Sziget 2009 (2010)
Amikor szóba kerül a Tankcsapda, mindig akad néhány fanyalgó, akik szerint már rég nem is kéne játszaniuk, meg divat a 'csapdát szeretni, mert mindenhol ezt nyomják, stb. Nem is akarok ebbe belemenni, nem erről szól, nem erről kell szóljon ez a DVD ismertető.


Azt nem lehet elvitatni, hogy a tavaly húsz éves jubileumát ünneplő debreceni csapat fokról fokra haladva lett az, ami. Voltam jó néhány koncertjükön, s nem mondom azt, hogy mindig felejthetetlen bulit toltak, de csalódást azért sosem okoztak.
Az utóbbi évek lemezeit már nem érzem magamhoz annyira közel, néhány hallgatás után más kerül a lejátszóba, de ennek okairól most nem ejtenék szót. A korai klasszikusok viszont bármikor jó érzéssel töltenek el. S egy jubileumi koncerten nagy hiba lett volna nem ásni vissza a kezdetekhez. Persze Lukácsék profibbak annál, hogy ilyen baklövést kövessenek el. Pláne, hogy a koncertről felvétel is készült, s a 2009-es Sziget -1. napján tartották hatalmas közönség előtt.


A DVD-t, csakúgy, mint a Minden jót lemezt, az új kiadójuk, az Alexandra Records adta ki, s egy nagyon igényes, kihajtogatható papírtokos digipack kiszerelésben. S a tartalom is kielégíti a régi és az időközben érkezett újabb rajongók igényeit is véleményem szerint. Ha valami miatt lehet fanyalogni - bár ez így lehet, hogy erős - az talán az, hogy a jubileum kapcsán nem hívtak régi tagokat. De hiányérzetem emiatt sincs. Cseresznye bemozogja a színpadot, Fejes Tomi sem egy beleborulok a dobszerkóba típusú zenész. Lukács Laciról pedig nem hiszem, hogy bárkinek is beszélnem kellene, hozza a formáját itt is.

Az biztos, hogy a koncertprogramból nem maradt ki semmi, amit egy jubileumi 'csapda bulin elvárhatunk. Válogattak a banda minden korszakából, minden albumáról. Ahogy azt Lukács említi is, s itt-ott olvashattuk is már, volt azért izgalom a fiúkban, egy ekkora kaliberű koncert miatt. De felfedezhető a megilletődöttség is, hisz ennyi ember ünneplése azért mindenképp megindító, nem mindennapi, ám bizonyára nagyon jóleső érzés. Szerencsére ez a felvételen nem érződik. Sőt, igazi profizmussal szembesülhetünk. És ez nem csak a zenekarra igaz, hanem a háttérben dolgozókra is, hisz volt itt piró, kivetítők. De ugyanez áll a felvételt készítő stábra is. Igaz, ha jobban megnézzük a Pixel Film csapata sem ma kezdte az ipart.

Nem vagyok túl nagy koncertfilm rajongó, azonban a két korongon található felvétel igazán minőségi munka. Nem megszokott kameraállások, jó vágások, remek hang (sztereó és 5.1 a házimozisoknak). Kiváló munka.
Extrákkal ugyan nem kényeztetnek el, egy rövid werkfilm kapott még helyet, amiben kicsit beleláthatunk az előkészületekbe. Emiatt azonban nem vonnék le pontot.


Nyilván mindenkinek vannak kedvencei a zenekar munkásságából, nekem például a Connektor lemezzel bezárólag tetszett utoljára maradéktalanul teljes Tankcsapda anyag, de azért azóta is mindegyik lemezen találok nekem valót. Ennek fényében - és, hogy nem láttam a zenekart élőben évek óta - öröm volt hallani az egész korai Baj van-t, a Legjobb mérget, hogy a kis Johnnyról már ne is beszéljek. De azt kell mondjam ez egy hibátlan koncertprogram volt, profi zenekarral, kiváló közönséggel, méltó ünneplés a második X-hez.
Most sajnálom is, hogy élőben kihagytam.
Tankcsapda_Sziget_2009_2010
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
rock
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Rock a nevem (DVD1)
2.Az ember tervez (DVD1)
3.Nem kell semmi (DVD1)
4.Gyűrd össze a lepedőt velem (DVD1)
5.Csőre töltve (DVD1)
6.Jönnek a férgek (DVD1)
7.Mindig péntek (DVD1)
8.Szextárgy (DVD1)
9.Köszönet doktor (DVD1)
10.Kalifornia über alles (DVD1)
11.Ez az a ház (DVD1)
12.Baj van (DVD1)
13.Föld és ég (DVD1)
14.Törölköző teniszütőkkel (DVD1)
15.Rio (DVD1)
16.Egyszerű dal (DVD2)
17.Örökké tart (DVD2)
18.Félre a tréfát (DVD2)
19.Fiúk őlébe a lányok (DVD2)
20.A rock and roll rugója (DVD2)
21.Adjon az ég (DVD2)
22.Voltam már bajban (DVD2)
23.Nem hagylak el (DVD2)
24.Nem ismerek rád (DVD2)
25.Azt mondom állj (DVD2)
26.Be vagyok rúgva (DVD2)
27.Itt vannak a tankok (DVD2)
28.Fordulj - mitől legyen - fel (DVD2)
29.A legjobb méreg (DVD2)
30.Mennyország tourist (DVD2)
31.Johnny a mocsokban (DVD2)
Írta:
9000Sanyi
2010. október 20., szerda, 23:47
Facebook:
Tankcsapda - Dolgozzátok Fel! (2016)
Kritika, 9000Sanyi @ 2017. január 3., kedd, 14:20
Tankcsapda - Minden jót! (2009)
Kritika, Junkie @ 2009. november 8., vasárnap, 23:34
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.021 seconds to render