Turbo
Bevallom töredelmesen egy albumajánló kritika elolvasása keltette fel a figyelmemet Turbo ügyben, és sarkallt arra, hogy sürgősen felvegyem a srácok menedzsmentjével a kapcsolatot. A myspace-en hallott, étvágygerjesztésre való számok kiváltotta előzetes csodavárás teljes mértékben beigazolódott, mikor megérkezett a szenzációs borítójú digipack kiadvány, és ’normális’ körülmények között mélyülhettem el a zenekar, ezüst korongba égetett, 12 számnyi munkásságában. Nem tudom az itteni olvasóközönség mennyire fogékony a nagyrészt hetvesen évek - szabadszellemű, kalandvágyóan kísérletező - zenei világában tobzódó, lebegő gitártémákat előszeretettel használó pszihedelikus, és Hammond-szerű orgonával jócskán megfűszerezett míves hard rock iránt, de szerintem mindenképpen megér egy misét a közelebbi ismerkedés a csapattal. Már csak azért is, mert egyrészt nem is tudok hirtelen ugyanilyen – ennyire ‘zenetudósan’ profi, de egyben egészségesen kattant - társaságot említeni kis hazánkból, másrészt, mert elküldött kérdéseimre, az énekes Tanka Balázs, a zenéjükhoz megfelelően társuló, elég ‘többdimenziósan kerge’ válaszokat adott.


- Az köztudott, hogy jócskán van már zenei előéletetek, más-más (stílusú) zenekarokban már rutint és nevet szereztetek, de hogyan is találkoztatok így öten össze, hogyan alakult meg a Turbo, kik alkotják a csapatot?

- Egyszerűen ki akartuk próbálni magunkat más stílusokban is. Haveri próbálásnak indult eleinte, aztán banda lett belőle. Talán a kezdetekkor még mi sem gondoltuk, hogy ennyire fontos lesz az életünkben a Turbo. Annyit mondhatok, hogy nagyon egymásra találtunk, és nagyon jó együtt zenélni.
A banda jelenlegi felállása: Delov Jávor (dob), Jero (basszusgitár), Dure (billentyű), Vigh Dávid (gitár), és jómagam, Tanka Balázs (ének).

- Lehet, hogy borzalmasan rossz, nem is megfelelő a párhuzam (ezért bocs, ha megsértelek vele), de nekem a hangod többször, elég erősen, a L.A. Guns pacsirta Phil Lewis hangjára emlékeztet. Jártál énektanárhoz, vagy ’születési rendellenesség’ ez a dinamikus, sokszínű, rendkívül dallamos, és karakteres hang?

- Én vagyok Phil Lewis, csak átoperáltattam magam, hehehehe :)
Jártam tanárhoz igen, meg van sok születési rendellenességem is. Talán mégis a legtöbb, amit a hangomért tettem, az a sok tömény, amit megittam az elmúlt 7 évben!!!

- A társaid sem ’piskóták’, rendkívül felkészült produkcióval, felettéb izgalmas hangszeres bravúrokkal örvendeztetik meg a kíváncsi hallgatót. Ha elárulnád, nekik milyen tanulmányaik voltak?

- Vallási és önismereti problémák állhatnak a dolog hátterében...:)))
Biztos nem volt csajuk, inkább gyakoroltak :)))

- Mi vitt rá Titeket, hogy ennyire mélyre nyúljatok vissza a rockzene (lehet, hogy dicsőbb) évtizedeibe, és egy ennyire ’korhű’ anyagot készítsetek el a harmadik évezred hajnalán?

- Ez csak úgy jött, mindenki hozta a saját zenéjét, összeraktuk és ez lett belőle.

- Veletek kapcsolatban a 'szakemberek', összhatásként főként a a Led Zeppelin, a Mars Volta, és a Porcupine Tree nevét szokták emlegetni. Ezzel egyetértessz-e? Milyen zenéken nőttetek fel, és melyek inspirálták konkrétan a Turbo mostanra beérett hangzásvilágát?

- Csak a saját magam nevében tudok nyilatkozni, engem a grunge fogott meg nagyon: pl. Pearl Jam, Alice in Chains, Soundgarden, Stone Temple Pilots.

- Ha egy pár mondatban jellemeznem kellene a Turbo-n hallható muzsikát, nagy bajban lennék. Leegyszerűsítem tehát a problémámat, és megfordítom a kérdést, Te milyen ajánlást adnál a korongra került szerzeményekhez?

- Hmmmm.....Hallgasd jó hangosan!!!


- Teljesen igazad van!:))) Nagyon jó minőségű hangcuccon, vagy fülhallgatón jön át az album minden szépsége, úgyhogy szinte kötelező megkérdeznem, mennyi időt töltöttetek a felvételekkel, hol készült a lemez, ki felügyelte a munkát?

- Hidasi Barnabással dolgoztunk a Soundmaster Stúdióban. Többnyire takkjel nélkül vettük fel az alapokat, mint azt a hatvanas-hetvenes években tették. Így átjött az az energia, ami véleményünk szerint egyénivé teszi a hangzásunkat.

- Milyen koncerttapasztalataitok vannak eddig, vevők a népek a muzsikátokra?

- Ha azokra a félmeztelen üvöltöző részegekre gondolsz a koncertjeinken, akkor azt kell hogy mondjam, hogy úgy érezzük igen, vevők a népek a Turbora :) Buliról bulira többen vannak.

- Szerintem bőven ’EU-kompatibilis’ az anyagotok, de ha merészebben gondolkozom, akár még a tengerentúlon is szerencsét próbálnék vele a helyetekben. Nektek milyen terveitek vannak erre az esztendőre, és milyen távlati célok lebegnek még a szemeitek előtt?

- Ugyanezek. Menni, menni játszani, piálni, zenélni, új lemezt csinálni, koncertezni, piálni ... öööö ... modtam már a piálnit?
Kicsit komolyra fordítva, a lemezünk megtalálható Japán legnagyobb lemezboltjaiban, így elképzelhető, hogy jövőre már ott turnézunk. De várnak minket Európa északi országaiban is, tehát nem lesz eseménytelen a közeljövőnk.

- Köszönöm a kielégítő válaszokat, Olvasóinknak üzentek-e valami személyeset?

- Gyertek....
Turbo
Írta:
thrashing
2009. június 5., péntek, 15:15
Facebook:
Turbo - Lullabies for Awakening (2015)
Kritika, oldboy @ 2016. február 7., vasárnap, 13:33
Napokon - Borders of Babylon (2014)
Kritika, oldboy @ 2014. június 7., szombat, 10:30
Korog - Maybe Airlines (2014)
Kritika, oldboy @ 2014. május 17., szombat, 10:07
Turbo interjú
Interjú, oldboy @ 2014. május 6., kedd, 15:09
Turbo - Pentagram (2014)
Kritika, oldboy @ 2014. április 26., szombat, 10:37
Turbo - The Fifth Element (2014)
Kritika, baathory @ 2014. április 13., vasárnap, 11:00
Koncertek
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render