Haunted by Ill Angels Only (2009)
A szombathelyi illetőségű De Profundis ugyan 2000-ben alakult, de a hazai undergrounddal még nem sikerült megismertetnie magát kellőképpen. Előbbi állítás hátterében az áll, hogy a kétszemélyes banda 2001 és 2008 között passzív státuszba helyezte a zenekar ügyét, s így értelemszerűen ez az időszak nem volt termékeny a kiadványok terén sem. 2009 már aktívabb év volt, Yzokras (ének, szintetizátor) és Zoltán (gitár, bőgő, szintetizátor) rögzítette a jelen recenzió aktualitását képező Haunted by Ill Angels Only demót.


A kiadvány külleme már jelezte a számomra, hogy valamiféle sötét és misztikus, ám egyben magasztos témákat forszírozó koncepcióvan operál a De Profundis. A zene hallatán ez az érzés csak felerősödött bennem, ugyanis a szöveg–és dallamvilág egyaránt epikus, afféle sötét, gótikus zenei hősköltemények köszönnek vissza a korongról. Ezen hangulatiságot megteremtendő eszköztárral láttak hozzá a szombathelyi metalerek a feladat elvégzéséhez, lévén a zenei paletta része a szintetizátor, zongora és kissé más aspektusból a tiszta vokál is ide vehető. A gitárjáték élvezetesnek nevezhető, túlzott eredetiséget azonban nem fedezhetünk fel vizsgálata során, viszont egy jó tanács: a dobgépet célszerű lenne mihamarabb hús-vér zenészre lecserélni, ugyanis így igencsak amatőr a produkció kisugárzása. A harmadik dal mindenképp üde színfoltja a lemeznek, megfelelően illeszkedik a kiadvány atmoszférájához, itt valóban mérhető a művészi megkomponáltságra való hajlam, továbbá cezúraként sem utolsó.


Ami kifejezetten tetszett, az a szövegvilág. Ebből a szempontból jelesre vizsgázik a De Profundis, ugyanis az extrém zenék művelői nem fektetnek túlzott hangsúlyt a kerek, egész, logikailag és tematikailag is koherens szövegvilág megteremtésére, ám ehelyütt ez nem képez problémát. Várjuk a nagylemezt – de dobgépet nem kérünk!

De_Profundis_Haunted_by_Ill_Angels_Only_2009
Kiadó:
Stílus:
Extrém metál
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.I will Stand
2.This Winter in My Heart
3.WLO
4.Crimson Waters
Írta:
Infam
2010. április 23., péntek, 12:56
Facebook:
de profundis - This Winter In My Heart (2014)
Kritika, mike666 @ 2014. október 7., kedd, 11:08
De Profundis - The Emptiness Within (2012)
Kritika, bahon @ 2012. május 6., vasárnap, 09:33
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.019 seconds to render