Kainism (2008)
Sokáig úgy voltam vele, hogy nem nekem kell ezt a lemezismertetőt elkövetnem. Túlságosan elfogult lettem a banda iránt, ha tehetem az összes környékbeli koncerten tiszteletem teszem, így nem is tudnék tárgyilagosan írni. Azonban végül mégis magamhoz ragadtam a kezdeményezést, mert tatai/esztergomi barátaim csak megérdemelnek annyit, hogy őszintén kifejtsem véleményem a lemezről.
Azon ritka életbeli eseményeim egyike volt ez a találkozás a 1KillEmbrace-el, hogy koncertet sokkal előbb láttam, mint hangzóanyagot hallottam volna tőlük. Igaz, hogy régi Killing Art dalok is vannak a lemezen, azt meg ugye hallottam nem keveset, de az 1KE azért más téma.
A 1KillEmbrace zenekar a Kainism lemezzel kezdte a pályafutását a magyar zenei életben. A tagokat ismerhetjük már több helyről is. Racs Attila és Szénási Gergely az Astrodust sorainak erősítése mellett a Killing Artban is nyomultak Racs Krisztiánnal egyetemben. Hozzájuk csatlakozott Kovács István az Empyemából. Korábban még tagja volt a bandának Kovács „Kaktusz” Péter is, aki egy időben a Sear Blissben pengetett, de a lemezen már itt sem szerepel.
Az albumot nyitó Atheism kezdőtémája azonnal leszedte az arcomat. Jó ötlet egy ennyire energikus témával indítani a lemezt, egy ömlengős intro helyett. Az Északi szív igazi koncertnóta, akár klippet is el tudnék rá képzelni, annyira jellemzi a banda egészét. Benne van minden, dallamok, gyilkos riffek, kegyetlen duplalábgépek, bólogatós témák. Az Odaát dobtémájától nem tudok betelni. Hihetetlen. A Hold kicsit visszavesz a tempóból. Olyan tipikus törzsből hajlongós nóta. Az egyik legjobb refrén itt van. Az Ébredek és a Remény egy-egy régi Killing Art nóta újragondolása, új szöveggel. Az igazi csemege azonban csak ezután következik. A Holtponton túl egy olyan riffel indul, amitől egyből beindulnak a törzs- és fejmozgató izmok. Eszméletlen nagyot üt. A Vértelen értelem dobtémája feladja a leckét a földi halandóknak. Lehet próbálkozni. Az egyik legdallamosabb dal. A szóló igazi remekmű. A lemezt záró Lélekkép igazi metal sláger, Dimebag emlékére. A másik klippes nóta lehetne.
Az Audioplanetben készült felvételen a pergő és a lábdob kissé furán szól, de meg lehet szokni, sőt lassan már tetszik is. A gitárhangzásra nem lehet panasz, vastag és erőteljes a sound, egyedül a basszerre lehetett volna kicsit jobban odafigyelni a keverésnél.
Az Audioplanetből kijövő felvételek elég vegyesek. Van olyan anyag, ami leszedi az arcod, van olyan ami viszont nagyon gyatrán szólal meg. A 1KillEmbrace a kettő között áll, inkább a jobb felé dől a mérleg nyelve, de mondjuk a Killing Art érában rögzített EP részemről meggyőzőbb megszólalással bír, mint a Kainism.
Sok olyan véleményt hallottam, olvastam, hogy az album egyhangú, meg túl sok az egyforma tempó, stb. Azoknak tutira, akik nem mélyednek bele a Kainismbe. Ezt a lemezt nem csak hallgatni kell, meg kell élni, át kell érezni. Koko nagyon jó szövegeket írt, ami ezt még inkább segíti.
A Kainism ugyan nem az év albuma, de így is a magyar mezőny élvonalában a helye, s ha még hozzáadjuk a 1KE élő teljesítményét, akkor biztos vagyok benne, hogy ez a csapat rengeteg embert állít majd maga mellé.

1KillEmbrace_Kainism_2008
Kiadó:
Stílus:
thrash/death metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Atheism
2.Északi szív
3.Odaát
4.Hold
5.Ébredek
6.Remény
7.Holtponton túl
8.Vértelen értelem
9.Lélekkép
Írta:
Skinner\
2009. január 9., péntek, 11:44
Facebook:
Skinner's Cage 2009. január 20., kedd, 09:37
Skinner\
Csatlakozott:
2007. január 5.
Hozzászólások: 32
Válasz godfucked üzenetére:

es tenyleg jo? :-)

Engem az élő teljesítmény fogott meg a bandában, s ezért nem is tudok rosszat mondani az albumról, bár lehet, hogy mások számára bővelkedik hibákban.
godfucked 2009. január 18., vasárnap, 12:20
godfucked
Csatlakozott:
2004. március 16.
Hozzászólások: 2759
es tenyleg jo? :-)
--
Did I see a moment with you,
In a half lit world,
I'm frightened to believe,
But I must try
vicsori2 2009. január 18., vasárnap, 09:54
vicsori2
Csatlakozott:
2007. november 24.
Hozzászólások: 973
Épp most hallgatom őket \m/
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.045 seconds to render