The Blackening Special Edition (2008)
A Machine Head is az egyik titkos favoritom, amivel még a Burn My Eyes idején ismerkedtem meg. Amikor a Slayer nyitóbandájaként nálunk jártak én sajnos épp a hont védtem, így ki kellett hagynom azt a bulit. Viszont az ismeretségünket onnan datálom.
Az első két lemez mondhatni örök kedvenc nálam, aztán valahogy változtak Ők is, én is, de nem igazán ragadtak meg a lemezeik, bár valamennyit beszereztem. Aztán a Through Ashes lemeznél megcsillant valami, az Elegies DVD pedig egy igencsak erőteljes bandát mutatott (ezekkel és Robb Flynn Vio-lence -beli harcostársának csatlakozásával magukra találtak, erőre kaptak) így a The Blackening-et nagyon vártam. Nos, elsőre nem fogott meg, egy-két kiugró nóta mellett tipikus MH nóták sorakoztak a lemezen. Néhányszor előkerült a tavalyi megjelenés óta, de túlzás lenne azt állítani, hogy rongyosra hallgattam volna.


Ezek után azonban most, november végén végre élőben is megtapasztalhattam a csapat erejét, igaz ezért át kellett ruccanni a sógorokhoz (de erről már írtam ITT).
Nos, ezen írás apropóját mégsem ez a koncert, hanem a lemez deluxe újrakiadása adta. Lehetne itt azon filózni, hogy mennyire rajongóbarát húzás a Roadrunnertől újra kiadni ugyanazt a lemezt, de itt olyan kiadásról van szó, amit a mellépakolt bónuszok és a reális ár (durván 5000-ért beszerezhető) miatt véleményem szerint megéri beszerezni.
Szóval az exkluzív digipak csomagolás a The Blackeningen kívül tartalmaz még két korongot. Az egyiken (B-sides/Rarities 1994-2008) olyan feldolgozások kaptak helyet, mint a Nirvana Negative Creep-je, a Maiden Hallowed Be Thy Name-je vagy a Black Sabbath Hole in the Sky c. nótájának feldolgozása, hogy az Ice-T féle Colors-t ne is említsem. Persze a feldolgozások mellett a kislemezekre pakolt saját nóták élő és demóváltozatait is összegyűjtötték nekünk. Az eddig sem volt titok, hogy Robb tud énekelni, de aki meghallja a Maiden átdolgozást, talán el se hiszi, hogy ezt ugyanaz énekli, aki olyan klasszikusokat üvöltött eddig lemezre, mint az Old, a Davidian, a Halo vagy a Ten Ton Hammer, aminek egy mixe ezen a korongon is megtalálható. Hallhatunk még Discharge, Cro-Mags és Bad Brains feldolgozást is, hisz a banda gyökerei közt azért a HC is ott van.

A harmadik lemez pedig egy DVD, amire élő felvételek és a The Blackening-hez készült klipek (Halo, Now I Lay Thee Down, Aesthetics Of Hate) és ezek werkfilmjei láthatók. Az élő felvételeket az idei With Full Force és Rock In Rio illetve a 2007-es Download fesztiválos fellépésekről és a 2004-es Burn My Eyes jubileumi koncertről vadászták össze. S így egy átfedés nélküli keresztmetszetet kaphatunk a
csapat élő teljesítményéről. Hibátlan!

És akkor néhány gondolat még magáról az albumról. Egyrészről az eddigi legjobb lemezüknek tartom a The Blackeninget, másrészről hiányérzetem van. Az biztos, hogy hangzásilag, összefogottságban, változatosságban nagyon csúcsközelit alkottak. Robb olyanokat énekel, hogy csak lesek. A Halo meg az egyik legjobb nótájuk, de valami hiányzik. És azt hiszem, hogy az a "mutassuk meg a világnak" hozzáállást keresem ezen a lemezen is, ami az első kettőt jellemezte. Mert zeneileg jóval változatosabbak lettek, mégpedig úgy, hogy közben valamelyest visszatértek a gyökereikhez is. Ez pedig mindenképp üdvözlendő.
Talán még az is okozhatja a kétségeimet, hogy a lemez dalainak fele egyenként kilenc perc fölötti hosszúságú. De a legrövidebb is majd' öt perces. Ráadásul elég változatosak is,  hisz nem elégszenek meg a dalonkénti két-három-négy témával, és a szólókat is odateszik.
Ahogy mondtam szeretem ezt a lemezt. Hogy is lehetne nem szeretni az olyan nótákat, mint a már említett Halo, vagy a Clenching The Fists of Dissent, a Beautiful Mourning, valamint az Aesthetics of Hate, melyek mára standard koncertnótává váltak. De minden nótájuk szerethető erről a lemezről is. 

A végén még ejtenék néhány szót a csomagolásról. Láttam már néhány digipak csomagolású CD-t az évek során, így bátran állíthatom, hogy ez a kiadvány bátran odahelyezhető ezek mellé. A kopottas hatású, különleges nyomású ódon könyvre emlékeztető tok számomra hibátlan. A belül található füzetecske hasonló stílusban készült, a dalszövegeken kívül a bónusz anyagokhoz tartozó infókat is tartalmazza.

Maga a kiadvány tizest érdemel, bár az albumot csak egy kilencesre értékelem. 
Ha a hírek igaznak bizonyulnak, jövő nyáron végre újra nálunk üdvözölhetjük a csapatot, talán egy új lemezzel a tarsolyukban. 
Machine_Head_The_Blackening_Special_Edition_2008
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
modern metal/thrash(?)
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Clenching The Fists of Dissent (DISC 1)
2.Beautiful Mourning (DISC 1)
3.Aesthetics of Hate (DISC 1)
4.Now I Lay Thee Down (DISC 1)
5.Slanderous (DISC 1)
6.Halo (DISC 1)
7.Wolves (DISC 1)
8.A Farewell To Arms (DISC 1)
9.-------------------------------------
10.Hallowed Be Thy Name /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
11.Alan’s On Fire /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
12.Negative Creep /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
13.Seasons Wither /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
14.My Misery /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
15.House Of Suffering /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
16.The Possibility Of Life’s Destruction /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
17.Ten Ton Hammer (Extended Original Mix /DISC 2 (B-Sides and rareities)/)
18.Hole In The Sky /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
19.Colors /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
20.Hard Times (live in New York) /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
21.Halo (I Want Your Soul) (demo 2005) /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
22.Aesthetics Of Hate (Thrash-terpiece) (demo 2005) /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
23.-----------------------------------
24.- With Full Force 2008 -(DVD)
25.Clenching The Fists Of Dissent
26.Now I Lay Thee Down
27.Halo
28.-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
29.- Rock In Rio 2008 -
30.Aesthetics Of Hate
31.Davidian
32.-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
33.- Download 2007 -
34.Imperium
35.Old
36.-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
37.- Burn My Eyes 10th Anniversary 2004 -
38.A Thousand Lies
39.The Rage To Overcome
40.Death Church
41.Blood For Blood
42.Music Videos:
43.Halo
44.Now I Lay Thee Down
45.Aesthetics of Hate
46.(Plus The Making Of… each video)
Írta:
9000Sanyi
2008. december 15., hétfő, 18:30
Facebook:
alcapone 2008. december 16., kedd, 01:09
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
A hosszú dalok miatt sosem tudtam megszeretni, de a nyitó darab és a Halo kezdő riffelése az alap.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.052 seconds to render