Confused Productions
Indictment About The World Of Man (2008)
A Funebre történetének kezdete 2003-ig nyúlik vissza, és az azóta lepergő idő bizony nem a tétlenség jegyében telt. A Khrul privilégiumába tartozó, egyszemélyes Funebre ezidáig spliteket, EPéket és egy demót (afféle debütálásként az első évben) tett le az asztalra. A csoda sem gondolta volna, hogy idén nagylemezzel rukkol elő a Hungaryan Records-zal kötött frigy értelmében a két lábon járó dobgép, Khrul ezen formációja!


A Hail intróként, az Indictment About The World Of Man nyitányaként rögzíttetett. Erőtől duzzadó, energikus színfoltja és felvezetője ennek a tízdalos kiadványnak. Épphogy az utolsó taktus elhangzik, éles váltásként üt arcon a lemez címét adó tétel. Ez a különös nóta ismerős lehet a Funebre ezt megelőző kiadványáról, ugyanúgy, ahogy akkor is, újravetten is azt mondom, hogy kifejezetten élvezetes, lendületes darab. Afféle érdekesség, hogy a szöveg Petőfi Sándor tollából való. Egy újabb vádirat következik a gyarló világunkról és a hátán hordott hitvány lényekről, az Indictment – Beleive in yourself hangulatilag párhuzamba állítható a boncolgatott témával. A People in Misery szaggatottabb hangvételre kapcsol, több a kiállós rész. A The True Reason újabb globális igazságokat pedzeget, a dal nagy hévvel indul, aztán középtempóra rendezkedik be. A Here And Now és a With Head Erect ugyancsak megérnek pár hallgatást. Az instrumentális vizekre evező To The Underground talán az egyik legeufónikusabb tétel a korongról. A booklet szerint itt van vége elvileg a lemeznek, ám a cd-n még két szám helyet kapott. Az egyik közülük a From Whom The Bell Tolls, amely főként a depresszív dallamokat kedvelőknek fog élvezetes perceket okozni. Utolsó felvonásként következik az Into the Torment, amit már Khrul elsütött egyszer a Hunderground Vol 1. EP alkalmával, de újfent úgy érezte, hogy jól sikerült és méltó lezárása lenne az albumnak. A dal koncepciója szerint hangsávként Ady és Petőfi összeollózott strófái díszítik a zenei alapként felhasznált legendás Anno Domini (Tomentor) lemez intróját. Elsőrangú szerzemény!

Az összképet vizsgálva az Indictment About The World Of Man erős szintet üt meg, észrevehető, hogy nem hányaveti munka eredménye ez a 8+2 dal, érződik az alaposság és a dalok struktúrájának magas érettségi szintje. Csupán két-három dal esetében éreztem azt, hogy pár fokkal alacsonyabb szintet ütnének meg, vagy, hogy némiképp eltörpülnének a lemez abszolút átütőerővel bíró tételei között. De én azt tartom, hogy ez jó aránynak számít manapság. A lemez már csak Khrul meglehetősen elvont, filozofikus életszemlélete miatt is ajánlott, amelyről a szövegkönyvben győződhetünk meg angol és magyar nyelven egyaránt. A műfajt én továbbra sem nevezném black metal-nak, hiszen alapvetően a lemez nem röghöz kötötten közelít a fekete fém izzó üstjéhez, a szövegek pedig inkább filozofálások, illetve társadalombírálatok, mintsem közhelyes és sematikus black metal klisék.
Funebre_Indictment_About_The_World_Of_Man_2008
Kiadó:
Stílus:
Philosophical (black) metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Hail
2.About The World Of Man
3.Indictment - Believe In Yourself
4.People In Misery
5.The True Reason
6.Here And Now
7.With Head Erect
8.To The Underground
Írta:
Infam
2008. november 7., péntek, 19:40
Facebook:
MabtherA - On The Infernal Path (demó?) (2013)
Kritika, Nagaarum @ 2013. április 21., vasárnap, 09:43
Vas és Vér - magyar népdalok extrém, metal stílusban (2012)
Kritika, Infam @ 2012. április 8., vasárnap, 13:42
Khrul - promo pakk (2009)
Kritika, Infam @ 2011. szeptember 25., vasárnap, 21:34
VA - Split - Fantomania II (2009)
Kritika, haragSICK @ 2009. november 21., szombat, 17:33
A Hungarian Tribute to Bathory - Turulheart (2009)
Kritika, Infam @ 2009. november 20., péntek, 15:01
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.022 seconds to render