Thy Kingdom Gone (2008)
A német Flowing Tears 1999-ben alakult Wadgassenben, 2000 óta aktívan adagolják a nagylemezeiket, s a debütön Jade-en még Stefanie Duchêne a frontember, akit 2002-ben Helen Vogt váltott fel, aki előtte a szintén a 99-ben alakult Mainzban Sweet Infernal Noise frontembere volt, a műfaj és a koncepció a két csapat közötti differencia minimális, így tehát a Flowing Tears negyedik nagylemezénél tart (leszámítva a 2007-es Invanity-t, amely egy jól sikerült berlini koncertet takar). 12 dal közel 55 percben… lássuk!


A hangzás a műfajnak tökéletesen megfelelő tiszta és mélyre hangolt vezeklést takarja a külsőségek, pedig digitális munkásságukkal erősen a Paradise Lost-ot jutatta eszembe, amelyet természetesen hatások terén is mérvadónak érzek, zeneileg pedig egy igényes gothic metal tárul elénk, amely szomorkás és borongó, mély és némileg extrém is, így tehát a régi gothic-deathek alappillérei megtalálhatóak, még ha alapvetően nem is ezek relevanciája adja a lényeget. A Paradise Lost mellett a My Dying Bride és a Katatonia, Atrocity illetve a Tiamat, Samael és a korai Theatre of Tragedy és Therion neve említhető még meg, igazából a doom és gothic váltakozik itt tiszta énekkel, beszéddelm suttogással és hörgéssel színesítve Helen Vogt-nak igazán egyedi orgánuma van. A produkció pedig igényes, magával ragadó, avagy aki a műfaj szerelmese, az könnyedén ezt is magáénak érezheti, érdekes hogy az emelkedő hangvétel és szólók ellenére mennyire sulykoló és agresszív riffek kerekednek ki itt-ott, ahogy a némi ipari és elektro jelleg sem tagadható. Nincs igazán kiemelkedő dal, egységében jó, változatos, kellemes dallamokkal (melyek monumentálisak igyekeznek lenni, de inkább csak szépek és gyönyörűek) mély tónusokkal megkenve vezekelnek az örökkévalóság és a haldoklás között.


Nem állítom, hogy a tavalyi év legjobbja lenne, de érdemes rá időt szánni annak, aki kedveli az ilyesmi hangvételű anyagokat, annál ez is örök vendége lesz a lézernyaláboknak…




Flowing_Tears_Thy_Kingdom_Gone_2008
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Gothic metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Orchidfire
2.Pain Has Taken Over
3.Rain Of A Thousand Years
4.Grey
5.Thy Kingdom Gone
6.Words Before You Leave
7.Miss Fortune
8.Colossal Shaped Despair
9.Kismet
10.For My Enemies
11.Souls Of The Neon Reign
12.The War We Left Behind
Írta:
haragSICK
2009. március 19., csütörtök, 12:14
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.016 seconds to render