Dotma
Dances with Shadows (2009)
Elöljáróban egy kis zenekarismertetővel kezdeném, mert gondolom a még hazájában, Finnorszában sem igazán ismert Dotma zenekarról igen kevesen hallottak kis hazánkban. A bandát 2005 táján alakította két, mindenre elszánt fiatal finn metalarc, Herri Koskela és Lesse Nyman. A kezdeti sárkányos-varázslós-kardozós témavilágot levetkőzve, 2007 környékén alakították ki mai stílusukat. Nevük tulajdonképpen egy rövidítés, a kezdeti Dragons From The Middle Age elnevezés rövitítése.


 
A rövid törióra után következzen a lényeg, a muzsika. A lemez csupán egy promo anyag, mely három kellemes dalt tartogat a hallgató számára, weboldalukon olvastam, hogy ezt a promo cd-t a még idén megjelenő első nagylemezük előfutárának szánják.
Az első dal a Reborn elég erőteljesen nyit, egyből tudatja, hogy mire számíthat a hallgató a továbbiakban és ez a lendület szerencsére egészen a dal végéig kitart. Már a nyitó sorokból kiderül, hogy a dal egy álomról/álomvilágról szól, ez a bizonyos álomvilág egyébként a további két tételben is fellelhető. Itt említeném meg, hogy a szövegek nem túl bonyolultak, viszont nem is tök értelmetlen kamu-fantasy angol, melyeket igen sok hasonszőrű zenekarnál hallani. Ilyen stílusú zenekaroknál elkerülhetetlen Nightwish-es párhuzam említése a Dotma esetében ez elég egyértelműen észrevehető különösen a második, Silent Sunshine dalban. Engem a régebbi, Tarjás munkásságukra emlékeztetett.
A The Cave, mely a lemez utolsó dala, még egyértelműbbé tette számomra, hogy mely zenekar albumaival lehet telepakolva Dotma tagjainak mp3 lejátszója. Sajnos az eredetiség még nem annyira alakult ki fiatal északi testvéreinkben, de úgy érzem pár éven belül biztosan többet fogunk hallani felőlük. Lehet rájuk mondani, hogy Nigthwish-klón, hogy nem eredeti, viszont tehetséges zenészek és egy nagyon kellemes hangú énekesnő alkotja a zenekart és szerintem ha a továbbiakban képesek lesznek fejlődni és kialakítani valamiféle saját stílusvilágot, akkor még sokra vihetik. Mindenesetre a stílus kedvelőinek mindenképp ajánlom meghallgatásra, én pedig várom a nagylemezt.
Dotma_Dances_with_Shadows_2009
Kiadó:
Stílus:
dallamos metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Reborn
2.Silent sunshine
3.The cave
Írta:
Végzet Jánosa
2009. május 7., csütörtök, 15:12
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.022 seconds to render