Malfeitor

Hail Malfeitor! Mi a helyzet a zenekar környékén mostanság?
 
Atum: Minden rendben, köszönjük. Épp az idei koncertezős időszak végét járjuk, amelyről eddig csak pozitívumokat tudok elmondani. Ha ez a ciklus lezárul, akkor a dalírásra fogunk koncentrálni, hiszen még 2008-ban meg fog jelenni az új lemezünk az Agonia Records-nál.
 
A zenekar 2006-ban alakult. Pontosan milyen célok vezéreltek akkortájt? Tekintettel arra, hogy a Malfeitor tagsága más zenekarokban is érintett, valami teljesen új projektet akartatok csinálni?
 
Atum: A recept egyszerű nálunk: minél betegebb zenét írni, amit később színpadon is elnyomhatunk. Ez a fő cél vezérel minket a kezdetektől. Egyébként a Malfeitort valóban több projekt hálózza be, mint példálul: Aborym, Lorn, Kalki Avatara, Quiet in The Cave stb... Ezen zenekarok mindegyike különleges a számunkra és kihívásnak vesszük azt, hogy ha valamelyik zenekarhoz tartozunk. Ha meghallgatod, megérted, hogy miről beszélek.

Régi motorosnak számítotok a színtéren. Össze tudnád hasonlítani bármilyen vonatkozásban a mostani szcénát a 15-20 évvel ezelőttivel? Mi változott főként?

Atum: Számos dolog változott a kora 90-es évekhez viszonyítva, azonban összehasonlítani, vagy bírálni nem tudom a korszakokat. Tudod, mindenki máshogy látja a dolgokat…

Alapvetőleg hogyan kerültetek a black metal vérkeringésbe?
 
Hell-I0-Kabbalus: Ez nagyon egyszerűen kezdődött. Elkezdtem olyan ismertebb zenekarokat hallgatni, mint a Metallica, Slayer, majd egyre közelebb kerültem az extrémebb válfajokhoz. Így jutottam el a death, majd a black metalhoz.
 
Atum: Ez természetes ,,fejlődés” volt nálam. Metallicat, Iron Maident hallgattam, aztán ezen bandák lemezeit követően keményebb vonalon Slayert és Sepulturat. Erről a pontról már csak pár lépés volt a black metal, ami a mai napig a kedvencem.
 

Milyen zenekarok jönnek be nektek? Figyelemmel kíséritek a legújabb zenekarokat?
 
Hell-I0-Kabbalus: Én az összes olyan zenekart tisztelem, amely egyéni utat jár. Az, hogy mikor alakult, nálam nem számít. Minden zenekart meghallgatok, ami valamilyen szinten érdekel, de idő kell, hogy befogadjam a hallottakat.
 
Atum: Azon zenekarokra adok, akik nem kötnek kompromisszumot a zenében.
 
Mi a véleményetek erről a két fogalomról: sátánizmus, keresztényellenesség?
 
Hell-I0-Kabbalus: Az mindenkinek a magánügye, hogy foglalkozik-e ezekkel a dolgokkal. Túl sok időbe kerülne ezt itt és most kiveséznem.
 
Atum: A kereszténység egy pestis, amit el kell pusztítani. Ennek a gépezetnek a fő célja az, hogy rabszolgájává tegye az embereket, akik mindeközben elfelejtik a fő értékeiket, természetes adottságaikat. Ennyit tudok elmondani.
 
Mit kell tudni a jelenlegi olasz színtérről? Fejlődik, akadnak jó zenekarok? Személy szerint csak a Black Flame, a Tundra és az Aborym ugrik be.
 
Hell-I0-Kabbalus: Vannak jó bandák errefelé, neveket azonban nem mondanék. Egy biztos: ők büszkék lehetnek az anyagaikra. Az olasz szcéna nagy gondja az, hogy rengeteg az olyan zenekar, amely a silány anyagaival megrontja a színteret. Ők tipikusan azt állítják magukról, hogy ők az elit, ők a legjobbak…
 
Atum: A Malfeitor számomra nem tartozik semmilyen színtérbe, így az olaszba sem. Ismerek pár helyi zenekart, akik nagyszerűek, velük jól megértjük egymást.
 
Ahogy végiggondolom, a különböző projektjeitek igazán szerteágazó műfajokba tartoznak:
doom, folk vagy akár death metal. Hiteles szerintetek ez a dolog úgy, hogy végtére is black metal zenészek vagytok?
 
Hell-I0-Kabbalus: A zene az zene, ha tudod, hogy használd ezt a művészeti ágat, akkor bármit el tudsz játszani, amit csak akarsz. Ez valamiféle ősi késztetés.  
 
Atum: Engem nem érdekel, hogy az emberek mit gondolnak a projektjeinkről. Ezen formációk ugyanúgy a zenészi pályánk része, mint bármelyik másik zenekar. Pozitívan hatnak ránk, sokrétűbb kompozíciókra vagyunk képesek általuk.
 

Mit jelent a Malfeitor elnevezés? Miért pont ez?
 
Atum: Egy kifejező nevet szerettünk volna a zenekar kezdetekor. Kis idő elteltével a Malfeitorra esett a választásunk. Nincs mit magyarázni, nem bántuk meg.
 
A dalszövegeitek érdekes dolgokat vonultatnak fel. Ókori Olaszország, Róma, Circus Maximus, stb. Emellett okkult témák is feltűnnek. Az olasz történelem gazdag és dicső, büszke vagy rá?
 
Hell-I0-Kabbalus: Az efféle ideológiai kérdéseket tartom minden vita alapjának, így próbálom is kerülni ezeket. Inkább megpróbálom minden történelmi kor építő konzekvenciáját a magam szellemi fejlődésére felhasználni. Badarság azt mondani, hogy ,,ebben, vagy abban a korban szeretnék élni”, hiszen ha jobban utánajársz ezeknek, végül kiderül, hogy minden kornak megvolt a maga szépséghibája.
 
Próbálkoztál valaha öngyilkossággal? Volt már ilyen hajlamod?
 
Hell-I0-Kabbalus: Sohasem próbálkoztam, de a múltamban többször felvetődött a gondolata. Azt hiszem, minden embernek szembesülnie kell előbb a halállal valamilyen formában, hogy feltegye magának a kérdést: megéri az a szenvedés, ami ezzel járni fog? Ha mindenki feltenné magának ezt a kérdést, akkor egy jobb jövő elé néznénk…
 
Mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre?
 
Hell-I0-Kabbalus: Szajhákat, alkoholt és jó zenéket!
 
Ismersz magyar bandákat?
 
Hell-I0-Kabbalus: Az egyetlen zenekar, amit ismerek, az a Tormentor. Kiváló!!!
 
Mik a Malfeitor későbbi tervei? Lesz turné, esetleg új lemez?
 
Hell-I0-Kabbalus: Májusban még van pár koncert, ahol jelenésünk van, aztán próbaterembe vonulunk. Már nagyjából összeálltak az új dalok, remélem 2008 végén konkrétumokról is beszélhetünk. Pokoli hangzásra készüljön mindenki!
 
Köszönet Malfeitor legénység! Álljanak hát itt utolsó szavaitok:
 
Atum: Remélem, nemsokára Magyarországon is felvonhatjuk a káosz lobogóját!
 
 
Malfeitor
Írta:
Infam
2008. május 9., péntek
Facebook:
Malfeitor - Unio Mystica Maxima (2007)
Kritika, Infam @ 2008. április 14., hétfő
Koncertek
30. Rockmaraton Fesztivál
július 7.,
Szalki-sziget
Gothoom Open Air Fest 2020
július 23.,
Revištské Podzámčie
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.031 seconds to render