot alkotott András!!! Ha végig olyan színvonalú lesz a lemez mint a Ballad Of The Shipwrecked dal akkor meg van 2012-es év magyar lemeze!!!
Valóban vannak változások, de szerintem aki eddig szerette a Sear Bliss-t az elég nyitott az "új" stílushoz is, mert igazából itt nem hallható semmi olyan újítás ami hátránya lenne a zenének, csak a korlátok feszegetéséről van szó, amit nevezhetünk fejlődésnek is! A hangulat az atmoszféra a régi! m/


Egyetértek.
Amúgy végig olyan színvonalú a lemez, mint a Ballad Of The Shipwrecked című dal, sőt!
Aki nyitottabbak, azok feltétlenül értékelni/szeretni fogják ezt (is), de van egy olyan érzésem, hogy lesznek akik elfordulnak majd.
--

Crowhill Tales 2011. december 8., csütörtök, 17:59
Crowhill Tales
Csatlakozott:
2008. szeptember 16.
Hozzászólások: 54
Szerintem újra nagyot alkotott András!!! Ha végig olyan színvonalú lesz a lemez mint a Ballad Of The Shipwrecked dal akkor meg van 2012-es év magyar lemeze!!!
Valóban vannak változások, de szerintem aki eddig szerette a Sear Bliss-t az elég nyitott az "új" stílushoz is, mert igazából itt nem hallható semmi olyan újítás ami hátránya lenne a zenének, csak a korlátok feszegetéséről van szó, amit nevezhetünk fejlődésnek is! A hangulat az atmoszféra a régi! \m/
Koncertek
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.093 seconds to render