Fides Luciferius (2010)
Mi jön Svédországból a fagyos szeleken és a nálunk jobb gazdasági helyzeten kívül? Többnyire dallamos death metalok, no meg a black dolgok színe-java. Így van ez a 1993-ban alakult Thornium esetében is, akik idén rakták le arra a bizonyos zeneipari asztalra harmadik nagylemezüket Fides Luciferius címmel. A mölndali horda a ’90-es évek közepe után nagy hallgatásba burkolozott, a legénység is részben átalakult és a rengeteg mellék projektnek köszönhetően a dolog csúszott és húzódott, akár a kelt tészta. A hangzás korrekt, a külsőségek pedig bennem olyan hatást keltenek, mintha Marilyn Manson koncepció a Behemoth és Vader féle digitális világgal találkoztak volna – Marcelo Vasco munka, persze érthető is ez, hiszen nem csak a kiadó (ez esetben a Soulseller Records), de maga a csapat is nagy áttörést vár a kicsit hazai politikai helyzetre asszociáló címmel ellátott korongtól.


Ami fogad minket, az a black metal durvább, elsőre kompromisszumoktól mentes technikás válfaját mutatja, ami pár hallgatás után megmutatja rejtett dallamait és nem is annyira éles karmait. Zeneileg valahol a Vital Remains és a Carpe Tenebrum illetve az újabb Mayhem-ek között mozog, a szólók egy része pedig engem a Morbid Angel birodalmába kalauzol el úgy, hogy a háttérben a már borító kooperáció miatt említett Vader és Behemoth húzódik meg, s valahol a lassú és fogós témákban érezni véltem a korai Ajattara vészjosló halmazait. A riffek, a kiállások és váltások nagy része inkább a death metalokra jellemzően hadakozik, ám a hangzás és az összkép mégis black jellegű, akadnak lassú és igazán gyors darák is illetve elsőre is könnyen vehetjük észre, hogy rengeteg munka és próba áll e mögött a közel egy órás anyagban. A sok pozitívum mellett azt is meg kell, hogy említsem, hogy a Thornium se csinált új nyarat, fecskéjük pedig csak a komplex mélyrepülés és nagy szárnyalások előhírnöke.
Akit az említett nevek olvasata kellemes élményekkel vértezte fel (mint hatások), az nyugodt szívvel próbálkozzon a részben durva, részben melodikus fekete burjánzással, torzult Isten képpel, technikás vezekléssekkel, s a hihetetlenül eltalált és hangulatos szólókkal!
Thornium_Fides_Luciferius_2010
Kiadó:
Stílus:
Black metal a feketébbikből…
Értékelés:
 
Pont
: 8.7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Mother of abominations (7:40)
2.Archetype of death (4:13)
3.Son of the dragon (5:14)
4.Qliphothic raptures (6:12)
5.Pacta conventa daemoniorum (5:34)
6.Fides Luciferius (4:39)
7.The void of choronzon (7:10)
8.I am perfection (6:52)
9.Virgin destroyer redeemer (5:05)
10.I am a god (5:57)
Írta:
haragSICK
2010. július 15., csütörtök, 17:23
Facebook:
Andor1349 2010. július 15., csütörtök, 23:47
Andor1349
Csatlakozott:
2010. május 27.
Hozzászólások: 56
Kétségtelen elég teknikásra sikeredett a lemez!Nekem még az is megdobja a lemezt hogy az énekes hangja hasonlít a Abbath (Immortal) hangjára aki véleményem szerint az egyik legjobb black énekes de ez persze egyén függó kinek mi tetszik!
Én is csak azt tudom írni hogy aki nem ismeri őket egy próbát mindenképp megérdemelnek!!!
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.091 seconds to render