The Harvest Floor (2009)
A ’96-ban alakult San Diegói Cattle Decapitation kapcsán sokáig nagyobb elemzési felületet jelentett vegetarianizmusuk, szélsőségesen állatvédő és embergyűlölő szövegviláguk, valamint egy-két gyomorforgató és cenzúrázott borítójuk, mint maga a zene, melyről a To Serve Man című debütáló nagylemezükig nagyjából annyit lehetett elmondani, hogy az amerikai típusú death metal, goregrind és grindcore zenék mellett hőseink biza’ emelt óraszámban hallgathattak Carcass-t. A korábbi, nem túl kiugró minőségű Human Jerky és Homovore kislemezek után a To Serve Man kezdett el érdekesebb momentumokat felmutatni, s zenéjük a későbbiek folyamán elmozdult egy jóval technikásabb és szokatlan dallamvilággal ízesített irányba, ami a nagyobb ismertség és a Metal Blade szerződés mellett odáig vezetett, hogy a Cattle Decapitation mára meglehetősen egyéni színfoltja lett az undergroundnak.
A tőlük megszokott vágóhídi stílusban íródott intróval berobbanó The Gardeners Of Edennél konstatálhatjuk, hogy az eddigieknél fémesebb és tisztább, ugyanakkor keménységét továbbra is megőrző hangzás mellett a Sleep Terrorból érkezett új dobosnak, David McGrawnak hála a sebesség megnövekedett az előző lemezhez képest. Az itt-, s például a kaotikus váltásokkal felvértezett A Body Farmban hallható egyes dobtémáihoz mérhető gyorsaság eleddig nemigen volt tapasztalható a bandánál. Ugyanakkor a dalok nem csak szimpla darálásból állnak, a Humanure és Karma. Bloody. Karma lemezeken kifejlesztett durva (néhol még mindig Carcass-ihletésű) riffek, technikás megoldások és szokatlan, morbid dallamok tesznek róla, hogy ne lehessen ennyivel elintézni őket, s akkor még Travis Ryan elképesztően széles terjedelmet felölelő hangjáról nem is tettem említést.
A fickó még úgy is képes lehet meglepetést okozni, hogy a durva zenékben szinte már minden el lett hányva és böfögve, amit el lehetett; a mély hörgés és disznóröfögés alap, de a goblinvisítások, károgások, gurgulázások és hasonlók sem jelentenek problémát számára – egy helyütt még egy torokmetszést is hihetetlen élethűen produkál. Érdemes meghallgatni az egyik legbetegebbnek számító The Product Alive-ot – tényleg nehéz elhinni, hogy ezek a hangok emberi torokból származnak. Mellette Josh Elmore gitáros érdemel még említést, aki a mai bandákra jellemző villantós gitárfacsarásokat (pl. a Tooth Enamel And Concrete, vagy a The Ripe Beneath The Rind) érzéssel adagolva nem feledkezik meg arról, hogy riffjei azért húzzanak is, és a morbid harmóniákat sem hanyagolja (We Are Horrible People). A dalok így amellett, hogy nehezen hasonlíthatók máshoz, azoknak is bejöhetnek, akik bírják az olyasféle csapatokat, mint a velük épp most turnézó Psyopus, és azok érdeklődésére is számot tarthatnak, akik a véres-beles metal zenéket kultiválják. Emellett pár szólóra is futja erejükből, így a változatosság terén senkinek nem lehet oka panaszra, a záró Regret & the Grave pedig vonósokat is felhasznál, hogy megteremtse azt a gyászos, komor hangulatot, amely az állatok módszeres feldolgozásának embertelenségét jelképezi, ami továbbra is központi témájuk.

Szándékosan hagytam a végére a Swans ex-énekesnőjének, a nemrég egy remek lemezzel (MahaKali) jelentkező Jarboe-nak a vendégszereplését, aki a Cattle Dacapitationtől szokatlanul visszafogott címadóban hallatja hangját. Jarboe jellegzetes, érzékeny dallamaival kiegészülve ez a torzított gitárokat mellőző, gyászos billentyűtémákkal kísért, vontatott tétel szinte már a Neurosis komorságát idézi meg, s ugyanolyan súllyal, csak más eszközökkel hívja fel a figyelmet arra, hogy bánunk az állatokkal, mint az albumon hallható kilenc másik társa, s még azt is elkerüli, hogy giccsességgel vádolhassuk meg. A The Harvest Floor képében tehát az eddigi legprofibb, legváltozatosabb Cattle Decapitation lemezt tisztelhetjük, ha vonzódsz a death / grind zenékhez, radikális állatvédő nézeteikkel is szimpatizálsz, érdemes megismerkedned velük. Ha pedig még a borító sugallata is bejön, a teljesebb élmény érdekében mindenképp Joseph D’Lacey könyvével (Hús) a kézben ülj le hallgatni.

Cattle_Decapitation_The_Harvest_Floor_2009
Kiadó:
Stílus:
death metal / grindcore
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.The Gardeners of Eden (05:38)
2.A Body Farm (03:28)
3.We are Horrible People (03:56)
4.Tooth Enamel & Concrete (02:57)
5.The Ripe Beneath the Rind (02:49)
6.The Product Alive (03:04)
7.In Axetasy (04:43)
8.Into the Public Bath (03:10)
9.The Harvest Floor (03:07)
10.Regret & the Grave (04:39)
Írta:
butch
2009. február 9., hétfő, 09:39
Facebook:
alcapone 2009. február 9., hétfő, 17:56
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
Jó beteg:-)
És végre sikerült egy jó borítót összehozniuk.
butch 2009. február 9., hétfő, 11:04
butch
Csatlakozott:
2008. augusztus 25.
Hozzászólások: 610
Válasz Sheol üzenetére:

Igazi butch(er) zene. (knifed) m/
:D, ez jó, találó! :-)
Sheol 2009. február 9., hétfő, 10:49
Sheol
Csatlakozott:
2004. január 11.
Hozzászólások: 1188
Igazi butch(er) zene. (knifed) \m/
--

butch 2009. február 9., hétfő, 10:08
butch
Csatlakozott:
2008. augusztus 25.
Hozzászólások: 610
Válasz haragSICK üzenetére:

Korrekt kritika és maximálisan súlytás anyag, én amúgy lehet adtam volna rá 9-et is, de valójában teljesen mindegy, hiszen aki a műfaj szerelmese, az alapból hallgatja :}

Köszönöm, tényleg súlytós anyag, nekem jobban is bejön, mint a Karma.Bloody.Karma, jobbak most a dalok, a témák, az egész. Anno a nuskullon írtam a Skinless / Dying Fetus bécsi koncertről, ott nem játszottak, elmaradt a koncertjük, jó lenne valamikor látni őket az új lemezzel, ha mást nem, valahol külföldön a közelben.
haragSICK 2009. február 9., hétfő, 09:56
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Korrekt kritika és maximálisan súlytás anyag, én amúgy lehet adtam volna rá 9-et is, de valójában teljesen mindegy, hiszen aki a műfaj szerelmese, az alapból hallgatja :}
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Koncertek
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.075 seconds to render