Whisper & Turán
Split CD (2007)
A Whisper és Turán split több mint érdekes produkció, az egyik legnagyobb gond vele, hogy az underground legundergroundabja, a maga 100 db kiadásával, melyek kézzel számozottak – az enyém a 21.-edik. A slim tokos írott CD-s (Memorex) és matt műnyomóra készült borítós anyag mellé túl sok információ nem áll rendelkezésünkre. A Sinn Productions adta ki, ami nem más, mint az egri Sinn nevű srác házi kuckós dolgai. Az ő neve ismerős lehet a Dér illetve a Black Arts nevű formációkból. S az ő keze munkája a Whisper is, mely 2007-ben alakult, és két demót illetve egy splitet tett le eddig az asztalra. Ez utóbbi kritikánk mai tárgya, és a borítót én szerkesztettem meg így, hogy kilehessen rakni, a kiadvány eredeti nyomdai munkáit itt és itt láthatjátok!

A Whisper igazából nem sokban tér el a Dér által már remekül reprezentált (A Mátra szelleme című demójáról még Nuskullos időszakomban írtam) sötét és depresszív, rideg és szétesett black metaltól, melyben a drone és zajos elemek éppen úgy résztvevők a nagy egésszé válás csatájában, mint a kántáló károgás, vagy a nyomasztó billentyű témák. Nos, a Whisper és a Dér közti különbségek talán csak a nyelvválasztásban és a szövegkoncepcióban keresendőek (illetve a Whisper sokkal ambient szerűbb), míg a Dér a természet és az őshaza vízióit eleveníti fel magyarul és angolul (felváltva), addig a Whisper csak angolul reped, hasad ketté a sötétségről és a Pokol kegyeltjeiről mesélve. Nehéz és egyértelműen mély zene, amire igazán kevés ember vevő, és egy valóban undergound aprócska körnek szól a dolog. Hangulatfüggő, engem például egész jól lekötött, de megfelelő atmoszféra és idő kell hozzá, amihez ha hozzá veszem az írott CD-s dolgot (amire valamit nyomtatni igazán nem lett volna túl nehéz dolog), akkor mikor rám tőr az ilyesmi, valószínűleg más zenekart és kiadványt fogok választani. (6 pont)
A split másik oldala teljeségében fekete folt még az underground berkein belül is. A Turán mögött valószínűleg szintén Sinn áll, de biztos információim erről sincsenek, ahogy a daloknak sincsenek címei (római számokkal is én láttam el őket) meg úgy egyáltalában is, semmit, sehonnan…


Maga a Turán név egy harckocsit rejt (ahogy az egész jól megkonstruált lógó is mutatja), melyről az alábbiakat találtam: „A harckocsi licenszét 1940-ben vették meg a Skoda gyártól. A kísérleti stádiumban lévő T-21-est többszörösen átalakították, és Turán néven rendszeresítették. A prototípus 1941-ben készült el, gyártása több üzemben folyt. A személyzet nehezen kezelhetőnek tartotta, gyakran meghibásodott, és a páncél vastagsága is elégtelennek bizonyult. Szükségessé vált áttervezése, hogy a védettséget és a tűzerőt növelni lehessen. Az új modell 41M Turán II néven vált ismertté. Forrás!
A zene, pedig leginkább az irredenta törekvésű militarista dark-noise ambientek családjához lehetne sorolni, kicsit olyasmi, mint a Bodega-B, ám az globálisan militarista, míg a Turán csak a II. Világháborús időszakot öleli fel.
Menetelés, csatazajok, beszédek és énekek egyvelege keveredik itt össze, de nincs olyan komolysága és mélysége, s nem is annyira kísérleti, mint a Summoning-os Michael Gregor féle Kreuzweg Ost-nak. Erősen érezni a Trianon utáni identitás vesztés és az orosz megszállás közti nehéz időszakok atmoszféráját, tele bátor és magyarságról szóló dokumentum beszéd bevágásokkal és szavalásokkal. A végeredmény érdekes, mely zenei koncepciója terén érdekelne esetleg az ipari és matrial dolgokkal foglalkozó nemzetközi kiadók, hiszen ahogy a Whisper, úgy a Turán hangzása se rossz, és messze felülemelkedik a külsőségei gyengeségén, csak míg a Whisper egy depresszív és sötét black metal tipikus táptalajába ereszti gyökereit, addig a Turán hazai mozgalmak terén egyedi és a maistream leghaloványabb vonalát se húzhatjuk mellé, még szaggatva se! (8.6 pont)

Whisper_Turan_Split_CD_2007
Kiadó:
Sinn Productions sinn88@freemail.hu
Stílus:
Depresszív black metal / militarista ambient
Értékelés:
 
Pont
: 7.3 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
Írta:
haragSICK
2008. augusztus 6., szerda, 16:04
Facebook:
metalordierex 2008. augusztus 18., hétfő, 08:25
metalordierex
Csatlakozott:
2008. április 1.
Hozzászólások: 49
Jaja, közvetlenül a Marcitól... Amikor a Drünken Bastards "Porsercrusher" lemezt küldtem a Marcinak, hogy toljon Neked is egyet kriikaíráshoz vagy akármi, akkor adtam egy ilyen Whisper split-et is. Gondoltam, fogod használni, kiértékelni stb.

Nyilván nem kell átírni semmit, meg nem is azért szolgáltam eme helyen a plusz infóval, hogy annak fényében bárki bármit változtasson, csak érdekességképp.
haragSICK 2008. augusztus 16., szombat, 22:39
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Én a Vorkutás Marcitól kaptam, meg mondjuk nem bántam volna ha ez a minimál info is, de rendelkezésemre állt volna a cikk előtt. Nem értem magam hibásnak, rengeteget kerestem hogy találjak bármit is, így utólag nem írom már át, meg azt hiszem nem láttam rosszul a dolgokat.
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
metalordierex 2008. augusztus 16., szombat, 21:31
metalordierex
Csatlakozott:
2008. április 1.
Hozzászólások: 49
ja, nincs sok infó, de asszem az egyik szám nincs rajta a Whisper / Turán lemezen, maximum ennyiben ad pluszt a MySpace-es profil, meg a banda hatásai is érdekesek... Én amúgy úgy tudom, ezt a projecktet nem a Sinn csinálja, hanem egy haverja. Anno terjeszetettem ezt a CDR-et magam is (így jutott HaragSICK-hez is és Infamhoz is a promóból), akkor mondta a Sinn...
haragSICK 2008. augusztus 16., szombat, 18:16
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Igazából így se tudhattunk meg sokkal több infot a dologról, viszont egy biztos, a Turán megfelelő managmenttel lehetőséget kaphatna nagy nemzetközi noise-ambient és matrial kiadóknál, tehát a harckocsi "legénységének" érdemes lenne ilyesmikre startolni!
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
metalordierex 2008. augusztus 16., szombat, 16:42
metalordierex
Csatlakozott:
2008. április 1.
Hozzászólások: 49
húúú, akkor elírtam...

asszem ez volt az:

http://www.myspace.com/turaneger
Pistike66 2008. augusztus 16., szombat, 10:17
Pistike66
Csatlakozott:
2008. június 17.
Hozzászólások: 3408
Törölve lett.
metalordierex 2008. augusztus 16., szombat, 10:04
metalordierex
Csatlakozott:
2008. április 1.
Hozzászólások: 49
Nemrég láttam a MySpace-en ezt:

http://www.myspace.com/turan_eger

és onnan meg át lehett lépni a Whisper oldalára is, ha jól emlékszem...
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.059 seconds to render