Marblebog & Vorkuta
Wanderings (split-EP) (2008)
Mindössze 1000 példányszámban látott „napvilágot” a legújabb Vorkuta split, a Hammer of Damnation által, az brazil kiadó az underground sötét fémek mellett tettel le a voksot, és a Folterkammer Records-hoz hasonló dolgokkal és kiadványokkal foglalatoskodik viszonylag limitáltan, annyi különbséggel csak, hogy a Hammer of Damnation továbblépett és a kazettákon kívül túlnyomórészt pólókkal, és csak minimális kiadványuknál van lehetőség hanglemezre és CD-re. A sort a miskolci Marblebog kezdi meg, akiket igazából csak illendőségből mutatnék be, - hiszen akik egy kicsit is vevők a hazai black metalra, azoknak volt lehetőségük találkozni a 1998 óta aktív három nagylemezes és (fogoszkodjék meg a jónép) nyolc splittel és egy kislemezzel megáldott kísérleti black metal hordával. Zenéjükben a mélység és a halál íze mardossa egymást…Mindössze egyetlen számmal vesznek részt, ám az kellően a helyére passzítva, változatos és némileg népies hangvételbe mesél magyar nyelven a természet és az önmegtalálás illetve a már ezer oldalról körbejárt Halál rejtélyeiről. Ismertem pár korábbi anyagjukat, és bennem soha se keltettek olyan igazán mély benyomást, azonban az Uttalan Utakon nagyon meggyőző és eltalált nóta - talán az eddigi legjobb tőlük! Azonban azóta se sikerült megbarátkoznom az alapítótag; Varga Gábor hangjával, akinek rengeteg ismert és kevésbé ismert projectje mellett nem is nagyon értem, hogyan sikerül ennyi energiát és időt fektetni a Marblebog-ba, hiszen a fejlődés és változás nagyon érezhető. Színtiszta black metal fogad, kissé kántáló és erőltetett vokállal, aminek az egyetlen pozitívuma, hogy így érthető a szöveg. Ha csak a zenét nézem, és a megteremtett atmoszférát akkor határozottan 10 pont, de ha mellérakom a hörgő, tipikusan ráéneklős vokált, akkor képtelen vagyok 9-nél többet adni, még akkor is, ha pár helyen tipikusan odaillő az effajta orgánum tartomány.


A zalaegerszegi Vorkuta műveket nem fogom bemutatni, rengetegszer írtam már róluk, és hihetetlen aktivitásuk miatt tele van velük a black metallal foglalkozó portálok többsége. Megjegyzem ez a splitet egyetlen mp3 oldalon se találtam meg, pedig a 7 inches lemezen kiadta – vagy ki fogja adni az Autopsy Kitchen Records, illetve CD-n (kislemez formában – nem is lehetne másban, hiszen nem túl hosszú anyagról beszélhetünk kb. 8-10 perces mindkét oldal – kazettán hallgattam) a New Scream Industry. Na de lássuk, mit alkottak Blizzard-ék…

Kegyetlen és ördögi dallamokkal indul meg a rothadó szekér, ami aztán három fura tételre bomlik, a Prophecies-ben nyomát se találom azoknak az old school dallamoknak, amikkel Vorkutaék időről-időre meglepik a hallgatót, helyette rombolást kapunk és vérgőzös poklokat, míg a már említett 3-as bontódás fura szétfolyó hipnotikus atmoszférát ad (s valójában egyetlen dal "csupán"), amelynek megvan egyfajta képtelen miliője és misztikuma. Ilyet se nagyon hallottam még tőlük, ahogy a billentyű témák is erősen a csillagokban rejlő álmodozást hívják életre. Meglepő továbbra még a rengeteg akusztikus dallam, amelyek keserűek és komoran vonszolják magukkal a black metal tipikus szegmenseit. Nagyon jó és magával (ha lehet ilyet fogalmazni, ennyire elhidegült érzésvilág esetében) ragadó, változatos hömpölygés, amellyel a Vorkuta megint csak bizonyított, hogy a rengeteg kiadvány ellenére a minőség és megkomponáltság csak egyre fejlődik. Kicsit azonban paradox módon hat, a pokoli forróság fortyogó üstjének kezdetei és a sivár és rideg vég lezárása, a koncepciót érteni vélem, de mégis picit zavaró, így hát maximális pontszámot zalai mészárosaink se kapnak! 9,8

Mindent együttvéve az egyik legjobb hazai split, két feltörekvő és figyelemreméltó honi hordától, a kiadvány egyetlen pejoratívvitása a szegényes külsőségeket leszámítva (na de underground emberek, underground – annak éppen az ilyen minimál dolgokban van meg a varázsa, no meg a limitáltságban – avagy nagyon személyre vagy inkább hallgatói és beszerzőkörre szabott a dolog) az, hogy mindezt nem idehaza adták ki. Persze felmerül a kérdés, hogy hol van nagyobb kereslet, igény és fizetőképes tábor? Itthon vagy a nemzetközi scenében, s ahogy nálunk Rubik Jenő se vitte sokra a kockájával, úgy a valamirevaló csapataink is jobban járnak, ha a külföld ismeri meg a nevüket, külföldi kiadók által!

Marblebog_Vorkuta_Wanderings_split_EP_2008
Kiadó:
Stílus:
Hazai black metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.4 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
Marblebog
1.Uttalan Utakon
Vorkuta
2.Prophecies
3.Pt. 1: War
4.Pt. 2: Cleansing
5.Pt. 3: Triumph
Írta:
haragSICK
2008. október 31., péntek, 22:00
Facebook:
haragSICK 2008. november 1., szombat, 08:22
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz ensomhet üzenetére:

Jól néz ki ez az új Marblebog logó.


Nekem a régi jobban tetszett, igaz az olyan deathcore-os volt (vagyis olyasmi tengerentúli csapatoknál látni hasonlokat), ez az új viszont kétségtelenül jobban illik hozzájuk!
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
ensomhet 2008. október 31., péntek, 22:59
ensomhet
Csatlakozott:
2004. március 12.
Hozzászólások: 2307
Jól néz ki ez az új Marblebog logó.
Koncertek
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.059 seconds to render