AEON
An Extravagance Of Norm (2008)
A fura nevű lengyel csapatról ez idáig mit sem tudtam, most kénytelen voltam elmerülni információs sávjaik elcsípett önindítói között, de túl sokra nem mentem. 2004-ben alakultak Olsztynben, az AEON nevet az An Extravagance Of Norm kezdőbetűikből kapták, így hát az első debüt nagylemezük is evidensen ezt a címet. A logójuk is fura, hiszen egyszerre jut szerephez mindkét szó, és a háttérmunkák is érdekesek, elméletileg négy ember munkája ez, de az egyetlen fotó, mely fellelhető róluk, azon hárman láthatóak. Mindössze egy tagnak van zenei előmenetele, bizonyos Isil-nek - Ad Noctum nevű egy demós black metal csapatban gitározott. A korong és a lengyel horda egyaránt komoly paradoxont hordoz magában, tehát mindenképpen valami kísérleti és nem mindennapit sejtet, csak időközben divattá lett a lombikban fogant black metal.


A külsőségek egy középszintű fotó manipulációval örvendeztetnek meg, megfröcskölve álmokkal, félelmekkel és kosszal, nagyjából ez jellemző a 44 perc zenére is, megfelelően steril környezetbe helyezve a hibridek vívmányát. A hangzás korrekt, a tartalom meg a már megszokott és erőteljes black metal, mély death metal hangzással és kísérleti megoldásokkal. Sajnos a kísérletezés ellenére semmi igazán nagy extra nem vár ránk, egy kicsit a késői Behemoth, Limbonic Art, és Satyricon kánonhalmazát tárja elénk a lengyel négyes. A lassú és gyors témák váltják egymást, némi rideg atmoszférával megtoldva, ügyes melodikus és progresszív szólókkal közreadva, s durva és komplex dobokkal az elmúlás síkjára fektetve – elméletileg programozott ritmusok vannak, de egész élőnek hatnak, a masszív gitárok és hörgés-károgás között megpihent ének miatt. A szövegeket átjárják a gyűlölet érlelte ateista elemek és felfogások, ám túl komoly mondani való nem párosul a strukturális megoldásokkal, és persze túl sokat nincs is értelme rágódni a dolgon, nem is egyéni, de nem is rossz ez a rideg reprodukció, s talán még nem is szükségtelen, de a kiemelkedéshez ez így ebben a formában nagyon kevéske.


Az avantgárd szót szívesen használnám, de annyira nem kísérleti a dolog, csak ahogy a címben is jelezve vagyon, a normálistól eltérő, de korántsem extravagáns… igazán megmozgatni kevés embert fognak, de a maguk scenéjén belül ismerté válhatnak, kérdés, nekik milyen terveik vannak…

AEON_An_Extravagance_Of_Norm_2008
Kiadó:
Stílus:
Lombikban fogant steril black metál
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Contemptible
2.With Unspoken Understanding
3.Apostate Manifesto
4.Hammer
5.Vainglorious Confession
6.From Larva To Imago
7.Deus Ex Vagina
8.Last Harangue Of The Unchained Mind
9.Disability Of Homo Sapiens
10.Mouldered
Írta:
haragSICK
2008. augusztus 12., kedd, 09:39
Facebook:
Hate Eternal, Misery Index, ... - '09.01.17, Bécs, Arena
Koncertbeszámoló, butch @ 2009. január 20., kedd, 13:38
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.023 seconds to render