Carving Out the Eyes of God (2009)
Én a Goatwhore-tól sosem voltam elájulva. Hiába van itt az Acid Bath / Crowbar ex-gitáros Sammy Duet és a Soilent Greenes Ben Falgoust, akik azért valljuk be, nem kis nevek és pakoltak le ezt-azt arra a bizonyos asztalra, az eddigi három nagylemezük mégsem pörgött nálam igazán sokat. Nem mintha rosszak lettek volna, vagy ilyesmi, de hosszabb távon lekötni sosem tudtak, hiányoltam a dalokat a nagy darálásban. Ha már New Orleans, és sötétebb zenék, én maradok az Eyehategod, illetve a Soilent Greentől a Confrontation időnkénti megpiszkálásánál, de ezen az állásponton az idei ’szajha lemez némiképp változtatni fog, legalábbis kedvező előjelek utalnak valami hasonlóra.
Úgy látom, jócskán előbbre sikerült lépniük dalszerzés terén. Holott a recept nem változott, és ahogy mondani szokás, a világmegváltás is nagyon elmarad, hisz a Hellhammer, Venom, Celtic Frost, Bathory hatásokkal jól le lehet fedni a lemez javát. Alapvetően pőre darálós death / black metal ez, melyből eddig sem hiányoztak a szakmunkás thrash gyalupadok és a mocsárszagú bűzös belassulások. Ezek a stílusjegyek mind-mind előkerülnek most is, akárcsak a jól ismert acsarkodós, üvöltözős énekhang, vagy az ismét csak az öreg mogorva, Erik Rutan által összeütött harapós, csontszáraz megszólalás. Nagyjából ennyivel körbeírható is lenne a Goatwhore, az egyes dalokat pedig az határozza meg, hogy azokon belül e jellemvonások közül melyik erősebb, ill. dominánsabb.
Így például az igencsak lendületesen nyitó Apocalyptic Havoc a zakatolós főriffje és vijjogó szólója miatt simán felfogható egy agresszióval jócskán telepumpált thrash gránátnak, a hörgős, kalapálós In Legions, I Am Wars of Wrath és a gonosz Reckoning of the Soul Made Godless inkább a death metal felé húz, a Razor Flesh Devoured pedig arra lehetne példa, hogy milyen hangulata lehet egy mocsárvidéki fekete misének. Később aztán előjön, hogy azért ezeket a riffeket ilyen húzással nem tudta volna akármelyik darálásban utazó tucat zenekar összeharácsolni; ha a jelentőségteljes címmel ellátott The All-Destroyingot nézzük, a szélvészgyors aprításba belefűzött fejleszakító riffeket maximum a Soilent Green tudná előadni ilyen hatásfokon; na, ez az, amit nem lehet tanítani, vagy ráérez a tisztelt zenész úr, vagy hagyni kell a fenébe. Hogy most az eddigieknél fogósabb, emlékezetesebb dalokat írtak, arra pedig megemlíthető a címadó, az iszapos sludge riffekkel támadó Provoking the Ritual of Death dallamos témái, vagy az utolsó Mourn and Forever Wander Through Forgotten Doorways komor akkordbontogatása, borongós hangulata; de amúgy a teljes negyven perc mentes az üresjáratoktól.

Ódákat zengeni az albumról persze szükségtelen, alapvetően sallangmentes, nagy megfejtéseket mellőző durva metalzene ez, de az eddig is figyelemreméltó húzáson túlmenően a dalok ezúttal karakteresebbek, megjegyezhetőbbek lettek. Ezt pedig úgy vélem, vehetjük előrelépésnek.
Goatwhore_Carving_Out_the_Eyes_of_God_2009
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
black / death metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Apocalyptic Havoc (03:16)
2.The All-Destroying (03:13)
3.Carving Out the Eyes of God (04:19)
4.Shadow of a Rising Knife (04:38)
5.Provoking the Ritual of Death (03:43)
6.In Legions, I Am Wars of Wrath (04:33)
7.Reckoning of the Soul Made Godless (03:50)
8.This Passing into the Power of Demons (04:26)
9.Razor Flesh Devoured (04:16)
10.To Mourn and Forever Wander Through Forgotten Doorways (04:18)
Írta:
butch
2009. augusztus 27., csütörtök, 11:41
Facebook:
butch 2009. augusztus 28., péntek, 08:44
butch
Csatlakozott:
2008. augusztus 25.
Hozzászólások: 610
Úgy értve, hogy eddig sosem komáltam különösebben ezt a bandát, ez a lemez viszont valahogy tetszik.
butch 2009. augusztus 28., péntek, 06:58
butch
Csatlakozott:
2008. augusztus 25.
Hozzászólások: 610
nekem pont azért tetszik jobban ez, mert "mi a jófene???" :-) Ha darálás, akkor sosem a Goatwhore volt az, akire ingerem támadt
emp 2009. augusztus 27., csütörtök, 23:27
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Azért az előző anyaguk masszívan ledarálja a friss produktumot. Bár vannak jó pillanatai, nem egyszer szaladt fel a szemöldököm, hogy ez meg mi a jófene???
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.048 seconds to render