Morfium - interjú

 

Üdv! Úgy gondolom öt megkérdezett főből körülbelül ketten-hárman ismerhetik ma a Morfiumot. Mikor alakultatok, kiből áll jelenleg a Morfium? Mutasd be kérlek a zenekart!

 

 - Üdv Neked is, Csorba Lajos vagyok és először is szeretném megköszönni az interjú lehetőségét! Na, vágjunk bele! 2001 januárjában alakultunk, pontosabban ekkor vettük meg a dobszerkót, ettől számítjuk a létünket. A jelenlegi tagság: Kerek Tamás (vokál), Gyenes András (dob), Dósa Róbert (basszgitár), én meg a gitárt nyüstölöm.

 

Mi inspirált arra, hogy thrash metal zenekart alapítsatok még a kezdetek kezdetén? Jól érzem, hogy ebben nagy szerepet játszottak a '80-as évek thrash/death bandái (Napalm Death, Slayer)  Hogyan jött össze a tagság ehhez?

 

 - Meguntam, hogy  a környékünkön mindenki csak tingli-tangli zenékben utazik. Mondjuk mi sem vagyunk egy kimondott thrash csapat, inkább amolyan ösztön metalt nyomunk, azt viszont jól fogod, hogy a tremolókar rángatós muzsikákat csípem a legjobban. Emlékezetem szerint a tagság elég könnyen összeröffent, bár nem mindenki a metal felől érkezett. András pl. blues-rock gitáros volt előtte és a vendéglátó „iparban” is dobolt.

 

Milyen kiadványaitok jelentek meg eddig? Önerőből jöttek ki a lemezeitek, vagy valamely kiadó segédletével?

 

Az anyagainkat magunk barkácsoltuk és dobtuk a „piacra”. Sorrendileg a következők: -Bűnöd és hibád (2002); Préda (2003); Ellenőrzés (2004); Öreg Sátán (2006).

 

2004 decemberében láttalak titeket játszani az Akela előtt. Nekem eléggé tetszett az a koncert! Az egy turné volt, igaz? Sűrűn szoktatok koncertezni? Körülbelül hányan járnak a koncertjeitekre? Mely híresebb magyar és külföldi banda előtt léptetek már fel?

 

Igen, akkor az Akela előzenekara voltunk és loholtunk velük egy pár kört az országban. Mostanában havi egy-két buli megfogja  a dolgot, pedig szeretünk színpadon lenni, de sok a negatív tényező. A koncertek látogatottsága attól függ, hogy mennyire vagy az adott helyen ismert vagy ha már jártál ott, az emberek milyen szájízzel távoztak az akkori buliról. Mi is játszottunk néhány lézengőtől kezdve akár 100 embernek is. A magyar „sztárcsapatok” közül az Akela, a Stress és az Iron Maidnem előtt toltuk közvetlen.

 

Zeneileg milyen bandák hatottak rátok? Van esetleg közös kedvencetek? Mióta hallgattok metal zenéket? Magyarhonban mely bandákat tartjátok kiemelkedőnek? Van esetleg olyan műfaj a metalon belül, amivel nem tudtok azonosulni és nem hallgatjátok azt?

 

Nem igazán szoktunk ilyenekről dumálni. Annyit tudok, hogy Tamás egzotikus punk és grind zenéket hallgat, András és Robi pedig az ACDC-t isteníti. Az én favoritjaim is a durva dolgok között vannak, de szoktam más muzsikákat is fülelni, pl. Lordot, Running Wild-ot. Hogy kik a kiemelkedők? Age of Agony, ők pusztítóak. Amivel nem tudunk azonosulni, az a rocknak, metalnak álcázott diszkózene.

 

A Morfium jelenleg egy gitárossal koncertezik és rögzíti a számait, ennek hátterében Csorba Lajos áll. Nem merült még fel, hogy két gitárra írjatok számokat? Ami ugyebár egy másik gitáros belépését is jelentené egyben...

 

Csorba Lajos egy egoista fasz! Félre a tréfával, törpöltem már a dolgon, de hát így is alig férünk az énekesünk Ladájában, meg még a nem létező gázsit is öt felé osszuk!?

 

Láttam, hogy van honlapotok. Fontos ez szerintetek manapság? Milyen előnyök származnak belőle? A honlap böngészése közben feltűnt, hogy a basszusgitáros poszton történt némi változás. Miért váltatok meg a régi bőgőstől?

 

A kompjúterrel rendelkező rajongóknak biztos jó, mert aktuális információkat szerezhetnek a csapatról, fotót, zenét tölthetnek le a honlapról. Elvileg egy honlap a hozzá tarozó bandát reklámozza az egész világon, de szerintem már korántsem akkora durranás, mint mondjuk 10 éve. A régi bőgősünk, Barkóczi Jani egyébként magától távozott, más kikapcsolódásra vágyott.

 

Eddig 4 demotok jelent meg. Milyen volt a fogadtatásuk? Terjesztettétek őket kiadók, szaklapok felé? Körülbelül mennyi fogyott belőlük összesen?

 

Azon metalosok közül, akik megrendelték vagy a bulik után megvették a demóinkat, amikből kiadványonként 100-150 fogyott, még senki sem panaszkodott! Legalábbis nekem nem. A szaklapokban és egyéb fórumokban is építő jellegű kritikákat kaptunk. Hazai kiadóknak csak az Öreg Sátánt fogjuk postázni egy jövőbeni nagylemez reményében, bár postacímet csak egyet tudok. Esetleg tudsz segíteni? (a kérdést én passzolnám, de hátha olvassa valami illetékes kiadós arc ezt az interjút…) Külföldi címet tudok többet is. Kíváncsi vagyok, mit szólnak a magyar mekegéshez? Ki tudja, lehet, hogy egzotikusnak tartják majd.

 

Milyen témakört járnak körbe a szövegeitek, ki felelős értük? Hogy születik meg egy Morfium-szám?

 

Hát, ahogy elnézem, csupa finomságról szólnak a dalaink-pl. halálbüntetés, elkorcsosult emberek, temetkezési szokások-mindez egy pici akasztófahumorral, netán optimizmussal? színezve. Ezek javát mostanában már én hozom, de azért még Tamás is előrukkol egy-két zsengével. A gitáron kiagyalt dolgaim pedig hosszú és unalmas próbák során állnak össze nótákká, miközben mindenki arról ábrándozik, hogy mikor kaphat már be egy sört a bázison.

 

A 2002-es szerzői kiadású lemezeteken van egy Krisztus koporsója című track. Úgy gondolom eléggé félreértelmezhető szöveggel rendelkezik. Az a nóta milyen ideologiával írattatott? Hisztek valami ezoterikus lényben? Mi a véleményetek a Bibliáról?

 

Miért félreértelmezhető? A szám egy, a hitéből kiábrándult ember riasztó gondolatait tükrözi, aki a megvilágosodása után rájön, hogy micsoda hitvány dolgokkal vette körül magát. Semmi ördö(n)gösség nincs a háttérben, talán csak a misztikum iránti vonzódásom. Egyébként pogány vagyok és csak abban hiszek, amit megcsináltam. Ha jól tudom, a többiek meg vannak keresztelve, de nem hiszem, hogy a napi x óra gürcölés után még valami természetfelettin gondolkodnának. Egy modernebb hangvételű Bibliába a kíváncsiság kedvéért belelapoznék, mert igazából azt se tudom, miről szól.

 

Mi a véleményetek a manapság kialakult politikai helyzetről?

 

- Kutyák marakodása a koncon, miközben az emberek szolgák a saját hazájukban.

 

Mi a távlati tervetek a Morfiummal? Volt már lehetőségetek valamely nagyobb nevű kiadóval tárgyalni a jövőről? Ha tehetnétek melyik külföldi thrash banda előtt játszanátok egy teltházas koncerten?

 

Hosszú távú programmal nem rendelkezünk, mert ahogy Robi barátom szokta mondani, aki túl sokat néz előre, végül a saját lábában bukik föl. Úgyhogy marad a buliról bulira való túlélés, a repertoár új saját számok és feldolgozások általi frissítése. Lehet, hogy nem sok értelme van, de egy nagylemezt is ki akarok pofozni valahogy; hogy hogyan, azt még nem tudom. Még nem tárgyaltunk senkivel. Ha nyernék a lottón, egyből befizetném a zenekart a Slayer elé!

 

 

Köszönöm, hogy a rendelkezésemre álltatok az interjú erejéig. Utolsó szó jogán... :

 

,,Itt vagyok a vesztőhelyen

A végrehajtást várva

Rajtam áll a világ szeme

Áldozatra várva

Az utolsó szó jogán

Amíg szuszhoz jutok

Nem kérek csak ennyit:

Morfiumot!" 

Morfium_interju
Írta:
Infam
2007. március 8., csütörtök
Facebook:
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.006 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'hr8528b1t7piq6nudge4gb3cl3','','szoveg|s:7:\"LGZYPUR\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:6:\"tc.php\";lyricsrow|i:1;','3.85.80.239','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1