A Collapse of Faith (2010)
Mintha eltévedtem volna egy labirintusban, amelynek azért vágtam neki, hogy végül fényre s magamra leljek, fellélegezhessek.
/Vavyan Fable/


A finn October Falls munkásságát azt hiszem nem kell bemutatnom, M. Lehto mester 2001 óta alkot, immáron a harmadik nagylemezzel jelentkezik. Segítségére volt V. Metsola – basszus és M. Tarvonen – dobok (utóbbi név rengeteg formációban vállalt már szerepet). A mindössze három számos nagylemez speciális szénnyomással jelent meg, kár hogy erről a promó maga nem nagyon árulkodik, s maga a fedő némelyik Burzum album borítóit jutatta eszembe.

Azt hiszem a helsinki formáció műfaja a dark metal keveredését jelenti némi black és folk-klasszikus és ambient tengerrel, így tehát a három részre szabdalt koncepció rengeteg komor és gyönyörű dallamot rejt, az igazán súlyos részek mélyre visznek, míg a zongorák és billentyűk émelyítő dallamai elvarázsolnak, elringatnak, s csak akkor ébredünk fel, mikor a morcos riffek és hörgő orgánum ránk szakad, zihálva menekülünk az elmúlásba, nem is beszélve a melankolikus akusztikus bontásokról. Hatásokról nem tudom van-e értelme beszélni, pár nevet megemlítenék, melyek eszembe jutottak, miközben a reggeli ébredés, a csendesen zokogó eső, a fák és a bokrok neszei közt elérünk a megbocsájtó tisztásra, ahol eggyé válhatunk a farkasok lelkével, a kövek merevségével, és a kéreg alatt rejtőző új élettel. Ilyen pl. a norvég Oberon, vagy az egykori német Empyrium vagy a germán neofolk Forseti, csak úgy mint a Nebelung, no meg a finn Tenhi. Az October Falls nem eredeti, nem egyedi, ám ennek ellenére olyan csodálatos muzsikát rejt, melyben nem lehet nem elveszni, így tehát nincs mit tenni…


…ússzunk az árral, egészen a finn hegyekig, apró forrásokig, elmerülve a monumentális dallamok tengerében, melyek mindegyike a Halálba húz le, hogy a múlt nagy habjai közt veszítsük el a hitünk a jelenben.

October_Falls_A_Collapse_of_Faith_2010
Kiadó:
Stílus:
Folk-ambient dark fémesség
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.A Collapse of Faith Part I (18:49)
2.A Collapse of Faith Part II (17:42)
3.A Collapse of Faith Part III (5:28)
Írta:
haragSICK
2010. június 16., szerda, 21:20
Facebook:
VA - Might is right - Nordic warchants II (2 CD + DVD) (2008)
Kritika, haragSICK @ 2008. augusztus 1., péntek, 18:19
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render