Xerión
Cantares das loitas esquecidas (2010)
A galíciai Xerión fura neve és logója ellenére a megszokott dallamos black metalban utazik a spanyol folk elemekkel szépen operálva egész autentikus muzsikával rukkolnak elő immáron kilenc éve. Gall szövegek és nyelven támadnak a hitetlenekre a Schwarzdorn Productions-nek köszönhetően az idei második nagylemezükön, melyet rengeteg split és demó előzött meg. Lássuk, hogy sikerült interpretálni a dicső múltat!


A külsőségek és a hangzás is jól sikerült, bár a dobok hangjával és a folk elemek sűrűségével nem vagyok kielégedve illetve furán adja ki magát, hogy a témák egy többsége betegebb horror filmekre emlékeztet illetve a korai Troll utazott ilyesmikben. A már említett mély kulturális üstbe kelta szegmensek is szép számmal keveregnek, a végeredmény pedig pár helyen igazán mély és magával ragadó hatást kelt, ám ettől függetlenül a korong számtalan témájánál számomra a lakodalmas népi fekete fémesség ütközik ki jó zenészekkel feljátszatva. A riffek és a témák többsége ettől függetlenül is kellemes, s korántsem a monumentális és kompromisszum mentes muzsika szerelmeseinek való. Írhatnék a görög csapatról rengeteg jót, s persze rosszat is, de feleslegesnek tartom, hiszen az a réteg, mely vevő az e féle zenékre már vagy ismeri vagy pedig a leírtak alapján megismeri. Tartalmaz még az anyag egy Taunusheim feldolgozást, a kultikus német pagan formációtól.

Így tehát ez a rövidke kritika nem szemlélteti a remek billentyűtémák mögött rejlő feneketlen űrt, de a hatások megemlítése elengedhetetlen: az említett Troll, Dimmu Borgir, Dissection, Falkenbach, Einherjer, Titania, illetve az Alvheim dallamosabb pillanati.



Xerion_Cantares_das_loitas_esquecidas_2010
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Fekete népzene nem anyámasszony katonáinak…
Értékelés:
 
Pont
: 8.9 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Badaladas funerais no esmorecer da Lúa
2.O espertar do Xerión
3.A alquímica dexeneración da ialma
4.Onde a victoria agarda
5.Nas verdes fragas de Amh-Ghad-Ari
6.Cantares das loitas esquecidas
7.Morte na iauga
8.Loitas na néboa (Taunusheim feldolgozás)
9.Pvtrefacta anima nostra
Írta:
haragSICK
2010. augusztus 1., vasárnap, 14:12
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render