Masterstroke
Sleep (2007)
A 7 esztendős finn csapat jópár tagcserével és demóval, valamint egy DVD kiadással jutott el odáig, hogy a 2006-os „Apocalypse” nagylemez (csak) japán megjelenése után végre ’rendesen’ is bemutatkozhasson. A felállás tehát megszilárdulni látszik, a posztok végérvényesen leosztva, egy dolog hibádzik még, az a fránya, megfelelő stílus kitalálása.


Az egész albumot ugyanis belengi a srácok bizonytalansága, hogyha már metal a játék neve, akkor a dallamosabb vállfaját, vagy a szigorúbb, keményebb irányzatokat vegyék-e célba nótaíráskor. A gordiuszi csomó kettévágását úgy oldották meg, hogy a kecske is jóllakott, és a káposztájuk is megmaradt. Már szerintük…

…a nagy büdös igazság viszont az, hogy egy rettentő átlagos, és egy ide-oda kapkodó, bő negyven percet eredményezett ez a felfogás. Van itt kérem szépen zongoraként, orgonaként és ’sima’ szintetizátorként is megszólaló tudó (néhol progos) billentyűs aláfestés, vagy éppen szólisztikus munka, melodikus heavy ízű, kissé súlyosabb, power metalos riffkészlet, és zakatoló thrash-es gitárjáték, valamint nagyívűnek, mondhatni bombasztikusnak szánt verzékből, és piszok fogósnak képzelt refrénekből építkező énektémák. Természetesen mindegyik az újrahasznosítás jegyében innen-onnan összecsipegetve, viszont tagadhatatlanul pontosan, és érezhető jó kedvvel feljátszva, és megfelelő művészi elszántsággal előadva.

Tehát tisztára olybá tűnik a dolog, mintha a Masterstroke legénysége visszavedlett volna pajkos gyerekekké, akik beszabadultak - kedvenc hangszereikkel - a stúdióba, és kipróbáltak minden elébük kerülő kütyűt, és mindenféle színű és nagyságú gombot, aztán lesz, ami lesz alapon a tudásuknak megfelelő módon rögzítették volna ezeket egy felettébb elnéző hangmérnökkel, majd szépen megkeverték volna az egészet. Mert azt meg kell adni, jól szól a cucc.


Úgyhogy sok még a probléma, mert úgy istenigazából egyetlen felszabadult, melodikus „sláger”-t sem tudtak írni (semmi nem marad meg az emberben a számok lecsengése után), a keménynek szánt témáik pedig nagyon kevesek még az igazi agyeldobós tomboláshoz.

Egyszóval a fiúk pörögnek, mint a bűvésztányér, de valahogy csak nem akar összejönni nekik a nagy mutatvány, és a bónuszként felrakott - egy gyors finn nyelvleckével is felérő - 19 perces stúdiós kisfilmben látható/hallható elég önelégült nyilatkozatok miatt azért szólni kellene nekik, hogy hé, mégsem ti szartátok a spanyolviaszt.

Az akarás tisztelet érdemlő, a megvalósítás viszont csak egy erős közepes.
Masterstroke_Sleep_2007
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Melodikus heavy (néhol prog. és power) metal
Értékelés:
 
Pont
: 6.5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Transition
2.Killing Creatures
3.Turn Away
4.Under Our Command
5.Another Failure
6.The Circle
7.Being Me
8.Sleep
9.Silent
10.Final Journey
Írta:
thrashing
2009. május 29., péntek, 13:07
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render