Dead Eyed Sleeper interjú

Egy igencsak jó lemezzel örvendeztette meg a világot és az olvasókat is a német Dead Eyed Sleeper. 9,9 ponttal végezett 10-ből a Through Forests of Nonentities, s úgy másfél hete újra meghallgattam és azt mondtam magamba, muszáj velük interjút készíteni, már csak azért is mert nem hangos tőlük a hazai metal scene és média, holott megérdemelnék. A progresszív halál fém művészet zeneisége és szépsége a komplexivitásában keresendő, annyira sokrétű és színes, mindannak ellenére, hogy death metalról beszélünk, hogy igencsak több figyelmet érdemelnének, mint amennyit kapnak. Úgy volt hogy a gitáros Stephan Wandernoth válaszol a kérdésekre, de elfoglaltásága miatt végül a rengeteg bandában doboló Corny Althammer tette meg helyette. Remélem az interjú egy kicsit közelebb hozza az olvasóhoz a Dead Eyed Sleeper tátongó mechanikus mélységét.

Kérlek, mutassad be a bandát, kinek mi a pozíciója, gondolom mindenki más és más zenéket hallgat és mindenki igyekszi a maga ízlését és ötleteit belegyűrni a dalokba, talán éppen ezért annyira sokszínű és változatos. Akadnak szélsőséges ízlések, akik mindenáron önmagukat akarják belerakni, akár vita árán is, vagy teljesen megegyeztek mindenben?


Sam (ének), Pete (gitár), Stephan (gitár és minden internetes dolog), Thomas (basszus) és végül én (dob és minden, ami a lemezfelvétellel, vagy technikával összefügg). Valójában van egy közös értelmezésünk arról, hogy a Dead Eyed Sleeper-nek milyen hangzással kell rendelkeznie. Néha nagyon hosszú időt vesz igénybe, míg egy dal DES-szerűen hangzik. Idővel ezt a célt elértük, mindenki tudja a bandában, nem számít milyen nehéz volt vagy hogy mennyi vita adódott bizonyos részeken.
Ám soha nincs vita arról, hogy „milyen befolyások szigorúan tilosak”. Mi mindannyian nagyon nyitottak vagyunk, és rengeteg banda van, akiket mindannyian szeretünk. Ha valaki egy jazzes résszel jön elő, akkor azt felhasználjuk, ha illik a dalba. És mindenki boldog, hogy van egy jazzes részletünk. És ez a lényeg. Egy igazi szabály van: a dalnak kurva jónak kell lenni! :}

Ki hány éves és kinek van esetleg családja, illetve kinek mi a munkája a civilben?

Thomas és Stephan 30 éves, Pete és Sam 29, én 27. Pete és Sam tanár, Stephan nevelőtanár (szintén egy iskolában dolgozik), Thomas sokszor munkát változtat, én pedig dobos vagyok. Dobolást tanítok és leckéket adok. Ahogy láthatod, a közönséges hétköznapi normális ember megtestesülései vagyunk, haha.


Miről szólnak a dalok, van esetleg olyan nóta, ami zeneileg vagy szövegileg számodra nagyon személyes töltöttséggel bír?

A dalok a „Through Forest-en” nagyon személyesek, mert együtt alkottuk őket, és a bandában mindenki beletette szívét-lelkét a zenébe. Minden egyes riffre, ütésre büszkék vagyunk.
A szövegek benyomásokból, érzésekből és azokból a tapasztalatokból állnak, amelyeket kitalált karakterünk, Dead Eyed Sleeper átmegy. Természetesen saját személyes nézőpontjaink, meglátásaink és félelmeink bújnak meg a sorok között. Ezért aztán lemez nem lehet személyesebb egészében, mint ez.

Kérlek, sorolj fel olyan öt death metal albumot, amik számodra korszakalkotók voltak!

Cannibal Corpse Butchered at Birth

Legelső kapcsolatom a death metallal. Csak 11 éves voltam és főleg Guns’N’Roses-t és Iron Maiden-t hallgattam, de volt kazettám egy barátom nővérétől a SepulturaArise”-ával az a oldalon, és a SlayerLive Undead”-jével a b-n. De valaki mondta nekem, hogy van egy Cannibal Corpse nevű banda, nekik vannak a legbetegebb borítóik és ők játszák a legbrutálisabb zenét a földön. Így megvettem egy lemezboltban, noha a „Butchered...” messze nem a legkedvencebb lemezem, elvarázsolva éreztem magam azokban a napokban.

Morbid Angel – Altars of Madness

A második death metal album amit megvettem. Meggyőző darab volt, túláradó erő, lélegzetelállító sebesség, és egy bizonyos faja előrelátás, hogy nézhet ki, milyen érzés lehet és hogyan hangozhat a pokol...

Veneral DiseaseVerdicts

A Veneral Disease volt a korábbi bandája Ingo-nak (dob) és Stefan-nak (gitár) a Fragments of Unbecoming-ból. A legutóbbi albumuk a Superior Supremacy megjelenése után (a legjobb német death metal lemezek egyike! Ajánlom meghallgatni itt -  sajnos feloszlottak. Az első teljes lemezük, a „Verdicts” úgy hangzott, mint egy azok közül a rendkívüli bandák közül, amiket épp felfedeztem. 15 éves voltam és csatlakoztam az első bandámhoz, a Mortified-hez. És találkoztam ezekkel a srácokkal. Átkozottul büszke voltam, hogy ismerhetek olyan embereket, akik ilyen magas szinten művelik ezt a zenét, haha... Barátok vagyunk a mai napig és mellesleg egyetlen Dead Eyed Sleeper lemez sem készülhetett volna el Ingo tanácsai és segítő keze nélkül.

Monstrosity Millennium

Ezzel a lemezzel értettem meg mit jelent a technikás játék. Sok ilyen banda játszik eltúlzott módon technikásan, ahol nem lehet követni a szerkezeteket, és nem lehet kivenni az „ötleteket” (miről is szól az adott zene szerintem). De a „Millenium” 10 dalszerzői mesterműből áll – és technikai bemutatóból.

GorgutsFrom Wisdom to Hate

Egyszerűen a valaha volt legjobb! Nem ismerek más lemezt, ami ilyen hihetetlen betegen kihívó lenne. Diszharmonikus de pszichedelikus riffek, a legkreatívabb dobolás, és egy száraz de súlyos hangzás teszi ezt a lemezt elsőszámúvá! További vita nincs!

Bor vagy sör?

A helyzettől függ. Ha partyn vagyok és sokat iszom a sört részesítem előnyben. Rögtön részeg leszek. Ha finom bort fogyasztok, kulturált módon teszem. Ebédhez vagy zenehallgatáshoz (sok ember nélkül) határozottan a bort preferálom.


Hogy az országotoknál tartsak még; mennyire érintette a gazdasági válság, mennyire veszed észre a mindennapjaidban azt, ami a világban zajlik? Szerinted kik lehetnek a felelősek?

Phhh haver, Ha én lennék Barney a Napalm Death-ből biztosan pontos választ tudnék adni neked. De átkozott lennék, ha egyike lennék azoknak a kövér, harácsoló, öltönyös anyabaszóknak, akik épp pozícióban vannak és ezt művelik. Csak hazardíroznak mások pénzével, valahogy így végezve: „Micsoda szerencsétlenség, hogy ez történt... de ne feledd, nem mi vagyunk ezért a felelősek, ahaha...”

Azt hiszem engem nem érint annyira a krízis, mert szerény mennyiségű pénzt használok. De barátaim, magasan kvalifikált szakemberek, egyszerűen nem találnak munkát manapság. Természetesen nem csodálkozom rajta.

Lehet gerinctelen kérdés, de hogy fogy a lemez? Láttam jött ki limitált verzió is, miből is áll ez? A kiadótok mennyire elégedett veletek, ti mennyire vagytok velük azok?

A limitált verzió a bevésett Dead Eyed Sleeper logoval az elején. Tartalmazza az új “Through Forests of Nonentities” lemezünket, posztert, jelvényeket, matricákat. És van hely még egy további CD-nek.

Hogy miért?  Majd kiderül :}

Nem tudom a konkrét számokat. De milyen eladásokat remélhetsz egy underground death metal bandától, hm? :}

Azért ti már nem vagytok underground csapat, de nézzük a múltat. A 2007-es In Memory of Mankind-ot a Musicaz Records adta ki, mi volt a gond, vagy csak egylemezes szerződés volt?

Nem volt igazi probléma. Mi is és a Musicaz is láttuk, hogy nincs elég erejük segíteni felnőni a bandát, így barátságban elváltunk. Nincs veszekedés, nincs rosszindulat, nincs nagy ügy...

Sam-nek most jött ki az új lemeze a Fragments of Unbecoming-gal, hallottad már az új lemezt és az új Ahab is most jött ki. Melyikről hogy vélekedsz, mennyire játszik szerepet a Dead Eyed Sleeper életében a rengeteg sikeres mellékág-project?

Igazán szeretem az új „Fraggles” albumot, véleményem szerint a legjobb eddig. Ahogy mondtam jó barátok vagyunk a Fragments-szel, és persze a DES azon tagjai, akik nem játszanak az Ahab-ban az Ahab legénységgel... A gitárosunk Pete vendég gitárosa az Ahab-nak... így elfoglaltuk a hajót... A fedélzeten van három Sleeper és egy eredeti Ahab ezidőtájt, haha... Egy nagycsalád vagyunk, kitartóan gyakoroljuk a vérfertőzést... zeneileg nézve természetesen.

Mit tennél, ha a boldogság egy alma lenne?

a, Beleharapnék, s behabzsolnám.
b, Fényesítgetném, s elraknám.
c, Apró szeletekre vagdalnám, ha szomorú lennék fogyasztanám.
d, Körtére cserélném :}


Mit szólsz ehhez...
e. Meghívom a barátaimat, és figyeljük, milyen kicsit tudunk adni mindenkinek, hogy élvezze...

Üzensz valamit a Fémforgács olvasóinak?

Hallgasd a zenét, ne a médiákat, formálj saját véleményt, ne higgy annak, amit a TV mond (mert hazudik és félrevezet), támogasd az undergroundot és érezd jól magad.
Béke!

Utolsó szó jogán?

Köszönjük a zenénk iránti érdeklődést. Csodálatos látni, hogy az embereknek tetszik a munkák és szenvedélyünk eredménye! Megtisztelve érzem magam…

Remélem összefutunk Magyarországon is egy gyilkos koncerteteken, vigyázzatok magatokra!

Ó igen... jó lenne...

Zoli

Dead_Eyed_Sleeper_interju
Írta:
haragSICK
2009. november 29., vasárnap, 01:17
Facebook:
Revelations Of Rain - Akrasia (2016)
Kritika, boymester @ 2016. október 26., szerda, 20:10
Ahab - The Boats of the Glen Carrig (2015)
Kritika, boymester @ 2015. augusztus 27., csütörtök, 18:33
Abstract Spirit - Theomorphic Defectiveness (2013)
Kritika, boymester @ 2013. augusztus 4., vasárnap, 20:07
Ahab - The Giant (2012)
Kritika, Nagaarum @ 2012. augusztus 30., csütörtök, 09:41
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.008 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'f51a79co261odn3jsmig12p1o5','','szoveg|s:7:\"FRWYGMU\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:13:\"current93.php\";lyricsrow|i:1;','3.229.120.26','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1