Chaoswave interjú
Az olasz Chaoswave-ről olvashattatok már kritikát, most pedig némi kérdez-felekkel is gazdagabbá válhattok. A helyzet amúgy az, hogy már egy ideje elkészült az interjú, de az állandó időhiány miatt, csak most tárul a kedves olvasó elé kérdéseimnek miértje és Henrik válaszai, mivel így is már rengeteg időt vesztettem -  nem húznám értelmetlen sorokkal az idegeket, hiszen a válaszokból - azt hiszem - minden kiderül, hajrá!
Először is köszönöm az interjú lehetőséget Henrik, kérlek mutassad be a zenekart, kinek mi a pozíciója, és mit kell rólatok tudni?


Üdvözöllek benneteket ott Magyarországon és köszönöm! A Chaoswave egy dán/olasz modern metal banda. Olaszországban élünk, 5-ből 4 tag olasz, de én Dániából származom, 6-7 éve élek Olaszországban. A bandát Raphael (dob), Michele (basszus), aztán én (7 húros gitár), majd Fabio (tiszta ének) és végül Giorgia (tiszta ének) alkotják. Amit játszunk az modern thrash metal, de ahogy láthatod 2 énekesünk van, így mindketten használnak tiszta éneket. Épp ezért nagyon egyedi a hangzásunk amely különbözik a „hörgés vs. tiszta ének” sémától, amely rengeteg melodikus death metal csapatra jellemző mostanában.

Neked amúgy vannak más projectjeid is, igaz?

Szoktam játszani a Sinphonia-val, akikkel megjelentettünk 2 albumot évekkel ezelőtt. De szétváltunk, s most dobosként a Hatesphere-ben játszik, az énekes egy időre csatlakozott a Sirenia-hoz, én pedig elkezdtem a Chaoswave-et.

És mik ezek?

Raphael vendég dobos egy olasz brutál death bandában, azt hiszem a nevük Corpsefucking Art, ha szereted az ilyesmit nézz utánuk! Raphael nagyszerű dobos és death metalban is nagyon jó.

Hogy fogadta a közvélemény az új lemezeteket? Milyenek a visszajelzések és kinek az ötlete volt a borító illetve ki készítette?

Nagyon-nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a médiáktól. Úgy tűnik különösen Németországban szeretnek bennünket. Mindazonáltal eleinte kaptunk 3-4 nagyon rossz kritikát is. 100-ból ez nem rossz, de érdekes, mert úgy tűnik az emberek vagy szeretik vagy gyűlölik a Chaoswave-et. A legfontosabb a rajongóink reakciója, amely fantasztikus. Így valóban boldogok vagyunk azzal, ahogy a közönség fogadta az albumot
A borítót én terveztem. Én készítem minden grafikai munkát a bandának és ez alkalommal egy nagyon egyszerű de hatásos borítót akartam. Olyasmit, ami kicsit más, mint a megszokott metal borítók. Rengeteg új CD jön ki minden hónapban, hogy nagyon fontos a könnyen megjegyezhető fedő.

Miért is lett pontosan Chaoswave a banda neve? Aláírom, hogy érdekes hatások és koncepció érvényesülnek benne, ennek ellenére mégsem értem, hogy esett erre a névre a választás – ahogy a kritikámban is utaltam rá, sokkal inkább el tudnám képzelni valami súlyos power noise vagy ipari – EBM formáció nevének.

Hahaha igazad van, lehet, hogy egy kicsit indusztriális hangzású. Ami jó dolog, mert szerettem volna egy modern nevet a bandának. Én találtam ki a nevet, mikor 6 évevel ez előtt elindultunk, s a modernség mellett egy olyan nevet is szerettem volna, amely visszatükrözi az általunk játszott zenét. A Chaoswave-ben dallamos ének van (harmónia – mint egy lágy hullám) amely találkozik egy aggresszív és technikás ritmusszekcióval (chaos). Másik fontos dolog az volt, hogy eredeti nevet találjunk. Így beírtam a Google-ba a Chaoswave-et, kevesebb mint 10 találatot adott, így gyorsan eldöntöttük, hogy ez lesz a nevünk. Így most kicsit több eredmény lesz a Google-ban, ahahaha...

Steve Smyth nagyágyú a szakmában, hogy jött az ismerettség és pontosan melyik dalokban is segített be? Kérlek, mesélj a stúdió felvételekről, esetleg közös kellemes élményről.

Milánóban találkoztam Steve Smyth-szel egy Nevermore koncert után. A turnébusz mellett álltam a többi ábrándozó rajongóval, hahaha. Adtam neki egy demó CD-t és egy pólót. és azóta néhányszor levelet váltottunk e-mailen. Mikor rögzítettük a lemezt, akartam néhány vendég szólót és az első ember akire gondoltam Steve volt. Szerencsére rögtön beleegyezett és nagyszerű munkát végzett. Szólózik a Fork Tongues and Foul Times és A March for the Dying illetve a Rise című számokban. Nekem személy szerint a Rise szólói a legkedvesebbek, mert ott van némi duettünk. Ő kezdi azután én folytatom, ő visszatér és én fejezem be. Rajongóként nincs jobb, mint együtt játszani a bálványoddal!

Ez nem éppen zenei kérdés, de mivel a zenét és a lemezeladást is érinti a gazdasági válság, ti mennyire érzitek ezt Olaszországban, kinek van családja a Chaoswave-n belül és kinek mi a munkája civilben?


Azt hiszem az egész világ érzi – Olaszországot is beleértve. A turista iparban dolgozom, és nehéz évünk van. Kevesebb vendég kevesebb pénzt költ, és nagyobb a kockázata, hogy elveszítheted a munkádat. Szerencsére én jó helyzetben vagyok, így nincs mitől félnem. A bandában senki sem házas vagy szülő, így annyira nem szenvedünk. Én webdesignerként és programozóként dolgozom, Giorgia szintén a turista iparban van, Fabio és Michele egyetemisták, míg Raphael dobot oktat.

S ha már itt tartunk a válság kapcsán, hiszed hogy jönnek jobb idők vagy csak reméled? Te miben látod az egész helyzetnek az okát és mi lehetne a megoldás?

Túl bonyolult ez számomra, hogy lássam a valódi okot. Mindannyian tudjuk, hogy Amerikában kezdődött a bankok összeomlásával. Azt is tudjuk, hogy Amerika rengeteg pénzt költött haszontalan háborúkra. Így aztán elég könnyű összekapcsolni ezt a két dolgot. Ők viszont azt mondják, a probléma az amerikai bankok felelőtlen hitelpolitikája, így aztán nehéz meglátni a közvetlen kapcsolatot a háborúkkal pl. Bár én azt hiszem, a Bush kormányzat egész mentalitása nagyon negatív hatással volt az egész pénzügyi rendszerre, gondolkodásra. Arra gondolok, hogy ha egy olyan országban élsz, ahol dollár milliárdokat költenek háborúkra, miért törődnél valaha is a bankcsőddel? Talán ez a krízis kellett, hogy felébressze az embereket. Most nagyon bizakodva tekintek a jövőbe. Azok közétartozom, akik sokat remélnek Barack Obamától. Nem azért, mert azt hiszem, hogy egy csapásra minden meg fog változni, hanem mert a személyisége nagyon inspiráló az egész világnak.

Köszönöm, hogy egy kicsit át léphettünk a Chaoswave-n kívülre, és térjünk is vissza hozzá. Kérlek sorolj fel 3 olyan zenekart és lemezét, amely nagy hatással volt rád gyermekkorodban vagy éppen napjainkban.

Sanctuary / Nevermore határozottan az első (azoknak, akik nem tudják, a Nevermore a Sanctuary-ből lett). A Sanctuary Into the Mirror Black-je az első metal lemezek egyike volt amit megvettem, azt hiszem 1990 körül. Hosszú ideig minden nap hallgattam és még ma is gyakran bekerül a CD-lejátszómba. Amikor az első Nevermore kijött, hetekig mindennap bementem az üzletbe érdeklődni, és azóta elkötelezett fan vagyok. Másik fontos csapat a Metallica. Az első években mindent elolvastam róluk amit tudtam és dán lévén természetesen nagy rajongója vagyik Lars Ullrichnak. Az ...and Justice for All szerintem a legjobbjuk! Egy másik nagyon fontos banda a Death. Mindig nagy rajongójuk voltam és mélyen elkeserített, amikor a világ elvesztette a zseniális Chuck Schuldinert.

Te hogy éled meg a metalcore trendet, azt hogy sok zenekar divatból zenél, és akik igazán az elején érkeztek, megtömhették a zsebjeiket. Te magad milyen stílusnak tartod a Chaoswave-t és hogy álltok sikerek terén hazátokban? Mennyire vagytok ismertek?

Trendek jönnek-mennek, így nem nagyon aggódom. Igazán szeretek pár metalcore bandát, a Killswitch Engage például nagyszerű. Metalcoret játszanak, de a zenéjük kvalitása megkérdőjelezhetetlen. Szintén nagy rajongója vagyok a Soilwork újabb albumainak. Ők svéd death metalosok, de sokan tartják őket „trendy, magukat eladó metalcore szemétnek”. Őszintén, nem érdekel. Metal, és én szeretem! A Chaoswave-ben vannak metalcore elemek, death metal elemek, némi thrash – mindenből van, anélkül, hogy zavaró lenne. Azt hiszem, a modern metal jól illik rá.

Szeretnél valamit üzenni a Fémforgács olvasóinak?

Támogassátok a metalt. Basszatok és szarjatok a divatra! Trendi dolog metalcore-osnak lenni, de épp olyan trendi utálni is a metalcore-t. Csak legyetek önmagatok és hallgassátok, amit szerettek. Metalosnak lenni az annyi, mint elfogulatlannak lenni!

Utolsó szó jogán?

Szóval, csak azt kérjük nézzétek a myspace-ünket, adjatok hozzá bennünket a barátokhoz, hogy tudjuk olvastok minket ezen a nagyszerű oldalon!

Köszönöm az interjú lehetőséget és a válaszokat! Vigyázzatok magatokra!

Köszönöm neked! Minden interjú nagy segítség! Köszönöm!

Henrik


Chaoswave_interju
Írta:
haragSICK
2009. április 7., kedd, 22:22
Facebook:
Warrel Dane - exkluzív interjú - 2016. szeptember 15. Dürer Kert.
Interjú, farrrkas @ 2016. szeptember 17., szombat, 18:06
Sanctuary/Overkill Koncert - 2015. március 13. Club 202
Koncertbeszámoló, farrrkas @ 2015. március 16., hétfő, 07:54
Nevermore - Dreaming Neon Black (1999)
Kritika, Nagaarum @ 2011. augusztus 26., péntek, 08:10
Power of Metal 2011 - 2011.03.14. PECSA
Koncertbeszámoló, emp @ 2011. március 17., csütörtök, 20:57
Vörös Attila interjú
Interjú, tündérmetálány @ 2011. január 30., vasárnap, 12:59
Koncertek
Ategnatos European Tour 2019
december 6.,
Barba Negra
A Tour for the Loud
december 7.,
A38 Hajó
Deep Purple
december 9.,
Papp László Budapest Sportaréna
CoreLeoni
december 11.,
Dürer Kert
Jinjer
december 22.,
Barba Negra
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.042 seconds to render