Villáminterjú Korcsmár Gyuszival a Septicmenből
 
Az első emlékeim a Septicmenről jó húsz évesek. A veszprémi Enyhe Fintor Klubban figyeltük a thrasherek pakolását, ahogy készülődtek a koncertre. Egy vékony basszer, hátul egy kopaszodó dobos, elől meg egy köpcös kis buldózerember hihetetlen kiállással és magabiztossággal. És akkor odaállt a mikrofonhoz: "Sziasztok, ez itt a várpalotai kibaszott Septicmen zenekar!" A minőségjelző szónál azt hittem, a csávó hangja átvisz a hangosító helyiségbe. Ő volt Gyuszi, akivel az alábbi beszélgetést eszközöltem az előbb.

Régen olvastunk veled interjút nálunk, mintegy kilenc éve, nem sokkal azután, hogy az Edge Records megjelentette a Negative lemezt. Sztorizz egy kicsit kérlek! Mi minden is történt azóta?

Nekem nem is tűnt annyinak. Nagyon sok minden. Az volt az a lemez, amin Kulcsár Józsi utoljára dobolt. Majd jött Eszes Imre fél évre, majd utána Németh Robi. Aztán rengeteg koncert volt, két lemez ezzel a felállással, majd 2012 végén szakítás. Tibi és Robi elment, aztán kicsivel később Béci is. De egy hónappal rá már megvolt a banda Eszes Imivel, Remsei Gergellyel, Frank Mátéval.
Aztán Remoka nem érezte jól magát, jött Jimi (Nagy Gábor), aztán 10 hónap után ő is elment. Azóta vagyunk hármasban. Meg közben elkészült 4 ep is, három-három dallal.



Béci volt még alapítótag rajtad kívül akkoriban, jól emlékszem?

Nem volt alapító, ő olyan 95-ben került képbe.

Remon meg is lepődtük akkor, mert ő inkább a progos vonalat tolta korábban. Marad is a trió felállás? Ha jelentkezne még egy gitáros esetleg...?

Remo lelkes volt az elején, csakhát megvoltak az elvárások, mint például megtanulni a régi nótákat, újakat írni, alkalmazkodni a másik három emberhez. Aztán nagy lustulás jött, azt meg nem szeretjük. Volt több jelentkező, de sok okból kifolyólag marad a trió.

Idén szeptemberben lesz a Septicmen 25 éves. Készültök valamivel a jeles alkalomra?

Nem lesz semmi különleges alkalom, csupán annyi, ha elkészül az új lemez, akkor azt promotáljuk.

Azzal hogy álltok?

Úgy néz ki, hogy 13 dal lesz az albumon, melyre jelenleg is készülnek friss nóták. Azokból most 3 van készen és egyet még lehet megcsinálunk. Ezekhez majd jön az EPkről is pár dal. Meg talán egy-kettő nagyon régi valami. Szóval lesz nemulass. Jövő hónap közepén kezdjük el a rögzítést, és én optimistán bizom abban, hogy májusig megleszünk mindennel.


Most jön az a kérdés, ami manapság a legkényesebb pontja a bandázásnak, és erősen megoszlanak a vélemények, hogy kell-e. Szóval... Kiadó?

Szerintem kell kiadó. De nálunk ez most bonyolult, majd meglátjuk mi lesz.

A ti zenétek mindig koncerten ütött nagyot. Mennyire vagytok aktívak ezen a téren jelenleg?

Hát azt beszéltük meg, hogy idén csak nagyon kevés koncert lesz. Főleg a lemez végett. De az elmúlt három évet komolyan nyomtuk.

Évente átlagosan hány fellépést jelent ez?

Nem tudom. Negyven talán, a www.septicmen.com oldalon kint vannak a dátumok. Régebbi honlapunkhoz pedig: www.septicmen.hu

Nomeg a Napló. Az emlékeztet kicsit Akerfeldt jegyzeteire. Terjedelmét tekintve lassan megjelentethetnéd könyvként. :-D

Hát igen! Az jól sikerült. Van benne egy-két vidám történet.



Valami kedvenc sztori belőle itt és most?

Most nem tudom bemásolni, de a novemberi veszprémi koncertről írt szöveg az tetszik.
Nézze már meg a kedves olvasó. :-)

Szerinted mi lehet az oka, hogy eltűnnek a thrash metal bandák itthon? Black és doom metal (és stoner) hordákkal fel lehetne tölteni a Balatont, death metalból sincs hiány, de mi történt a thrash-sel?

Sajnos nem tudom mi az oka. Amúgy vannak, csak lehet nem annyira intenzívek. De akik mozgolódnak: Vesztegzár, Inhalator, Remorse, Betrayer, Moby Dick. Majd lehet most kezd elindulni valami friss áramlat.

Mi az ábra Várpalotán és környékén? Figyeled a helyi undergroundot?

Jelenleg sok a punk zenekar, a feldogozás bandák (három is van városunkban), van egy-két metalcore csapat, hácé, doom-death, meg egy thrash. Figyelem őket, van kapcsolat, ez szerintem természetes is.

Miket hallgatsz mostanában?

Hallgatom a régi kedvenceket, meg persze friss zenéket, vagy a régiek friss zenéit.
Amik mostanában mennek: The Cult, Accept koncert, Overkill, Queensryche, Crowbar, Metallica. Kreator.
Plusz rengeteg régi magyar zenét: 440 Hertz, The Rain, Mortissimo, Wackor, Kretens, Ass, Bedlam.



Sablonkérdés, de muszáj feltegyem, mert ritkán csinálok interjút olyan zenésszel, aki 25 éve aktívan nyomja: Miben látod másnak a 90-es évek eleji és a mai színteret?

Más az egész közeg, minden fel van gyorsulva. Biztos az internet az oka, de ezt nem lehet kikerülni. Akkoriban kibasztak három plakátot a városban, aztán valamelyik sörözőben megdumáltuk ki megy. Nem volt telefon, mégis mindenki ott volt, aki megígérte, hogy elmegy a koncertre. Mindig sokan voltak, szerintem ez olyan 2000. környékén kezdett változni. Ma meg mindegy ki mit ír, hogy ott lesz, kevesen vannak a bulikon.

Van kedvenc koncerthelyszíned? Ahová nagyon szeretsz visszajárni zenélni?

Dunaszerdahely - biztos a jó társaság miatt, Pápa is nagyon jó, meg én szeretem a veszprémi Metrót is.

Akkor nem vagy klausztrofóbiás... Mondjuk piával túlélhető a Metró. Szoktál inni koncert előtt?

Veszprémbe jártam suliba, nekünk fontos helyszín volt a pince, meg persze Amikor újraindult a Septicmen 98-ban, akkor sokat játszottunk ott. Nagyon ritkán, ha nem vagyok sofőr akkor közben és utána iszom.




Villaminterju_Korcsmar_Gyuszival_a_Septicmenbol
Írta:
Nagaarum
2017. február 26., vasárnap, 19:18
Facebook:
Septicmen - Isolation (2012)
Kritika, oldboy @ 2012. július 13., péntek, 17:19
Gutted - Mankind Carries The Seeds of Hell (2010)
Kritika, haragSICK @ 2011. február 8., kedd, 11:21
Animid Effect - Ezen a földön, ebben az életben (2010)
Kritika, haragSICK @ 2010. július 17., szombat, 13:34
Septicmen - Transit (2009)
Kritika, butch @ 2010. január 13., szerda, 12:15
Septicmen interjú
Interjú, haragSICK @ 2008. augusztus 23., szombat, 07:31
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.015 seconds to render