Warring Factions (2008)
Persze, hogy az! Maga az önkifejezés a művészet, legyen annak aspektusa és módja írott, rajzolt, nyomtatott, vagy hangban és képben rögzített. Az önkifejezés lényege, hogy ami benned van, őszintén és adottságaidhoz mérten maximalistán felszínre hozd, hogy valamit mutass magadból magadnak és a világnak. S ez a helyzet azzal a csapattal is, melyről éppen most és itt olvasol… A norvég Ansur neve nekem ez idáig nem sokat mondott, s mosom kezeim, nem is annyira műfajom, amit a három drammeni srác művel, ennek ellenére hitetlenkedve meredek a csodálatos borítóra és a korongon található félelmetes tudásra. A külsőségekért az izraeli digitális művészünk; Eliran Kantor a felelős, aki olyan munkákkal lepte meg a világot, mint pl. az utolsó Testament és Mekong Delta lemez borítója, vagy a hihetetlen komplex és letaglózó Sickening Horror designja, de mind közül a legprofibb a kritikánk tárgyát képező erőse post-Dali és Magritte szín és hallucináció világával megáldott Warring Factions. Egyszerűen érdemes lenne megvenni hanglemezen és nézegetni egésznap s akkor még egy szót se szóltam a mögöttes tartalomtól. Elnézést kérek mindenkitől, nem tudok betelni vele egyszerűen, de talán megért, aki egy kicsit elidőzik ezen a csodán!
Ilyen külsőségekhez nem mindennapi zene dukál, és ezzel sincs most gond itt, hiszen az Ansur második nagylemeze olyan, mint a borítója, meghökkentő és színes, tele furcsa formákkal és megoldásokkal, avagy letaglózó és művészi…


Progresszív metalt rejt, de korántsem a Dream Theater fanoknak kedvez a szerencse, annál sokkal inkább elrugaszkodó és sokrétűbb. Bár természetesen ez esetben is az építkezés és a virtuóz ki tud jobban játszani mentalitás kerülnek elő, mégis valahogy más és más dimenziókat mozgat meg. Olyan nevek említhetőek meg a több mint egy óra hallgatása során, mint a Pink Floyd, Fredrik Thordendal, Death, Skyclad, Edge of Sanity, Spiral Architect, Meshuggah és az erősen jazz hangvétel miatt néhol totálisan a Cronenberg féle Naked Lunch (Meztelen ebéd) abszurd filmzenéje ugrott be. Kapunk itt mindent, a pszichedelikus Pink Floyd elszállástól a Meshuggah fajta matekos kirakodó rejtvényt és iszonyatosan hangulatos és erős akusztikus és futurikus merülésekig.
Annyira sokszínű és virtuóz a játék és a hangulatok váltása, hogy szavakba önteni is nehéz, elképesztő alkotás, amely teljességével be sem sorolható sehová. Sok helyen azt írták róla, hogy extrém és kísérleti progresszív metal, ami azt hiszem meg is állja a maga nemében a helyét, de a teljes színházi kelléket és a darab romantikus, vidám és megkeseredett, döngölő és szálló önkifejezéseit még sem zárja le, mint halmazt. Sok zenekar egész pályafutása alatt nem hoz létre ennyi ötletet és dolgoz ki, mint a norvég srácok egy-egy dalukban… S ami a leginkább tetszik, az egész művészi és őszinte, nem művészkedő és ki a nagyobb zenész-művész feling!


 
Mivel zárhatnék egy ilyet, cikket? Ez esetben két dologgal, az egyik hogy az elkövetkező 2-3 hónapban senkit sem „boldogítok” értehetetlen írásaimmal, az angliai kiruccanásom miatt - amire számíthattok, az pár interjú nagy és kevésbé nagy nevekkel, de mindezek legyenek meglepetések. S hogy magát a Warring Factions-t? Gyerekek! Mestermű! Ennyi… Zoli voltam.

Ansur_Warring_Factions_2008
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Nem stílus, hanem MŰVÉSZET!
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Tunguska Incident
2.Sierra Day
3.Phobos Anomaly
4.An Exercise In Depth Of Field
5.At His Wit's End
6.Cloudscaper
7.Prime Warring Eschatologist
Írta:
haragSICK
2008. augusztus 31., vasárnap, 17:42
Facebook:
bjorn666 2008. szeptember 5., péntek, 06:51
bjorn666
Csatlakozott:
2006. november 2.
Hozzászólások: 295
Kár. Faszák a cikkjeid. Meg gyakran jönnek :-)
haragSICK 2008. szeptember 1., hétfő, 12:22
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Köszönöm, igen én is egy varázslatos anyagnak tartom. Naa minden jót fiatalság! :}
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Maura 2008. augusztus 31., vasárnap, 23:10
Maura
Csatlakozott:
2008. augusztus 12.
Hozzászólások: 3
A leírás alapján én is kíváncsi voltam rá. Azóta végig is hallgattam és nem okozott csalódást! A kritikában nagyon jól megfogalmaztad zenéjük hangulatát, lényegét. Eddig még nemigazán hallottam progresszívnek cimkézett zenék közül olyat, ami közel állna hozzám. De ebben az albumban el fogok még merülni jópárszor!
Pistike66 2008. augusztus 31., vasárnap, 17:54
Pistike66
Csatlakozott:
2008. június 17.
Hozzászólások: 3408
Na ezt meghallgatom, igen kíváncsivá tett ez a leírás :-)
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.05 seconds to render