Riotology (2011)


 Az osztrák Artas 2008-as debütalbumától bizony nem voltam elhalva. Akkor a csapat megnyerte a Metalchamp-et és a fődíj gyanánt érkezett a Napalmos szerződés is. A The Healinget a mai napig egy összecsapott, elkapkodott és kicsit útkereső lemeznek tartom és bizony utánaolvasgatva a neten, máshol sem gördült le a bíbor szőnyeg a lemez előtt. Szerencsére a friss albumot nem követte nagy rohanva a folytatás, így 2011-ben három év elteltével notórius kíváncsiskodóként a Riotology hallatán kimondtam az „egye fene, csapó kettő” megfejtésemet.

 Azt azért bevallom, hogy a The Healing első három száma nagyon ígéretes darab volt, szóval a potenciál benne volt már akkor is bandában, - és ezt anno ki is emeltem - amit viszont abban a helyzetben még nem tudtak teljes értékű kreatív energiává formálni. Azonban itt a lehetőség. A borító ismét profi, a zászlós csuklyás figura megmaradt, ami nem is baj. Védjegyévé válhat a csapatnak, mint a CoB kaszása, vagy a Maiden Eddie-je. A hangzás ismét pazar, azonban a 16 tétel illetve az itt ott felbukkanó német címek már óvatosabbá tettek, de lássuk a medvét! Jelentem már elsőre azonnal érezhető a fejlődés, ami kerek, jól felépített számokban, megragadó dallamokban, fiatalos hévben és még a jól eltalált meglepi hegedűben is vitathatatlanul testet ölt. A stílus kristályosodott és szerencsére a germán rappelős marhaság már a múlté. Helyette kapunk ezertonnás kétlábgépes pusztításokat, sok üveghangot, némi blastbeatet és persze dallamos refréneket. Igen, a fő csapás a rekesztés verze – dallamos refrén lett, így a modern, mondhatjuk divatos megközelítés megmaradt, csak a minőségben történt ugrásszerű fejlődés. Azonban aki egy tucat metalcore lemezre tippel, az eléggé mellégondol, hiszen bár a metalcore megoldásai időröl időre felütik a fejüket, mégis mint csak szublimált adalékok színesítik az összképet. Szerencsére a tipikus üvöltést is hol hörgés, hol pedig egy sokkal kellemesebb félig rekedtes ám dallamos vokál helyettesíti, olyan Grave Diggeres, vagy Running Wildos utánérzéssel, és a tiszta refrének is inkább az amcsi modern metal bandákat idézik, mintsem a tucatcore fáradt vernyogásait. De ne ragadjunk le a core-nál, hiszen a már említett kimondottan amerikai ízű modern post - nu metalos döngölések a’la Disturbed és mondjuk a The Burning Red korszakos Machine Head amcsi modern thrash-je ugyan úgy megtalálható az osztrákok ötvözetében, mint az az újkorszakos heavy metal, amit a Trivium is egyre kirobbanóbb formában képvisel. Sőt, egy - egy számot a korábbi rapes útkeresgélő baromságok helyett mérsékelt ám összhatásában még is a Maximum The Hormone crossover (nem klasszikus értelmezésben véve) őrületét idéző megoldás koronáz meg. Sőt érdemes még megemlíteni a turbóra gyorsult Angel Dust - Border of Reality albumának tudatos avagy tudattalan hatását is. Érdekes húzás, bár mostanában már egyre divatosabb is egyben, hogy a lemezen több nyelven szólalnak meg a számok. Van itt a gerincet képező angol mellett spanyol, francia és természetesen német is. Szerintem ez nem baj, én szeretem ezt a kicsit nemzetközi felfogást és ez a tendencia talán valami homályos európai együvé tartozástudat csirája is egyben. Mindenesetre sokkal őszintébb mint az „all for one, one for all” húszezredik seggbekúrása.

 Furcsamód gyorsan repült el ez a 16 tétel és a 67 perces játékidő is. Egyszer sem estem ki a hangulatból és azonnal jött az újrahallgatás kényszere is. És a végeredmény? Pörgős, ütős, jó dalok, fiatalos és divatos. Mi egyéb kell még egy kis kikapcsolódáshoz?




Artas_Riotology_2011
Kiadó:
Stílus:
Powercore
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.A Journey begins...
2.Fortress of No Hope
3.The Day the Books Will Burn Again
4.The Suffering of John Doe
5.Rassenhass
6.O5
7.No Pasaran
8.The Grin Behind The Mirror
9.Gipfelstürmer
10.Le Saboteur
11.Mediafada
12.O5
13.Ashes of Failure
14.Between Poets And Murderers
15.A Martyr´s Dawn
16....Surrounded by Darkness We Are Able to See the Stars
Írta:
emp
2011. január 14., péntek, 12:32
Facebook:
Carrast69 2011. január 15., szombat, 13:40
Carrast69
Csatlakozott:
2010. december 28.
Hozzászólások: 128
te, ezek nem wowoznak véletlenül?
bush 2011. január 15., szombat, 02:10
bush
Csatlakozott:
2010. március 9.
Hozzászólások: 708
Szerintem is jobb lett, mint az előző kiadványuk, bár most sem váltották meg a világot!!! \m/

Mi egyéb kell még egy kis kikapcsolódáshoz?

Egy kis sör-bor-pálinka!!! |-D
--

Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.048 seconds to render