Vredgad / Psykotisk
split (2006)
A svéd black metal megítélése meglehetősen divergens, nem lehet azt mondani, hogy egyenletesen jó teljesítményre képesek a színtér előadói. Skandinávia ezen részéről eléggé hullámzó minőségű lemezek érkeznek hozzánk, az utóbbi időszak legkiemelkedőbb kiadványa talán a Funeral Mist nevéhez fűződik. Lássuk hát melyik tendenciát hivatott képviselni a Vredgad / Psykotisk splitje.


A stockholmi Vredgad egy személyben működik (ám a hírek szerint jelenleg szünetel a munkásság) 2004 óta. A szóban forgó split mindössze a formáció második hanganyaga, szóval egy fiatal próbálkozásról beszélhetünk. A Vredgad zenéje rapszodikus, hiszen a dalok igencsak csapongó hangvételű auditív utazásra kalauzolnak minket. Valahogy nem érezhető a kohézió, így nem is lehet bekategorizálni ezt a muzsikát a műfajon belül. Egy-két riff kiemelkedik a nyers masszából, sőt ánblokk a gitárjáték is jónak nevezhető, ám nem elég kiforrott a koncepció.


A Psykotisk szintén Stockholmban székelt, azért a múlt idő, mivel a 2002-ben megalakuló egyszemélyes formáció már nem létezik többé. A diszkográfia ugyanis arról árulkodik, hogy ezen megosztott diszk megjelenését követően szögre akasztotta Niltor a hangszereit. A Psykotisk zenéje meglehetősen kaotikus, több negatív érzést sugároz, mint a Vredgad, ahol inkább volt felfedezhető a ténylegesen vett megkomponáltság. A nyolcas szám, az Anger Of Life valahogy abszolút elüt a többitől, nem csak azért, mert akusztikus, hanem valahogy hülyeség betenni egy underground hangzású lemezre egy teljesen tiszta, afféle At The Gates-szerű instrumentális dalt… Ezen is látszik, hogy erősen kísérleti jellegű a kiadvány. A záródal jónak nevezhető, olyasmi, mint amivel a Darkthrone operál napjainkban.

A korongnak magyar vonatkozása is van, lévén a belső borító eléggé impozáns képét Káger Balázs (Neverheard Distro) készítette.

Vredgad_Psykotisk_split_2006
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Början Pa Slutet
2.Vedergällningens Tid
3.Hatets Natt
4.Skymning I Skogen
5.Mord
6.Kallelse
7.Dödens Allians
8.Anger Of Life
9.Ge Upp Ditt Hopp
Írta:
Infam
2010. március 28., vasárnap, 19:10
Facebook:
D4rkAv3ng3r 2010. március 29., hétfő, 14:50
D4rkAv3ng3r
Csatlakozott:
2009. november 15.
Hozzászólások: 553
Nem olyan biztos az, a 7 pont szerintem nem arra utal. Másrészt egy ilyen behatárolt zenei stílusban, mint amilyen a black metal nehéz úgy alkotni valamit, hogy ne másolás legyen vagy annyira eltérő, hogy nem is black metal lesz a végeredmény. Mondjuk igencsak kitágult a stílus manapság. (Vagy felhígult, kinek, hogy tetszik.) A legendás csapatok sem azt a stílust játszák, mint a kezdetekkor, de az underground körben sok hű maradt a "true" ( (6) ) dolgokhoz.
--

Lumpy 2010. március 29., hétfő, 13:14
Lumpy
Csatlakozott:
2010. február 24.
Hozzászólások: 201
Nahát, milyen ügyes szinonima szó ez a "kísérleti jellegű" - tehát kiforratlan, szar, amatőr, kezdetleges, tucat akár! (6)
--
Gondolkodom, tehát tévedhetek!
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.058 seconds to render