The Arcane Odyssey (2007)

 

Biztonsággal állítható tény, hogy a szombathelyi illetőségű Sear Bliss neve meglehetősen ismerősen cseng a metal szcénát figyelemmel kísérők körében. Az állítás természetesen nem csak idehaza nyer érvényt, hiszen ki ne ismerné világszerte a magyar zenekar ,,siker sztoriját”? A Vas megyéből induló – érdekes összefüggés, hogy anno a legendás Tormentor alapítótagsága is innen rajtolt –, az évek során megannyi tagcserét megélt bandának 1997-ben, egyetlen nagylemezzel a hátuk mögött megadatott, hogy a Marduk-kal turnézhassanak, nevet kovácsolva maguknak ezzel a kontinensen. A fáradhatatlan munka gyümölcse pedig egy Candlelight Records lemezszerződésben testesült meg és érett be Nagy Andrásék számára. Lássuk, mit tett le az asztalra a Nagy András, Neubrandt István, Kovács Péter, Pál Zoltán és Schönberger Zoltán nevével fémjelzett Sear Bliss a 2007-es évben.

A The Arcane Odyssey (,,misztikus utazás”) nevéhez hűen egy sejtelmes világba, egy több mint ezer éves múlttal rendelkező ősi nép múltjába kalauzol bennünket. A nyolc dalt felölelő nagylemezt az előbb említett vezérfonal ellenére sem nevezném konceptlemeznek, még ha a borító elsőre megtévesztőnek tűnik. Ezt arra alapozom, hogy körülbelül fele-fele arányba oszthatók a dalok aszerint, hogy a koncepcióba illenek, avagy sem. Annyi szent, hogy a lemezt áthatja a magyar rege –és mondavilág szellemisége, erre mutató utalásokkal vannak teletűzdelve még azok a dalok is, amik alapvetően más témát boncolgatnak. A borítókép Tari József (Aurea Aetas) keze munkájának eredménye, ránézésre is nyilvánvaló, hogy a Csaba-monda jellegzetes monumentuma, a Hadak Útján érkező, Székelyföldet védelmező magyar sereget ábrázoló vízió kapott vizuális alakot.Az extrém metal műfaj színe-javát felvonultató Blood On The Milky Way dal pedig a koncepció témáját prezentáló auditív élményekért felel. A sorrendet betartva, a következő öt dal eltér az alapmotívumtól, de ez véletlenül sem azonosítható azzal, hogy másodrendű szerzeményekről lenne szó. Epikus extrém metal cégér alatt összemosott black és death metalt kapunk, kiegészítve a szintetizátor adta lehetőségekkel, továbbá a jellegzetes harsona is felcsendül több ízben. A gyönyörű harmóniákat magában foglaló Somewhere című tétel tesz egy vissza kanyart az alapkoncepció irányába, élményszámba megy a végighallgatása. Dicsőséget kell, hogy ébresszen mindannyiunkban! Mesterien megszerkesztett szerkezetre utal a dal végére illesztett rövid hatásszünet, amely a záró tételt, a Path to the Motherland-et még grandiózusabbá varázsolja. A szentimentálisan felsíró hegedű használata is igen egyedi ebben a műfajban, mondhatni kuriózum.


Ez a lemez csúcskategóriás darabja a Sear Bliss munkásságának, és a műfajon belül is igen előkelő helyre tehető. Aki hallotta a korongot tavaly, annak lefogadom, hogy az év végi ,,bestof” listáján is helyet vívott ki magának. Egybevág a véleményem a küldöldi recenziókban leírtakkal, miszerint a Candlelight Records jelenlegi legjobb csapatával van dolgunk a SB esetében. Kár tovább szaporítanom a szót, ez alapmű!
Sear_Bliss_The_Arcane_Odyssey_2007
Kiadó:
Stílus:
Atmoszférikus Extrém Metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.5 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Blood On The Milky Way
2.A Deathly Illusion
3.Lost And Not Found
4.Thorns of Deception
5.The Venomous Grace
6.Omen of Doom
7.Somewhere
8.Path To The Motherland
Írta:
Infam
2008. december 20., szombat, 12:26
Facebook:
inkluzív 2009. január 10., szombat, 20:01
inkluzív
Csatlakozott:
2009. január 10.
Hozzászólások: 1
A lemezen Kovács Péter szerepel nem a hasonmás Attila.
Tethys 2008. december 20., szombat, 18:45
Tethys
Csatlakozott:
2007. november 15.
Hozzászólások: 100
Fogalmam sincs, hogy kik ezek, de ha te mondod... (hrhr) (a)
--
Tethys
Infam 2008. december 20., szombat, 18:22
Infam
Csatlakozott:
2006. szeptember 24.
Hozzászólások: 128
Kösz Lez, korrigálva
--
Burn, burn oh son of God feel the power of the flames
When they are licking your body pray for forgiveness
Stygian Shadows 'zine 2008. december 20., szombat, 16:01
Stygian Shadows \
Csatlakozott:
2008. december 1.
Hozzászólások: 58
Az 1997-es turné már a "Phantoms" lemezzel a tarsolyban zajlott, azt megelőzően csak pár koncertje volt a bandának, azok is idehaza! A "Phantoms" lemez ősbemutatója 1996. augusztus 30-án volt Szombathelyen!
zemial 2008. december 20., szombat, 12:55
zemial
Csatlakozott:
2006. március 26.
Hozzászólások: 123
Valóban, kötelező lesz ezt is begyűjtenem!
(gun)
--
Only DEATH is real
Koncertek
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.082 seconds to render