Maranatha (2009)


 Hittétek volna, hogy kompromisszummentes igazi pusztító északi black metalban lehet még izgalmasat, frisset és meghökkentőt alkotni? Én már nem nagyon bíztam ilyesfajta vágyaimban, aminek a realitása kezdett közeledni egy „ha beütne a lotto ötös” c. történethez. És lőn! Beütött a lotto ötös. Na jó, inkább csak a zseniális black album. Azért a lotto ötösömet nem fogom publikálni! (hehe) Na szóval minden negatív előítéletem ellenére csak azért is begyűjtöttem a Funeral Mist friss és ropogós második nagylemezét. Milyen név már ugye? Ezekkel a Funeralokkal, meg Mistekkel tele van a padlás. Aztán ott volt még a másik, jó pár önjelölt zajtermelő által nullára degradált értékű tény, hogy a banda jelenleg összesen egy tagot számlál. Aha. Egytagú black banda, ami még Mist is és ráadásul Funerálosan Mistes. Mindegy, megfüleljük, maximum rövid úton megy a kukába. Hát kérem, nem hogy nem kuka az anyag, hanem hosszú évek ota, konkrétan a Nemesis Divina óta az egyik legizgalmasabb fekete fém, ami a kezembe került.

 Kezdődik ott a dolog, hogy a rövidebb bugyborékoló, mára klasszikus húzásnak tűnő tévémontázsok, harangkongás és stúdiós zajkeltések egyvelege után olyan vehemenciával szabadul el a pokol, mint ha tíz forgószél érkezett volna meg a ház összes ablakán át. A kétségtelenül hatásos kezdés, a vokál és a csikorgó minőségi jégriffek a fentebb említett alapmű, Nemesis Divina intenzitását és fagyos hangulatát varázsolják elő, ami aztán időről időre, főként a szélvészgyors részeknél permanensen felüti a fejét. De persze aki hirtelen a Dark Funeralra, vagy a Mardukra tippel, az sem áll távol a megoldástól, mint ahogy a vonszolós tételeknél a Shining neve sem egyszerűen falra hányt borsó. A nyitótétel még inkább csak olyan a miheztartás végett arcon csapó mivolta után a White Stone már megmutatja az anyag foga fehérjét és erejét-velejét adó kompozíciós bravúrokat. A lassan menetelő, vonszolós idegborzoló tétel a marcona és mizantróp riffekkel, elnyűtt, suicid vokálokkal méltóságteljesen építkezik és folyik át az ismét jeges vihart idéző Jesus Saves!-be. Az igazán életrevaló kompozíciók sava borsát a kiváló gitártémákon felül mégis csak azok a plussz adalékok jelentik, amik elvétve egy-egy csapatnál üdítő színfoltként fejtik ki hatásukat, itt viszont szerves és meghatározó részei az összképnek. Mint pl. az említett Jesus Saves! végi kicsit ambientes elszállós leállás, ami szépen leülteti a tomboló tempót és egy homogén alapot teremt az ismét pusztításba torkolló, templomi kórusokkal mélyített A New Lightnak. Vagy a lassan menetelő, grandiózusan építkező Blessed Curse közepén ügyesen elbújtatott és hatalmas plussz élményt adó rézfúvósokat is említhetném. Amitől viszont minden egyes hallgatásnál heveny lúdbörzést kapok, az a Living Templesben megbúvó, groteszk, kicsit szlávos leánykórust idéző pillanatok és a szintén hibátlan, nagyzenekari kórusokkal és komolyzenei hatásokkal megtűzdelt záró Anti-Flash Nimbus. Érdemes a záró pillanatok komolyzenei aláfestését is górcső alá venni, ami a maga kettősségével, Vivaldit idéző barokkos, csiripelő játékosságával és Dvorak komor, nagyvonalú grandiózusságával mennyire jól példázza az anyag teljes egészére jellemző groteszk kettősséget. 

 

Szerencsére a hangzás kellően koszos, mentes minden túlpolírozottságtól és túlproduceltségtől. Igazi szélvihar, a kásásság mezsgyéjén táncoló, de azt át egyszer sem lépő autentikus hangmassza, ami megköveteli a figyelmet, belemerülést és ráhangolódást. Az említett idegen elemek is szervesen részei a zenének, nem harsognak, nem ripacskodnak, így sokadik hallgatás után is mindig fel lehet fedezni újabb, és újabb titkos kis motívumokat.  Hosszú évek legváltozatosabb, egyéniséggel és egyediséggel teli hagyományőrző feketeféme a Maranatha. Nagyon ajánlott mű a stílus szerelmeseinek!
Funeral_Mist_Maranatha_2009
Kiadó:
Stílus:
Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Sword of Faith
2.White Stone
3.Jesus Saves!
4.A New Light
5.Blessed Curse
6.Living Temples
7.Anathema Maranatha
8.Anti-Flesh Nimbus
Írta:
emp
2009. február 23., hétfő, 10:11
Facebook:
godfucked 2009. február 23., hétfő, 23:04
godfucked
Csatlakozott:
2004. március 16.
Hozzászólások: 2759
na akkor meg egy velemeny, kicsit atfogobban, nem csak metal zenei szemszogbol:

az hogy a cd (es persze az egesz zeneipar) haldoklik, teny. az, hogy az uj generacio inkabb letolti az mp3at, hogy hallgatni tudja a nyakaban logo kutyun, minthogy pocsoljon a cd atmasolasaval/atalakitasaval, tendencia.
szinten teny, hogy a kritika targyat kepezo lemez cimet ha az ember beirja egy keresobe, elso talalatkent torrent oldal cimet kapja.
van egy felnovo uj generacionk, aki nagy ivben tojik a kezzel foghato formara, van egy szep digitalis 21. szazadunk szelessavu internet kapcsolattal a legtobb haztartasban mely mellektermekkent osszehozta a kozossegi zenekalozkodast, nem csoda tehat hogy nagy szarban van a zeneipar. (meg a legnagyobb eloadok is viszaestek a hetkoznapi luxus szintjere, hogy south parkot idezzek hehe)

elfogadhatatlannak tartom ugyanakkor, hogy a zenesz a munkajaert, a munkajabol ne tudjon megelni/profitalni. valsagos idoszak ez a jelenlegi, mert igazi alternativa nincs a cd-t mar nem igenylo reteg szamara. az apple itunes kezdemenyezese bar durvan nyereseges, megse szimpatizalok a dologgal, elso sorban amiatt, hogy igyekeznek fenntartani a jelenlegi cd arakat, pedig a digitalis terjesztesnek pont ezt kene drasztikusan csokkentenie. Egy nagy elony itt hogy lehetoseget biztosit a dalonkenti vasarlasra, igy a sok egy dalos radioslager eloadonak a kitolto szarjait nem kell hogy megvegye az ember a lemezzel egyutt.
itunes mellett hozhatjuk peldanak hazai oldalrol a dalok.hu/songo.hu-t, ahol szinten pofatlanul magasnak talalom az arakat, nem is csoda hogy nem megy a bolt.

valamilyen valtozas biztosan lesz, mert a jelenlegi allapotok mar nem tarthatoak sokaig. bizom benne, hogy szuletik majd valamilyen mindket fel szamara kedvezobb megoldas, ahol eltunnek a jarulekos koltsegek (szallitas, forgalmazo raktarkeszletenek fenntartasa, akarmi), a zenehallgatok igy olcsobban jutnak hozza a zenehez, a zenesz pedig lenyegesen magasabb szazalekos reszesedest kap. van is egy mukodokepesnek tuno elkepzelesem, de ehhez eloszor meg kene dugnom a sony vezerigazgatojanak lanyat, mas lehetoseget sajnos nem latok a kivitelezesere :-)

szerintem nem fog eltunni a cd, hiszen fanatikus gyujtok tovabbra is lesznek es venni fogjak a meg dragabb, exkluziv, erosen limitalt anyagokat hogy szenvedelyuket csillapitsak, a tomeggyartas kora viszont biztosan lealdozoban van.
a kazettanal ha megfigyelitek ugyanez a jelenseg lezajlott mar, tudok olyan boltrol aki tavaly bezuzatta a raktaron levo keszleteit hogy tobb legyen a hely :-)
(es nem, nem techno/house/egyeb "zeneket" forgalmaztak.)
--
Did I see a moment with you,
In a half lit world,
I'm frightened to believe,
But I must try
ww1tchburn3r 2009. február 23., hétfő, 23:03
ww1tchburn3r
Csatlakozott:
2008. január 5.
Hozzászólások: 42
érdekes volt olvasgatni a különféle véleményeket, én amondó vagyok, hogy tessék igenis megvenni az albumot! a rétegzenék mindig is konzervatívabb műfajnak számítottak és nem is baj ha nem liberalizálódnak el túlságosan... (az én szememben a legnevetségesebb megmozdulás a BPRNR-os évzáró volt, ahol 200 ft-ért voltak kaphatóak az egyes előadók albumai, ehhez tényleg nincs mit hozzáfűzni)
Totális Megtorlás 2009. február 23., hétfő, 21:41
Totális Megtorlás
Csatlakozott:
2009. február 23.
Hozzászólások: 11
Válasz Stygian Shadows 'zine üzenetére:

[quote=Totális Megtorlás]
Nekem vannak S.S. számaim, sőt, ha lenne újranyomás a régiekből, azokat is beszerezném.

Szerinted van értelme annak, hogy csináljuk tovább, lassan 14 éve már?
Én egyre kevésbé látom értelmét. A régi számok a megszűnés után elérhetők lesznek az interneten, onnan az tölti majd le, akinek jólesik.


Én nem ismerem, hogy valójában mi vezetett ide: megfáradás, személyes sértettség stb. Ha tényleg a magyar underground siralmas állapota az ok, azt személyesen nem érzékelem, mármint a mindent átható romlást, ha van ilyen.
Infam 2009. február 23., hétfő, 21:38
Infam
Csatlakozott:
2006. szeptember 24.
Hozzászólások: 128
Tisztelt Cím!

Ez az igazi ,,ökölrázás", ami itt megy! Ne hasonlítgassuk Európa más fertályait Magyarországhoz. Aki volt külföldön, fejlett országban fesztiválon az csak ábrándozhat még jó pár évtizedig, hogy mikor lesz ilyen otthon... Az emberek nagy részének a villanyszámlára nincs dellája itt, nemhogy eredeti cd-re, amit ha nem hallgat meg előre, zsákbamacska is lehet! Akkor az ment az ablakba... De az is az igazsághoz tartozó tény, hogy itt mások a zenehallgatói szokások.. ezzel egyetértek. Ám ez a nép hozzászokott a számára kedvezőtlen ám ,,kikerülhető" dolgok kikerüléséhez (lásd pl. Bach-korszak, amikor is meghonosodott itthon az állam kijátszása). Valahol van itt párhuzam ezzel plusz a mindenkori anyagi helyzetünkkel.

Együtt kell élnie a webzinennek a hagyományos lapokkal, egyik se profitorientált, mindkettőt a zene iránti szenvedély, jó esetben alázat hajtja. Mp3-ról kritikát írni...? Ezt pedig döntse el mindenki maga, ez kb. annyira egyetemes és sarkos kérdés, minthogy mi az élet értelme.. Mindenki mást hoz fel potenciális válaszként...

De elvégre azért van ez a fórum, hogy konfrontálódjanak a vélemények, azt viszont előre látom és borítékolom, hogy sosem lesz egyetértés köztünk! Erről szól a világ és a történelem: mindig volt tábor és ellentábor!

Round two, fight! (gun)
--
Burn, burn oh son of God feel the power of the flames
When they are licking your body pray for forgiveness
emp 2009. február 23., hétfő, 21:15
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Egyébként meg! Hány darab CD-t is gyártott le a kiadó? Nem hiszem hogy sokkal többet mint 500-1000 db? Nem jellemző ezekre a kiadványokra a nagy megjelenési szám. Vagy hány darab érkezett Mo.-ra? 50? 100? 200? És szerinted Stygian'zine hány black metalos zenebarát van Európában, vagy Magyar o.-on akik kedvére lenne az anyag? Nyílván el fog kelni az összes belőle. És akkor mi van a többi fannal a CD-vásárlós szép új világban??? Így jártak, lemaradtak a nyalókáról??? Vagy akinek nincs meg eredetiben, az bizony ne is merjen rajongani egy csapatért? Nem mehet koncertre?

Mindig is a kazettamásolással, majd a CD-másolással, most pedig az mp3-al terjedt/terjed valójában egy zenekar híre. Szerinted a fanatikus, makulátlan, intelligens gyűjtőkből lesz telt házas PECSA buli??? Ne legyetek naivak, vagy álszentek...
Stygian Shadows 'zine 2009. február 23., hétfő, 20:57
Stygian Shadows \
Csatlakozott:
2008. december 1.
Hozzászólások: 58
[quote=Totális Megtorlás]
Nekem vannak S.S. számaim, sőt, ha lenne újranyomás a régiekből, azokat is beszerezném.

Szerinted van értelme annak, hogy csináljuk tovább, lassan 14 éve már?
Én egyre kevésbé látom értelmét. A régi számok a megszűnés után elérhetők lesznek az interneten, onnan az tölti majd le, akinek jólesik.
emp 2009. február 23., hétfő, 20:52
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Válasz Stygian Shadows 'zine üzenetére:

Nézd, anélkül is el fognak kelni a CD-k, hogy Te írtál róla vagy nem.


Na látod, ez az amiben egyáltalán nem kételkedem és maximálisan hidegen is hagy. Nekem az okoz örömet, ha a zenehallgató tábornak tudok "jó tippet" adni. Nekem az az elismerésem, ha valaki visszaír, hogy nagyon jó az anyag, beszerezte (így vagy úgy, nem tisztem ellenőrizni) köszöni, hogy írtunk róla, magától nem ismerte volna meg a csapatot... És az a tapasztalat, hogy ha "csak" letöltötte, de betalált az anyag, akkor majd elmegy koncertre (megveszi a belépőt), vesz pólót stb... Amiből a pénz egyenesen a zenekarhoz megy, nem a terjesztőhöz, kiadóhoz és az esetek legkisebb százalékában a zenekarhoz. Hopp, eltűnik az éterben. Eladási statisztikákat nem kapnak a zenekarok, az elszámolásuk legjobb esetben nullán van. Szóval azt, hogy egy boltban megvásárolt CD-vel mennyire is támogatom valójában az adott zenekart, nem hiszem hogy tovább kell ragozni. Ahhoz nagyon naívnak kell lenni, ha azt hiszi valaki, hogy a Music Dome-ban megvett CD-ből aztán majd kap a zenekar... eeee
Totális Megtorlás 2009. február 23., hétfő, 20:38
Totális Megtorlás
Csatlakozott:
2009. február 23.
Hozzászólások: 11
Egy provokatív hangvételű cikk a témához.

http://www.clusterone.hu/sosem-viccelunk-kategoria/968-mveszet-20
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.072 seconds to render