Astur interjú

Major Flóra: Először is kérlek, pár szóban mutatkozz be!

Nagy Balázs: Nagy Balázs vagyok, tevékeny zenei múltam 5 évvel ezelőtt kezdődött, amikor először gitárt ragadtam. Azóta tart a szerelem a gitár és a zene minden ága iránt. Érdeklődési körömbe tartoznak a magyar történelem, népzene, vallások.

Mutasd be a zenekarod! Mivel foglalkoztok civilben?

Az Astur zenekar 2008. január 18-án alakult azon céllal, hogy felelevenítse az ősmagyar monda-és hitvilágot, mindezt metal köntösben, népzenei elemekkel. Hősi folk metalt játszunk: dalaink között megénekelt mondák, kitalált hősi történetek, de mulatósabb nóták is felcsendülnek. A jelenlegi felállás 2009 decemberében jött létre.
Kozma Bálint - dobok, ének Miriszlai Áron - basszusgitár, vokál Márton Erik – dallamgitár A ritmusgitár és ének szerepét én töltöm be, közösen szólózunk Erikkel. Mindenki tanuló.

Mi volt az alapötlete a zenekarnak? Hogyan írnád le a stílusotokat?

Golen Ricsi és Kozma Bálint még 2007 vége fele akartak egy folk metal bandát alapítani. Mindketten nagy Ensiferum, Finntroll sorolhatnám rajongók mai napig is, ez után kerestek fel engem, majd lassan megszületett az Astur. A stílusunk egyértelműen hősi folk metal. Folk a népzenei hatásosok miatt, tele van a népzenében használt díszítésekkel, de vannak teljes átvételek is, pl. az Emese álma c. nótánk fődallama a "Megrakják a tüzet" régi stílusú népdal. Hősi, mivel nagy szerepet kapnak mondák, csaták. A többi magától értetődő.

Honnan jött a név? Kinek az ötlete volt?

Olyan nevet kerestünk, ami kapcsolatban állt a magyarság múltjával. Az astur jelentése héja, egy olyan madár, amely a sztyeppei, vándorló népek egyik legjobb barátja. Ha a pusztán fürkésző vándor egy ragadozó madarat látott, akkor az biztos jó minőségű legelő fölött repdesett, és így odavezette a vándort, ő pedig állatait legelni. Ez a vándorló népek, így a magyar nép egyik fő taktikája.

Ki írja a dalokat? Honnan merítetek ihletet? Van olyan zenész/zenekar, aki inspirál titeket/példakép?

A fő forrásunk a népzene, és a mondák, mindig innen indulunk ki, és ide térünk vissza. A dalokat én írom, majd miután elkészült a dal alapja akkor Balinnal közösen kidíszítjük: izgalmas furulya ellenszólamok, ujjtörő bass-témák és hasonló finomságok, amitől a zene zene lesz. Mindig is nagy inspiráció volt számunkra a finn folk metal zene és képviselői. Felsorolni túl hosszú lenne a listát.

Hány fellépésetek volt eddig?

Játszottunk az egri Ifjúsági Házban, a pécsi Rockmaratonon, a verpeléti bor-rock tehetségkutatóján, majd legutóbb szintén Egerben az Egal színpadán. Nem sok, viszont lehetőségek híján ennek is örültünk, ráadásul készült mindegyik fellépésről tűrhető minőségű felvétel, ami hatalmas mértékben segített a fejlődésben, a hibáink felfedezésében, kijavításában.

Nyáron felléptetek a Rockmaraton tehetségkutató színpadán. Hogy sikerült a koncert, milyen visszajelzéseket kaptatok?

Hát második koncertünk volt. Képzelheted! Egyrészt a távolság is növelte az izgalmakat, de az igazi adrenalint az jelentette, hogy megmutathattuk a zenénket egy másik helyen, idegen embereknek. Jó érzés volt látni, ahogy szívesen hallgatták, felálltak, jöttek zúzni. A tehetségkutatón rengeteg tapasztalattal, élménnyel, erős, viszont építő kritikával, pozitív visszajelzésekkel és egy új baráttal lettünk gazdagabbak: a szintén egri Sinners zenekarral.

Következő fellépés hol lesz?

Ha minden igaz, februárban az egri Művelődési Házban csapunk egy fergeteges bulit minden odamerészkedőnek.

Fel lett véve az EP-tek. Milyen hangulatban zajlott a felvétel?

A stúdiós felvételek 2010. július-augusztusban történtek. Ez rengeteg idő, sok minden megtörténhet és meg is történt! Naphosszat tudnánk mesélni a személyenkénti élményekről, néha a hülyeségünkkel már Janó (Németh János - stúdiómester úr) agyára mentünk. A jó hangulat mellett viszont előjöttek hiányosságok, esetleg rosszul berögzült hibák, melyekből a végére sikerült előnyt kovácsolni, és véleményünk szerint a pénztárcánkhoz képest jó hangzást, jó eredményt produkált a banda. Valójában ez az EP "csak" 8 szám a 12 dalos "Ősi geszta" lemezünkről, mert anyagi korlátokba ütköztünk.

Mesélj egy kicsit a számokról!

A táltos dala egy mély és őszinte ima, méltó nyitánya a lemeznek. A dal elején a hallgató elképzelheti azt a transzot, amelyben egy táltos kerülhetett egy szertartás elején, majd a dal csúcspontja a versszakok, ami maga az ima.
Az EP lemezt a következő dalról neveztük el: Emese álma. A dal Juhász Gyula azonos című gyönyörű versének, illetve egy magyar népdalnak a keveréke. A monda szerint turulmadár Emesét megtermékenyítette, akinek ágyékából hódító folyam eredt, melyből hős királyok sora származott. Így lett ő minden magyar ősanyja.
A magyar virtus szerintem magáért beszél, illetve a Pajzán lakodalom is!
"Vérző láng! Ősapák, bocsássatok meg!" Ezen dalunk arról szól, hogyan múlik ki az Ősapák által felhalmozott hagyomány, és örökség lángja.
A "Kék ezüst" c. nóta egy kitalált, hősi történet, egy harcosról, aki a családja védelme miatt háborúba indult, ahonnan nem tért élve haza.
A "Vörös arany" pedig szintén egy kitalált történet, amiben két testvér a pénz által koholt sorsának lehetünk tanúi. Neve összefügg a "Kék ezüst"-tel, hiszen ez a két szín fontos heraldikai jelkép a magyarság történetében. Mi pedig a névvel eljátszva adtunk nekik egy tartalombeli jelentést is.

Kedvenc dalod van a lemezről?

Igazából ezt a hallgatóktól érdemes megkérdezni, és mi meg is tettük! A Virtus és a Kék-Vörös általában a "sláger gyanús" - Janó szavaival, aki a Vörösre voksolt. Személy szerint nehéz a döntés, igazából mindegyikhez kötődöm én is, és a zenekar többi tagja is, ezért nehéz lenne megjelölni a "leg"-et.

Lemezborító kinek a munkáját dicséri?

Ezer köszönet Miriszlai Boglárkának a tervekért és a kivitelezését. Gyönyörű munkát végzett, egy az egyben az ő érdeme mind a borító, mind a logó. Köszönjük!

Jövőbeli tervek? Feldolgozások várhatóak?

A zenekari munkánk elején összeszokás céljából feldolgozásokat játszottunk, úgyhogy rengeteg Ensiferum dal van a repertoárunkban, például Token, One More Magic Potion, Lai lai hei, Battle Song, New Dawn, White Storm, Wanderer, de akad itt Korpiklaani feldolgozás is pl. Journey man. A jövő kicsit homályos a számukra, hiszen a zenekarból ketten Pesten folytatjuk tanulmányainkat, ezáltal megnehezedik az együttzenélés, de el nem tűnik! Az "Astur" már mindannyiunkban bennünk él, végigkíséri életünket, mindennapjainkat és semmi nem tudná ezt megváltoztatni. Tehát hiszem, hogy mi megtaláljuk a módját az eredményes együttzenélés folytatására.

Zárszóként mondanál valamit, amiről nem esett szó vagy kiegészítenéd az eddigieket?

Először is köszönetet Neked, amiért felkerestél és elkészítetted az interjút.
Másodszor meg kell említenem Miriszlai Miklóst, aki mindig, mindenben támogatta a zenekart, illetve három vendégzenészt, akik legalább olyan jó barátaink, mint amilyen jó zenészek: Gulyás Benedeket, aki furulya, Örökös-Tóth Istvánt, aki zongora formájában közreműködött a lemezünkön, és Pap Lídiát, aki hangjával az Egalban adott koncertünkön segédkezett. Köszönet nekik.
Koncertlehetőséget szívesen fogadunk, az EP lemezről ízelítő hallható a www.myspace.com/asturfolk oldalon.

Astur_interju
Írta:
tündérmetálány
2011. január 17., hétfő, 19:43
Facebook:
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.006 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'iojol607bcjh2gj62sd4kpq580','','szoveg|s:7:\"OBRNPIW\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:10:\"rendet.php\";lyricsrow|i:1;','3.237.27.159','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1