Beszélgetés Borossal, a P.F.A. dobossal

A veszprémi P.F.A. a látszat ellenére egy nagyon komoly zenekar, fajsúlyos szövegekkel és pengére kidolgozott zeneiséggel. A Pigheart lemezük idején vettem észre a tevékenységüket, és beleástam a korábbi dolgaikba is. A munkásságukat nem olyan nehéz átfutni, mivel több lemezük sem éri el a 10 perces terjedelmet. Viszont ezek a 10 percesek igen velős kivonatát képezik rendre a nyers, erőteljes és trendektől mentes punkzenének. Az április 20-án - a füvezés vagy mi a fenének a napján - megjelenő lemezük, a Dumpster Of Reality kapcsán faggattam ki a dobosukat Borost.

Tizenegy éve változatlan felállással zenéltek, illetve nemrég Tzikah csatlakozott. Mi a titkotok?

Gyerekkorunk óta ismerjük egymást, innen ered a barátságunk. KZ-val osztálytársak voltunk 8 éven át, Áronnal egy lépcsőházban laktunk sokáig, és ez csak az én aspektusom, tényleg sok közös szál van az életünkben. Voltak más tagok az évek során, pl alapító tag volt Koni, akit az Orrvérzés zenekarból "csábítottunk át", akinek a bátyja, Andor a PFA elődjében, a Cukorborsóban bőgőzött. Aztán ott volt Gábor, alias Bohóc, aki a tini baráti körünkből ugrott be egy villámkarierre. Végül nekik a helyükre rendszeresítettük KZ-t, akinek akkoriban oszlott fel a fiatal lányokat célközönségként megcélzó Kultúrművek nevű bandája. Aztán a sors úgy hozta, hogy szétszéledtünk. Először csak az országban, Pest-Veszprém vonalon, majd Tibor kiköltözött Legolandbe. Nehéz volt összehozni, hogy mindenki itthon legyen, viszont azt éreztük, hogy mindenképpen kéne 2 gitáros a zenekarba, ezért döntöttünk úgy, hogy megkérdezzük Lacikát, aki szintén hiátusát élte ilyen téren. Amikor meg isten is úgy akarja, akkor így, 5-en lépünk fel.


Akkor végülis mióta 5 tagú a P.F.A?

A jelenlegi felállás talán nincs egy éves sem, de pontosan nem tudom. Relatív friss dolog, csak párszor (lehet, hogy csak egyszer?) sikerült 5-en együtt játszani, pl a 10. szülinapi bulinkon.

A banda egyik érdekessége, hogy metal hangzással toljátok az agresszív régisulis punkot. No meg a szimpla hangszedős fender gitárok. Ez célzott koncepció? Mármint metal hangzás nem metal gitárokkal?

Hogy melyik metal gitár és melyik nem, ahhoz nem nagyon tudok hozzászólni :D Az biztos, hogy ennyire futott annak idején és van aki azóta motort vett meg autót ahelyett, hogy a hangszerére költött volna. Nem gáz KZ! Kollektív hangzás terén pedig igyekeztünk jó bunkót kihozni magunkból, illetve a stúdiókból ahova jártunk. Csattogós lábdob, drótos basszer meg ez a metalgitár.

Korábban Bándra jártatok Pallagi Ateszhoz az Amp-ba. Ez a mostani anyag hol készült?

Igen, az első 3 lemezünk, amit már nem magunk vettünk fel, Bándon készült. Később talán a változatosság, vagy egyéb lehetőségek miatt vettünk fel pl. Győrött, Gyalázatos Totónál. Nála a Dance Or Die! split anyagát rögzítettük. Megfordultunk Budapesten is, a Revolver stúdióban, ahol a Pigheart lemez keletkezett. Majd vissza Bándra, ahol Attila egyre jobban ráérez arra, amit ki akarunk hozni magunkból hangzásügyileg (a metalgitár dologban mélyen benne van a keze). Az új lemez is az Ő érdeme. Rokk!

Ami ugye jövő csütörtökön jelenik meg kazettán? Milyen kiadónál? Mekkora példányszámban? Hol keresse, aki szeretné magáénak tudni?

Igen, 4.20-án. Mi ilyen vicces csávók vagyunk, ezért időzítettük erre a napra. Az El Bastardo records fogja kinyomni, amit a fővárosból igazgat Csimpy és Sajt. Példányszámról semmi konkrétat nem tudok, de nem valószínű, hogy nagy mennyiségben jelenik meg. Sosem voltunk azok a nagy lemez eladós zenekar, de ettől függetlenül biztos lesz nálunk is pár darab, illetve az említett Uraknál.

Továbbra is Áron írja a dalok javarészét? Ki hozza a szövegeket?

Igen, általában Ő az ötletgazda. Az új lemezre viszont Lacika és KZ is hoztak számokat, csak a Tibike és Én voltam ilyen beleszarósak. Neki megvan a mentsége, nekem meg....

Vannak még próbáitok a klasszikus értelemben véve?

Hát, ha az a klasszikus, hogy megbeszélünk egy időpontot, lemegyünk a próbaterembe, végigmegyünk a számokon, esetleg újakat írunk, akkor igen. Nem vagyunk túl aktívak, ezért nincs is igény rá, hogy többet próbáljunk. Sajnos.

A Pina, fing, anarchia így inkább 30-hoz, mint 20-hoz közel is helytálló? Leginkább azért kérdezem, mert a szövegeitek viszont időnként kimondottan elgondolkodtatóak.

Nyilván komolyodtunk az évek során, ezért szólnak a szövegek füves hippik oltogatása helyett mély emberi érzelmekről, tapasztalatokról. Tinikorban az volt a fontos, hogy az összes kádba belepisáljunk egy házibuli során, vagy amiatt voltunk résen, hogy mikor néz már ki egy jó verekedés akár a helyi nácikkal, vagy bárkivel. Majd megtapasztaltuk a halál fogalmát, szerelmet, csalódást és felsorolhatnám az összes klisét, amit egy ember átélhet. Viszont nem vesztettük el a humorérzékünk, nem savanyodtunk bele az életünkbe, ezért a válaszom igen, helytálló!

Nácikról jut eszembe... Mennyire politizáltok? Ha az ember meghallja a punk szót, általános sztereotípiaként jön elő a baloldaliság, vagy legalább az antifa... Ez rátok mennyire jellemző?

Úgy gondolom mindannyian elrugaszkodtunk már ezektől a fogalmaktól, sőt nevezhetjük őket béklyóknak. Nem tartom szabadnak a szellemet, amelyik görcsösen ragaszkodik bizonyos ideológiákhoz, legyen az jobb, vagy éppen baloldali. Humanista, liberális zenekarnak tekintem magunkat, ami kevésbé nyers elveken, inkább spirituális megközelítésen alapul.

Mi várható koncertfronton? Európát már letúrtátok korábban, most milyen performanszokra számíthat, aki titeket szeretne látni?

Szerencsére sikerült jó sok helyre eljutnunk már országon belül és kívül is, viszont utóbbiban legutóbb vagy 3 éve volt részünk úgy igazán, ezért idén nyárra tervezünk egy 4 napos kiruccanást. Összességében viszont sokkal passzívabbak vagyunk, nagyjából ötödannyi koncertünk van egy évben, mint a 2010-es évek elején. Megkeresés is kevesebb van gondolom, ez olyan vica-versa dolog, ha tolod a szekeret más is besegít.

A koncertjeitekre jellemző a totális megőrülés. Játszottatok pl anyaszült meztelenül. Mesélnél pár, ehhez hasonló extrém esetet?

Jellemző rá? Van hogy beüt valami valakinek az agyába, abból születnek ezek a megmozdulások. Áron játszott egyszer meztelenül Kádártán. Miután megkérdeztem, hogy ez honnan jött, csak annyit mondott: "Nem vágom haver, egyszerűen csak azt éreztem, hogy ezt most meg kell tennem." Akadnak kalandos fellépések, pl Kunszentmártonban játszottunk, talán valamelyik Körös holtágnál fekszik, szép idilli környezet. Pont ez volt a baj, mert a helyi pihenni vágyóknak nem az aznap esti line-up volt a kedvence, ezért sebtiben rendőrt is hívtak, akik előszeretettel fújták le a bulit, így nekünk nem is maradt időnk fellépni. A legemlékezetesebb talán az a kb. 7 évvel ezelőtti eset, amikor Salgótarjánban játszottunk Rádi jóvoltából. Ingyen volt a sör, meg is tette a hatását. Az hagyján hogy leestem a dobszékről, de koncert után sikerült olyan szinten összevesznünk egymással, hogy összeverekedtünk egy buszmegállóban.

Szeretnél valamit mondani a végén?

Legyetek sokat a természetben! Oi!


Beszelgetes_Borossal_a_P_F_A_dobossal
Írta:
Nagaarum
2017. április 25., kedd, 16:28
Facebook:
ZolixiusRex 2017. május 14., vasárnap, 20:17
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
(yes) Állatok, de pozitív! :-) (hrhr)
--
In Grind We Trust!
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.039 seconds to render