30 éves jubileumi óriáskoncert (2010)
"A kiadvány teljes mértékben visszaadja az óriáskoncert fergeteges hangulatát, úgyhogy aki ott volt, az újra-és újra átélheti a fantasztikus élményt, aki nem, az pedig rácsodálkozhat, mirôl is maradt le..."


Így reklámozza hivatalos weboldalán Magyarország egyik legnagyobb, -sikeresebb, -ismertebb, -jobb rock bandája a nemrégiben megjelent DUPLA CD/DVD kiadványát, melyet 2009. szeptember 26.-án rögzítettek a Papp László Budapest Sportarénában, hogy pályafutásuk 30. évfordulóját méltó módon, a rajongóik társaságában ünnepeljék. És minden szavával egyet kell értenem.


Aki látta már "a Rock ôrületes elefántjait dübörögni", az tudja mirôl beszélek, aki nem volt ilyen szerencsés, annak azt javaslom, hogy minél hamarabb kapja össze magát és tolja el a dagadt seggét egy bulijukra, mert biztosíthatok mindenkit, hogy olyan élményben, amit a Gidófalvy Attila, Kiss Zoltán, Kocsándi Miklós, Szigeti Ferenc és Takáts Tamás alkotta banda produkál egy-egy koncert alkalmával az nemcsak kivételesnek, hanem örök élménynek nevezhetô. Én sem hittem el amíg át nem éltem egy ilyesfajta "megvilágosodást" jónéhány évvel ezelôtt.

"Miért is olyan sikeres ez a banda?" - kérdik egyesek, akik felületes ismeretekkel rendelkeznek csak a bandáról, a rádióból ismerve a Requiem címû dalt. Valóban ez az a dal amivel legtöbben beazonosítják a csapatot, a maga szomorú történetét is mindenki ismeri, de a Karthago munkássága sokkal több annál, semhogy egy dal írja le.


A lemezt hallgatva -a '82-es keltezésû Barátok nélkül, Senki lánya, a '84-es Csak a Zene valamint a második CD-n hallható Indulj tovább, A pénz, Apáink útján, Áruló, Lépd át a múltat és az Éjszaka vándora, melyek a '81-es debüt-albumon láttak napvilágot- semmi kétségem sincs afelôl, hogy örökérvényû dalokkal ajándékoztak meg minket, soha-de-soha nem lehet rájuk unni. Az újabb keltezésûek, mint a 2009-es Ha neked kevés, Kevés a szó és Egy nap az élet ugyanúgy megállják a helyüket a repertoárban és 30 év múlva ugyanolyan klasszikusai lesznek a magyar rock-történelemnek, mint a fentebb említett régebbi dalok. Érdekesség A fények, a hangok, az árnyak, a Mert szerettél..., az A sorsodtól ne félj és a 30 év után... dalokból álló unplugged csokor. Pihentetô hatása van, mert jól idôzítve, az elsô lemez végére helyezték ôket, a második lemezen hallható rock-fergeteget megelôzvén.

A dalokat nem lehet eléggé méltatni, 30 évnyi bizonyíték van rá, hogy talán nem is kell. Vegyük górcsô alá magát a kiadványt. A DVD ugyanazokat a dalokat rejti, mint a két CD, ami nekem kicsit csalódás volt. Bár a vásárló-barát megoldást választották, hiszen a dupla CD és a DVD megvásárolható külön-külön valamint egybecsomagolva is, valahogy hozzászoktam/hozzászoktattak a kiadók, hogy a DVD (esetenként a CD) tartalmaz egy kis extrát. Jelen esetben mindösszesen az 5.1-es hang az ami ezt nyújtja. A DVD menü könnyen áttekinthetô, talán kicsit túlságosan is egyszerû, de ha belegondolok abba, hogy a célközönség átlagéletkora megegyezik a csapat tagjaiéval (bocsánatot kérek mindenkitôl ezért a megjegyzésemért), akkor ez valahol érthetô is ;-D Jómagam örömmel fogadtam a 16:9-es képarányt, valószínûleg ez is a modern kornak köszönhetô változás az életemben. A királyi TV csapata kiváló munkát végzett, szó nem érheti a felvételeket. Meg nem tudtam számolni hány kamerával rögzítették az estélyt.

Személy szerint nem vagyok valami nagy zenei DVD gyûjtô, mert idôhiány miatt nem sokat tudok megnézni, de ezt az anyagot kihagyni tényleg bûn lett volna. Látvány tekintetében a régimódi felfogást jól keverik a modern technológiával, kiegészítô show-elemként használva azokat, nem szorítva háttérbe a ZENÉT, ami valljuk be, mindennél fontosabb, mindennél többet ér.
Karthago_30_eves_jubileumi_oriaskoncert_2010
Kiadó:
Stílus:
Hard Rock
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Intro
2.Ha neked kevés
3.Kevés a szó
4.Barátok nélkül
5.Senki lánya
6.Egy nap az élet
7.Élek
8.Csak a Zene
9.Néma asszony
10.A dob mögül
11.A fények, a hangok az árnyak (Unplugged)
12.Mert szerettél... (Unplugged)
13.A sorsodtól ne félj (Unplugged)
14.30 év után... (Unplugged)
15.Indulj tovább
16.A pénz
17.Apáink útján
18.Áruló
19.Keleti éj
20.Requiem
21.Requiem II
22.Lépd át a múltat
Írta:
maniac
2010. október 10., vasárnap, 10:08
Facebook:
Lumpy 2010. október 11., hétfő, 16:34
Lumpy
Csatlakozott:
2010. február 24.
Hozzászólások: 201
Kár, hogy a két király eposz - Lázban égő nemzedék, Az utolsó szó nincs rajta. :-S Vagy az überbrtuál Recsegő világ! \m/
--
Gondolkodom, tehát tévedhetek!
Lumpy 2010. október 10., vasárnap, 13:13
Lumpy
Csatlakozott:
2010. február 24.
Hozzászólások: 201
Végre! Kedvenc magyar rock bandám! (yes)
--
Gondolkodom, tehát tévedhetek!
Koncertek
június 11.,
Pannonia Fields
Slipknot
július 3.,
Papp László Budapest Sportaréna
30. Rockmaraton Fesztivál
július 7.,
Szalki-sziget
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.06 seconds to render