Gyémánt út - maxi 2008 (2008)
Kezdjük egy kis történelemórával. Hisz az October zenekar esetében az énekes Molnár Robi korábbi csapata, a honi dark körökben hatalmas elismerést szerzett Árnyak zenekar nevét nem lehet nem említeni. Szóval az October története nagyjából akkor indult, amikor az Árnyak úgy 10 év működés után 2004-ben a Szigetes bulijával lehúzta a rolót. Nyilván az egyéni hangú Robi új társakat keresett és megszületett az October.
A csapat 2006-ban egy négy nótás demó után tavaly kiadta a Sziget a szívnek c. albumát. Ez a lemez aztán jó sok helyre eljutott, köszönhetően annak, hogy a Hammer mellékleteként sokaknak birtokába került. Mit mondjak, sűrűn forgott egy időben a lejátszóban nálam is. Ez persze egyrészt köszönhető Robi előéletének (a '96-os Vétkeim album óta követem munkásságát), meg az erős lemezanyagnak is.


Persze egy-két hallgatás után nem hiszem, hogy bárkit megkérdezve nagy különbséget talál a korábbi dolgokkal, de belemélyedve azért hallani a különbségeket. Itt azért "vidámabb" a hangvétel. Illetve a szövegek terén hatalmas változás azért nem volt, hisz maradtunk a kissé pesszimista, őszies, borongós megközelítésnél, de a zene már más. A fő dalszerző Lázár Zoltán segítségével az October egy olyan irányba indult el, ahol dark rock csak nyomokban fedezhető fel. Ez a folyamat aztán még jellemzőbbé vált a jelen írás tárgyát képező maxin.
A Gyémánt út című anyag három nótáját hallgatva pedig már végképp tévedés lenne a dark címke emlegetése. Igazából kategorizálnom mégis nehéz a maxi dalait, hisz mindhárom különböző karakter. Az összekötő kapocs Robi hangja illetve énekstílusa, ami ugye egyfelől jellegzetes, de szerencsére újabb aspektusokat is találni benne.
A legnagyobb újdonságot a dalok hangszerelése jelenti, ahol is a sztenderd hangszerek mellett Pék Zsuzsa dudajátéka ad új ízt az October szerzeményeknek.
Arra azért vigyáztak a srácok, hogy a maxi első nótája egy hagyományos szerzemény legyen. A Folyók hátán-t kellemes gitárok - amik azért a verzék alatt döngölnek is - és egy jóféle refrén jellemzi, ahogy azt Robitól megszokhattuk. Ez akár az első lemezre is felkerülhetett volna.
A címadó dal csalóka, ugyanis ahogy elkezdődik, a hallgató nyugtázza, jó ez a nóta is, igaz a gitárhangzás érdekes, de azért nem akkora meglepetés. Az a dal első perce után jön, amikor a már említett duda megjelenik. Először értetlenkedtem - nem ezt vártam -, aztán úgy gondolom színezésképp jó ez, illik is ide, bár kicsit népzenés, de az nem baj.
A Víz vagy pedig egy lírai szerelmes dal. Ahol a nagyívű refrént szintén Zsuzsa játéka kíséri, s ez már a nagyon jó kategória. És persze ebben még nem merül ki az összes erénye. Ez is egy jól megírt rock dal, amiben a hangszerek nem elcsépelt dallamokat játszanak, ugyanakkor felismerhetően October-es.


 
A hamarosan várható nagylemezhez nekem igencsak kedvet csináltak ezzel a három nótával, s szerintem sikerül(t) olyan irányba lépni, ami akár szélesebb rétegek érdeklődésére is számot tarthat.
A hangzás nagyon is rendben van, Töfiék ugye ritkán hibáznak! Mindenki szépen hallatszik, igaz ez itt nem a széttorzított hangszerekről szól.
Természetesen a lemez kiállítása is művészi. Nincs túllihegve, érvényesül a "kevesebb néha több" elve.

A három dal elérhatő a csapat weblapján mégpedig háromféle változatban is. Készítettek valamennyi számra egy folk és egy elektro mixet is. Ezek számomra sok pluszt nem jelentenek, ha már (re)mix, akkor legyen karakteresebb.
October_Gyemant_ut_maxi_2008_2008
Kiadó:
Stílus:
rock
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Folyók hátán
2.Gyémánt út
3.Víz vagy
Írta:
9000Sanyi
2008. október 18., szombat, 23:57
Facebook:
Nightbreed 2015 - Ecsegfalva, 2015. július 4.
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2015. július 22., szerda, 17:02
October - Mélységi mámor (2009)
Kritika, 9000Sanyi @ 2009. július 5., vasárnap, 09:06
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.016 seconds to render