Unbekannte (2010)
1998-ban keleti szomszédaink fővárosában alakult meg a Kistvaen (jelentése: nagyméretű sírkő) névre keresztelt black metal formáció. A banda első két éve a dalszerzéssel telt, 2010-ben azonban szerzői kiadásban megjelenhetett végre az Unbekannte nagylemez.


A hat dalból összeálló, 38 percre korlátozott album nyitánya egy igen baljós kisugárzással megáldott nóta, a Reason. A depresszív black metal lemezekről már ismerős nyomasztó, sötét érzéseket keltő intróra kell asszociálnunk esetében. A lemez címét is szolgáltató Unbekannte dal mintegy éles váltásként, nagy lendülettel hasítja át az intró révén kialakult mélabús érzelemvilágot. A riffelés igen ösztönös, majdhogynem bugyutának titulálható, de a szólógitár témák valamelyest javítanak rajta. A Canitude újra tempót módosít, megint egy lassan hömpölygő velejéig depresszív black metal tételt kapunk a románoktól, itt jó adag a Burzum által lefektetett szellemiséget interpretálnak a hallgatóság számára. A nyúlás vádját azonban a vendégénekes Niklas Kvarforth (Shining) szerepvállalása oszlatja szét, mivel a rá jellemző extrémi megoldásokkal egyedi ízt kölcsönöz a muzsikának. Ezen a ponton jöttem rá, hogy valójában mi hiányzik a Kistvaen-palettáról, ami kiemelhetné őket a tucat kategóriából: egy innovatív énekes. A Dolor újra Vikernes munkásságát juttatta eszembe. A záró két tételt nevezném a lemez csúcspontjának, hiszen itt éreztem a legtöbb érzelmet kiváltani képes dallamot, illetve a vokalista is igyekszik kvalitását kibontakoztatni.


Korrekt lemezt rakott össze a román Kistvaen, a mostani undergroundra jellemző állóvízből pedig módfelett ki is emelkedik az összképet tekintve. Érdemes ismerkednünk a zenekar lemezével azért is, mivel április 10-én Budapestre látogatnak!

Kistvaen_Unbekannte_2010
Kiadó:
Stílus:
Depresszív Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Reason
2.Unbekannte
3.Canitude
4.Dolor
5.Departure
6.Void
Írta:
Infam
2011. március 18., péntek, 15:39
Facebook:
Baaron 2011. április 28., csütörtök, 17:06
Baaron
Csatlakozott:
2011. február 4.
Hozzászólások: 276
Tudomásom szerint 2008-ban alakult a banda, nem pedig 1998-ban ;-) (b)
--
Fő a lényeg!
Infam 2011. március 20., vasárnap, 12:28
Infam
Csatlakozott:
2006. szeptember 24.
Hozzászólások: 128
Tudod, ideológiai kérdés, hogy ki mit tart Romániának. Közjogi értelemben nyilván az egész terület az (beleértve Erdélyt).

Ámbár most a cikk esetében kizárólag a román identitású zenekarokra korlátoztam magam.

Egyébként köszi a felvetést
--
"Please don't turn down the light,
I always wanted to see
Your body in the night.
- You're sexy on your knees!"
cannibanile grinder 2011. március 19., szombat, 21:44
cannibanile grinder
Csatlakozott:
2010. december 18.
Hozzászólások: 386
Keleten nemcsak a negura bunget letezik az a helyzet,olyan nagyszeru zenekarok mukodnek mint pl a korruption,necrovile,labyrinth of abyss,damned,wolfsgrey,siculicidium,ott a sok erdelyi magyar zenekar,nemcsak negura bungetbol all s tarsaikbol a metal romaniaban.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.044 seconds to render