Zsarnok/Under The Heel (2009)
Egy nagylemezzel és egy EP-vel a tarsolyában itt a legújabb, kétnyelvű anyaga a már lassan 6 éves múltra visszatekintő miskolci csapatnak. Hogy egy kicsit hazabeszéljek, reményteli a fejlődés, figyelemreméltó a lelkesedés, és úgy kb. nagyjából tetszik is a lemez.


Amit hallunk, az egy precízen feljátszott, dinamikus, kemény metalzene – ha már mindenképpen neveket kell említenem a miheztartás végett - egy kis Iced Earth, Sentenced, néha régi Metallica, és egy kis (megkerülhetetlen) Moby Dick hatással. És végre, túlnyomórészt nem sablonos, magyar (a „XX. századunk”-ban még magyarabb) szövegekkel, viszont ami elszomorít, hogy elég „keskeny”, dinamikátlan megszólalással.

Az „elkövetőket” fényezve, az alábbiakat írhatom: A főnök, Fülöp Gábor, aki gitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró, menedzser, webmester, stb. egyszemélyben, nótaírói vénája egész kivételes. A kezében pazar riffkészlet, a hangjában pedig egy kis Smici, és egy kis régi Hetfield árnyalat is van, ami az amúgy heavy-s, power-es témákat szép lassan a thrash felé billenti, és ami egyébként ba..ottul jól áll a csapatnak.

Egy előző kritikámban (Lost Symphony) már méltattam a másik gitárost, Bodor Mátét, aki itt azt is bebizonyítja, hogy nemcsak neoklasszikus kedvencei voltak, hanem ebben a stílusban sem jön egykönnyen zavarba, mivel korrekt, erős, vérbő szólókat szállít. Szomorú tényként kell leírnom azonban, hogy a lemez megjelenése óta már nem tagja a csapatnak. De a magyar nótákat az angoltól elválasztó, tizedik, instrumentális „Dreams”-ben barátságosan vicsorogva, még utoljára kivillantva a foga fehérjét, olyat teker, hogy én még ezt is megbocsám neki. Lehet, hogy tényleg más az útja.

A ritmusszekció biztos, Horváth István öthúros basszuson alapoz, a dobos Czakó Dániel pedig, aki a fent már említett Lost Symphony-ban nem igazán tudott kibontakozni Máté mellett, itt szinte fellélegezve szárnyal, egészen másmilyeneket és másképp üt, úgyhogy be is lopta magát a szívembe. Igaz számomra még mindig egy kicsit lélektelen és szikár ez a széttriggerelt dobhangzás, amire ő az áldását adja, de ezt tudjuk be annak, hogy én már lassan a negyedik x felé kacsintgatok, ő pedig már egy egész más (zenész)generáció szülötte. (Na, mindegy, akkor is lehetne egy kicsit elkoszoltabb, élőbb a megszólalása.)


Végezetül, hogy azért nehogy teljesen polírszaga legyen írásomnak - elvégre ez egy kritika -, nemtetszésemet fejezem ki amiatt, hogy az rendben, hogy manapság már szinte minden CD-t meg kell bónuszolni a jobb eladhatóság miatt, és a srácok merészek és rettenthetetlenek is, mint anno Sztankay művész úr a’la Bors Máté, de nem érzem teljesen indokoltnak az angol verzió erőltetését. Hiszen a kinti piacon, sajnos (sportnyelven szólva), nemhogy tétmeccsen, de még lehet, hogy edzőmérkőzésen sem léphetne pályára az Overload, és nem azért mert nem tehetségesek, hanem a hangzás, a rém erős konkurencia, és egy-két nagyon is egyértelmű hatás miatt. A csapat helyében inkább, három-négy élő felvétellel plusszoltam volna meg az anyagot, hogy bebizonyítsam, koncerteken még tökösebbek, mint a stúdió négy fala között.

Zárszóként, és kéretlen jótanácsként végül türelmet és megfontoltságot ajánlanék a fiúknak, „maradjon” inkább a minél több hazai élő fellépés, és egy erős, fanatikus magyar rajongóbázis kiépítése az első számú feladat (megérdemelnének). Aztán idővel majd jöhet a következő nagylemez, amihez egy csipetnyivel több egyéniséget és jobb stúdiókörülményeket kívánok.
Overload_Zsarnok_Under_The_Heel_2009
Kiadó:
Stílus:
heavy/power/thrash
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Állítsd meg
2.Zsarnok
3.Gyilkosok gyilkosa
4.Magányos hős
5.Ne várj!
6.Kemény kövek
7.XX. századunk
8.Hideg eső
9.Még mindig
10.Dream
11.War Memorial
12.Forget Or Forgive
13.Frozen Rime
14.Our Mother
15.Remember Me
16.Under The Heel
17.When Winter’s Gone
18.Vedge Of Extinction
Írta:
thrashing
2009. március 22., vasárnap, 16:45
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render