Chaoswave interjú
Az olasz Chaoswave-ről olvashattatok már kritikát, most pedig némi kérdez-felekkel is gazdagabbá válhattok. A helyzet amúgy az, hogy már egy ideje elkészült az interjú, de az állandó időhiány miatt, csak most tárul a kedves olvasó elé kérdéseimnek miértje és Henrik válaszai, mivel így is már rengeteg időt vesztettem -  nem húznám értelmetlen sorokkal az idegeket, hiszen a válaszokból - azt hiszem - minden kiderül, hajrá!
Először is köszönöm az interjú lehetőséget Henrik, kérlek mutassad be a zenekart, kinek mi a pozíciója, és mit kell rólatok tudni?


Üdvözöllek benneteket ott Magyarországon és köszönöm! A Chaoswave egy dán/olasz modern metal banda. Olaszországban élünk, 5-ből 4 tag olasz, de én Dániából származom, 6-7 éve élek Olaszországban. A bandát Raphael (dob), Michele (basszus), aztán én (7 húros gitár), majd Fabio (tiszta ének) és végül Giorgia (tiszta ének) alkotják. Amit játszunk az modern thrash metal, de ahogy láthatod 2 énekesünk van, így mindketten használnak tiszta éneket. Épp ezért nagyon egyedi a hangzásunk amely különbözik a „hörgés vs. tiszta ének” sémától, amely rengeteg melodikus death metal csapatra jellemző mostanában.

Neked amúgy vannak más projectjeid is, igaz?

Szoktam játszani a Sinphonia-val, akikkel megjelentettünk 2 albumot évekkel ezelőtt. De szétváltunk, s most dobosként a Hatesphere-ben játszik, az énekes egy időre csatlakozott a Sirenia-hoz, én pedig elkezdtem a Chaoswave-et.

És mik ezek?

Raphael vendég dobos egy olasz brutál death bandában, azt hiszem a nevük Corpsefucking Art, ha szereted az ilyesmit nézz utánuk! Raphael nagyszerű dobos és death metalban is nagyon jó.

Hogy fogadta a közvélemény az új lemezeteket? Milyenek a visszajelzések és kinek az ötlete volt a borító illetve ki készítette?

Nagyon-nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a médiáktól. Úgy tűnik különösen Németországban szeretnek bennünket. Mindazonáltal eleinte kaptunk 3-4 nagyon rossz kritikát is. 100-ból ez nem rossz, de érdekes, mert úgy tűnik az emberek vagy szeretik vagy gyűlölik a Chaoswave-et. A legfontosabb a rajongóink reakciója, amely fantasztikus. Így valóban boldogok vagyunk azzal, ahogy a közönség fogadta az albumot
A borítót én terveztem. Én készítem minden grafikai munkát a bandának és ez alkalommal egy nagyon egyszerű de hatásos borítót akartam. Olyasmit, ami kicsit más, mint a megszokott metal borítók. Rengeteg új CD jön ki minden hónapban, hogy nagyon fontos a könnyen megjegyezhető fedő.

Miért is lett pontosan Chaoswave a banda neve? Aláírom, hogy érdekes hatások és koncepció érvényesülnek benne, ennek ellenére mégsem értem, hogy esett erre a névre a választás – ahogy a kritikámban is utaltam rá, sokkal inkább el tudnám képzelni valami súlyos power noise vagy ipari – EBM formáció nevének.

Hahaha igazad van, lehet, hogy egy kicsit indusztriális hangzású. Ami jó dolog, mert szerettem volna egy modern nevet a bandának. Én találtam ki a nevet, mikor 6 évevel ez előtt elindultunk, s a modernség mellett egy olyan nevet is szerettem volna, amely visszatükrözi az általunk játszott zenét. A Chaoswave-ben dallamos ének van (harmónia – mint egy lágy hullám) amely találkozik egy aggresszív és technikás ritmusszekcióval (chaos). Másik fontos dolog az volt, hogy eredeti nevet találjunk. Így beírtam a Google-ba a Chaoswave-et, kevesebb mint 10 találatot adott, így gyorsan eldöntöttük, hogy ez lesz a nevünk. Így most kicsit több eredmény lesz a Google-ban, ahahaha...

Steve Smyth nagyágyú a szakmában, hogy jött az ismerettség és pontosan melyik dalokban is segített be? Kérlek, mesélj a stúdió felvételekről, esetleg közös kellemes élményről.

Milánóban találkoztam Steve Smyth-szel egy Nevermore koncert után. A turnébusz mellett álltam a többi ábrándozó rajongóval, hahaha. Adtam neki egy demó CD-t és egy pólót. és azóta néhányszor levelet váltottunk e-mailen. Mikor rögzítettük a lemezt, akartam néhány vendég szólót és az első ember akire gondoltam Steve volt. Szerencsére rögtön beleegyezett és nagyszerű munkát végzett. Szólózik a Fork Tongues and Foul Times és A March for the Dying illetve a Rise című számokban. Nekem személy szerint a Rise szólói a legkedvesebbek, mert ott van némi duettünk. Ő kezdi azután én folytatom, ő visszatér és én fejezem be. Rajongóként nincs jobb, mint együtt játszani a bálványoddal!

Ez nem éppen zenei kérdés, de mivel a zenét és a lemezeladást is érinti a gazdasági válság, ti mennyire érzitek ezt Olaszországban, kinek van családja a Chaoswave-n belül és kinek mi a munkája civilben?


Azt hiszem az egész világ érzi – Olaszországot is beleértve. A turista iparban dolgozom, és nehéz évünk van. Kevesebb vendég kevesebb pénzt költ, és nagyobb a kockázata, hogy elveszítheted a munkádat. Szerencsére én jó helyzetben vagyok, így nincs mitől félnem. A bandában senki sem házas vagy szülő, így annyira nem szenvedünk. Én webdesignerként és programozóként dolgozom, Giorgia szintén a turista iparban van, Fabio és Michele egyetemisták, míg Raphael dobot oktat.

S ha már itt tartunk a válság kapcsán, hiszed hogy jönnek jobb idők vagy csak reméled? Te miben látod az egész helyzetnek az okát és mi lehetne a megoldás?

Túl bonyolult ez számomra, hogy lássam a valódi okot. Mindannyian tudjuk, hogy Amerikában kezdődött a bankok összeomlásával. Azt is tudjuk, hogy Amerika rengeteg pénzt költött haszontalan háborúkra. Így aztán elég könnyű összekapcsolni ezt a két dolgot. Ők viszont azt mondják, a probléma az amerikai bankok felelőtlen hitelpolitikája, így aztán nehéz meglátni a közvetlen kapcsolatot a háborúkkal pl. Bár én azt hiszem, a Bush kormányzat egész mentalitása nagyon negatív hatással volt az egész pénzügyi rendszerre, gondolkodásra. Arra gondolok, hogy ha egy olyan országban élsz, ahol dollár milliárdokat költenek háborúkra, miért törődnél valaha is a bankcsőddel? Talán ez a krízis kellett, hogy felébressze az embereket. Most nagyon bizakodva tekintek a jövőbe. Azok közétartozom, akik sokat remélnek Barack Obamától. Nem azért, mert azt hiszem, hogy egy csapásra minden meg fog változni, hanem mert a személyisége nagyon inspiráló az egész világnak.

Köszönöm, hogy egy kicsit át léphettünk a Chaoswave-n kívülre, és térjünk is vissza hozzá. Kérlek sorolj fel 3 olyan zenekart és lemezét, amely nagy hatással volt rád gyermekkorodban vagy éppen napjainkban.

Sanctuary / Nevermore határozottan az első (azoknak, akik nem tudják, a Nevermore a Sanctuary-ből lett). A Sanctuary Into the Mirror Black-je az első metal lemezek egyike volt amit megvettem, azt hiszem 1990 körül. Hosszú ideig minden nap hallgattam és még ma is gyakran bekerül a CD-lejátszómba. Amikor az első Nevermore kijött, hetekig mindennap bementem az üzletbe érdeklődni, és azóta elkötelezett fan vagyok. Másik fontos csapat a Metallica. Az első években mindent elolvastam róluk amit tudtam és dán lévén természetesen nagy rajongója vagyik Lars Ullrichnak. Az ...and Justice for All szerintem a legjobbjuk! Egy másik nagyon fontos banda a Death. Mindig nagy rajongójuk voltam és mélyen elkeserített, amikor a világ elvesztette a zseniális Chuck Schuldinert.

Te hogy éled meg a metalcore trendet, azt hogy sok zenekar divatból zenél, és akik igazán az elején érkeztek, megtömhették a zsebjeiket. Te magad milyen stílusnak tartod a Chaoswave-t és hogy álltok sikerek terén hazátokban? Mennyire vagytok ismertek?

Trendek jönnek-mennek, így nem nagyon aggódom. Igazán szeretek pár metalcore bandát, a Killswitch Engage például nagyszerű. Metalcoret játszanak, de a zenéjük kvalitása megkérdőjelezhetetlen. Szintén nagy rajongója vagyok a Soilwork újabb albumainak. Ők svéd death metalosok, de sokan tartják őket „trendy, magukat eladó metalcore szemétnek”. Őszintén, nem érdekel. Metal, és én szeretem! A Chaoswave-ben vannak metalcore elemek, death metal elemek, némi thrash – mindenből van, anélkül, hogy zavaró lenne. Azt hiszem, a modern metal jól illik rá.

Szeretnél valamit üzenni a Fémforgács olvasóinak?

Támogassátok a metalt. Basszatok és szarjatok a divatra! Trendi dolog metalcore-osnak lenni, de épp olyan trendi utálni is a metalcore-t. Csak legyetek önmagatok és hallgassátok, amit szerettek. Metalosnak lenni az annyi, mint elfogulatlannak lenni!

Utolsó szó jogán?

Szóval, csak azt kérjük nézzétek a myspace-ünket, adjatok hozzá bennünket a barátokhoz, hogy tudjuk olvastok minket ezen a nagyszerű oldalon!

Köszönöm az interjú lehetőséget és a válaszokat! Vigyázzatok magatokra!

Köszönöm neked! Minden interjú nagy segítség! Köszönöm!

Henrik


Chaoswave_interju
Írta:
haragSICK
2009. április 7., kedd, 22:22
Facebook:
Warrel Dane - exkluzív interjú - 2016. szeptember 15. Dürer Kert.
Interjú, farrrkas @ 2016. szeptember 17., szombat, 18:06
Sanctuary/Overkill Koncert - 2015. március 13. Club 202
Koncertbeszámoló, farrrkas @ 2015. március 16., hétfő, 07:54
Nevermore - Dreaming Neon Black (1999)
Kritika, Nagaarum @ 2011. augusztus 26., péntek, 08:10
Power of Metal 2011 - 2011.03.14. PECSA
Koncertbeszámoló, emp @ 2011. március 17., csütörtök, 20:57
Vörös Attila interjú
Interjú, tündérmetálány @ 2011. január 30., vasárnap, 12:59
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.075 seconds to render