Myrkgrav interjú


- Hogyan és mikor indult a Myrkgrav?

- Valamikor 2003 körül alapítottam, ekkor még nem volt több mint egy vikingek által inspirált melodic black metal zenekar, és ekkor még nem gondoltam, hogy valami fontosabbat kezdek vele, egészen addig amíg az első demo-ra jött néhány jó visszhang.

- Tanultál valaha zenélni?

- Nem volt semmfiéle tárgyi tudásom a zenével kapcsolatban. Volt ugyan néhány alap gitáróránk a középiskolában, amit sosem kedveltem igazán. Végül is valahogy megtanultunk játszani, és azt hiszem tetszett hogy végül is ki tudtam ezzel fejezni magam. De nem, nem jártam semmiféle zeneiskolába, hogy megtanuljak valamin játszani.

- De tudsz néhány népzenei hangszeren is játszani, ezeken sem tanultál?

- Mindegyik hangszeren elég középszerűen játszom, és elég sajátosan tanultam rajtuk. Tényleg sosem jártam zeneiskolába, csak leültem és játszottam néhány figurát.

- És hogyan született az első albumod?
- Rögtön a demo elkészülte után elkezdtem írni a témákat, és az akkori kiadó ahol voltam, kérdezte hogy nem-e akarok csinálni egy teljes albumot. Én pedig akartam. A már megkezdett ösvényen haladtam tovább, mivel úgy gondoltam, már kialakult a Myrkgrav stílusa. Azt hiszem elég könnyen rá lehet jönni, hogy mely számok a régebbiek és melyek az újjak, mivel az újabbak, mint a Finnkjeringa és az Om å Danse Bekhette igencsak különböznek többitől. Elég nehéz elmondani, hogy hogyan történik a dalírás, mivel általában csak leülök zenélni, kialakul egy téma, majd két-három nap múlva már készen van az egész szám.

- És miről szólnak a Myrkgrav szövegei? Van esetleg valami specifikus üzenet mögöttük?
- Nincsen több specifikus üzenet a dalok mögött, mint amit te, hovatartozásod fényében ki nem olvasol belőlük, nincsenek jól konkrétan megfogalmazott üzenetek, csak gondolatok amik remélhetőleg segítenek megértetni a helyünket a világban, egyénileg és globálisan is. Bár ahogy gondolom tudod, a szövegek mindennapi történeteken alapulnak a környékről ahol felnőttem, főleg az 1600-tól 1850-ig tartó időszakban. Történetek a parasztokról, főleg.

- Sok helyen olvastam hogy a Myrkgrav egy black metal projekt, bár én ezt nem tartom helyénvalónak. Te hogyan látod?

- Elfogadom ha annak tartják, persze. Bár nem hiszem, hogy bármi olyat csinálnék ami a black metalra hajazna. Néhány téma lehet de nem látok sok hasonlóságot. Végül is , jobban belegondolva mégsem tudom megérteni. Az emberek elég hülyék és tudatlanok, ha meghallják azt a zenét amit ma játszok és azt mondják rá hogy black metal . Mert ez egyáltalán nem az. :-)

- Sok hasonló stílusú zenekar kap vádakat rasszizmussal kapcsolatban. Neked volt ilyenben részed?
- Eddig nem volt, és remélem nem is lesz. Egyébként úgy gondolom hogy, az emberek azt hisznek amit akarnak, de én nem látok célt a puszta gyűlöletben. Persze érvelhetsz azzal, hogy például az emberek nagy része által elfogadott vallások, rengeteg erőszakot és gyűlöletet használtak ahhoz hogy a mai helyükre eljussanak. De úgy gondolom, hogy a szemet szemért elv nem célra vezető, ha szeretsz engem és nem akarod elvesztegetni azt a rövid időt, ami itt a Földön megadatott neked. A változatosság az élet íze, hihetetlenül unalmas lenne ha mindenki ugyanazokat a szabályokat és normákat követné.

- Milyen zenéket hallgatsz?
- Már nem hallgatok túl sok metalt zenét. De nagyon szeretem az olyan zenekarokat mint a Fejd vagy a Kalevala például. Tehát főleg modern rockkal kevert népzenét hallgatok, a metalt hanyagolom.

- Ismered a Wardunát?
- Ismerem, bár nem vagyok rajongó. Érdekes a koncepció, de zene nem érintett annyira meg.

- És mit gondolsz a folk/viking metal trenddé válásáról?
- Ez egy trend? Nem hallottam még róla, bocsi, lehet hogy le vagyok maradva, de nem nagyon foglalkozom azzal, hogy mi történik a színtéren.

- Hát innen nézve a dolgokat, szerintem már azzá vált. Tehát amikor már mexikói bandák veszik fel a viking imaget azt már szerintem nevezhetjük trendnek.
- Őszintén szólva, inkább hallgassanak ilyen jó zenéjű és jó üzenetű bandákat az emberek…szóval ez így nekem egy kicsit ellentmondásos. Inkább hallgassanak ilyen zenét, mint politikai töltetű bandákat.

- És mit gondolsz a vallásról?
- Figyelj, a gonosz három helyről jön: a vallásból, a politikából és a pénzből. De úgy gondolom, hogy minden ember szabadon hihet amiben akar, mindaddig, amíg nem akarják lenyomni a hitüket más emberek torkán. Ha egy pogány jön oda hozzám , és megpróbál akaratom ellenére a hitére téríteni, ugyanúgy elküldeném a francba, mint ahogy egy keresztény, vagy egy muszlim tenné.

- Tehát akkor nem hiszel semmiben?
- Abban hiszek, hogy az emberiség lesz saját pusztulásának az oka.

- Rendben, akkor térjünk vissza a Myrkgravra. Mikorra várható az új album?
- Fogalmam sincs.

- De a youtubon már hallható egy új dal, nemde?
- Az csak egy demo-szerű dal. Összesen 11 új dal van, de nem tudom mikor tudom befejezni őket. Az a helyzet, hogy nincs elég inspirációm hozzá jelenlegi helyzetembe.

- Ez a Trollskau, skrømt og kølabrenning folytatása lesz?
- Nem lesz semmiféle kapcsolat, ez egy új album lesz.

- És láthatjuk majd valamikor a Myrkgravot élőben?
- Soha. Viszont lesz egy session esemény a Ragnarök 2012 fesztiválon, Németországban, ahol az emberek bele tudnak hallgatni az új anyagba, tudnak vásárolni CD-ket és merch cuccokat, valamint lehet majd velem személyesen is beszélni.

- Szeretnél valamit üzenni az embereknek?

- Ha élni akarnak, akkor kérdezzék meg a szüleiket és nagyszüleiket különböző történetekről, amiket gyerekkorukban hallottak. Próbáljanak meg tanulni valamit a múltjukról,derítsék ki hogy honnan jönnek és legyenek büszkék rá! Igazán!

Myrkgrav_interju
Írta:
WINDIR
2012. május 1., kedd, 06:10
Facebook:
WINDIR 2012. május 1., kedd, 16:22
WINDIR
Csatlakozott:
2009. november 17.
Hozzászólások: 25
Igen tudom, késve készültem el a fordítással ill. akadt némi egyéb akadály (egyébként az interjú valamikor februárban készült.) De gondoltam így is van aktualitása.
Krigare 2012. május 1., kedd, 09:16
Krigare
Csatlakozott:
2010. február 17.
Hozzászólások: 6752
Jó kis interjú, gratulálok!
Kíváncsi lennék, hogy mikor zajlott le, mert a Ragnarök fesztivál félhónapja már lezajlott.
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.015 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'8tditlur2lco9mchq0g4tivet6','','szoveg|s:7:\"HZEEZEC\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:11:\"bobgore.php\";lyricsrow|i:1;','18.206.76.226','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1