Nightbreed 2007 - 1.nap
Helyszín: Ecsegfalva
Időpont: 2007.07.20 Péntek 15:00
Koncert: VIII. Nightbreed Fesztivál 1. nap

Az elmúlt években az Alföldi Rockfesztivál átalakulása óta több ezer látógatója volt ennek az országos találkozónak a black zenétől a dark-os fefogásig.
Mégis, az elmúlt pár évben haldokolni látszik ez az egész. Az egész talán a szervezetség hibájára, és a mostani kánikulára fogható. Persze utóbbi csak egy körülmény. Tény, hogy évek óta szinte ugyanaz a fellépkők listája, ami unalmassá teszi az egészet. Persze vannak jó bandák, akik kellenek ide.
Tavaly ugyan nem voltam, de a 2005-ös fellépőkhöz képest szegényesebbnek éreztem a felhozatalt, főleg, hogy a belépő ára se volt kevés.
A programsorrend a NegativeArt atyjának Varga P. Balázsnak köszönhető, aki a tavalyi sorrenden sokat nem változatott, szerencsére 1-2 zenekar a tracklist-en igen. :)

Délután kettő körül érkeztem meg a helyszínre, és alig akartam elhinni, hogy a település kocsmái üresek voltak. Bent a fesztiválon se volt tömegnyomor. De úgy voltam vele, hogy majd csordogálnak szépen az emberek.
Háromkor kezdett a karcagi Decadence egy pár perc csúszással, és kevesebb, mint félóra állt rendelkezésükre.
A márciusban újrakiadott lemezükről játszották a dalaikat, melynek címe When Angels Falls. Játszottak egy új számot is.
Hiányoltam tőlük a Holding Out For A Hero feldolgozást, ami felkeltette volna az embereket a sörsátorból, és a színpad előtt álló 15 embert is intenzívebb mozgásra ítélte volna.


A hangzás nem volt a legjobb, mert néha a jobboldali ládák elszálltak, de legalább fények voltak, aminek délután háromkor sok értelmét nem láttam.

Utánuk következett az Amadea, akikről sokat nem tudok elmondani. Az énekes hanjga hasonlított valaki máséra, csak nem tudom, hogy honnan volt ismerős. A női vokállal színes volt, de nem hagyott bennem mély nyomot a fellépésük.
Majd következett az Ideas, akik majdnem egy óra Nightwish-t nyomtak. Utánuk a Black Leaves, majd egy óra aktív csend, mert a technika valamiért közbeszólt. Ezalatt egy kocsmában próbáltuk elviselni az időt. És majdnem egy órás csúszás következett be, ami miatt a The Penta Concordia kevesett tudott játszani, mert letaszította őket a debreceni Karc, akikről pontosan nem tudom, hogy mit is játszottak. Furcsáltam, hogy mit keresnek egy sötét fesztiválon Hooligans-stílusú zenével. Ők rendesen széthúzták a programukat, így csak kilenckor tudott kezdeni a karcagi Vale Of Tears. Rajtuk már nem két ember volt, amit nem is csodálok. A Decadence óta rájuk volt kíváncsi a legtöbb ember. Úgy látszik, az idő lehűlésével az emberek is előmerészkedtek.


Hozták a formájukat: rendes színpadi megjelenés, nagyszerű zenei tudás.Nagyrészt a Destined For Desolation albumról játszottak, de volt Doomsday is, sőt, a Metalchamp-re feldolgozott Placebo - Every Me, Every You, és a Nine Inch Nails - Head Like A Hole-ja. Nagyszerűen átkomponált számok, és sokkal jobbak az eredetinél. Játszottak az új számok közül is egyet, hogy egy kicsit pihengessünk, és bólogassunk. Az biztos, hogy ha a többi szám is ilyen, akkor nem fogunk csalódni az új lemezen.


A hangosítás nem volt jó. Hol az egyik oldal szólt, hol a másik, a kettő együtt nagyon ritkán, valamint Feri mikrofonjára tettek is visszhangot, aminek nem tudom, hogy mi az értelme, a hangosítók biztos unatkoztak, met mindig tekergettek valamit. DJ-nek kellett volna menniük. Kósza pletykák szerint délután meglocsolták a keverőt vízzel.

Következett a Dying Wish Püspökladányból, pontosabban most az ország minden tájáról. :)
A basszer Purgónak a májusban eltört keze javulgat, de még gipszben van, így Nedo helyettesítette, aki az A Losing Season-ban tolja a metalt.


A közönségkedvenc Fragments Of The Past-tal kezdtek. Szépen gyűlt a tömeg rájuk, a VOT-hoz hasonlóan az ő zenéjüket is 50-60 ember élvezte.
A hangzás itt is ugyanaz volt: Maci mikrofonja visszhangosítva, szerencsére Balázsé nem. A hangfalak itt is csak néha szóltak. Ennek ellenére egy jó koncert volt, a füstgép működése miatt nem lehetett fellátni néha a színpadra. Volt egy feldolgozásuk is, a Depeche Mode Enjoy The Silence.
Utánuk jött a Gire, akiket már nem nagyon vártam meg. Majd a Tesstimony, akikre kíváncsi lettem volna az úja album kapcsán. De indultam haza. Majd legközelebb. Pedig biztos sokan lehettek rajtuk is.
A hátralévő két zenekarról semmit nem tudok, de egy megemlítést érdemelnek: The Moon and The Nightspirit, Viative.

Ez volt a fesztivál metalos napja. Az eddigi 6-700 ember helyett, ha 100-an voltak, akkor az már jónak számít.
A megoldás az lenne, ha a fellépők listáján módosítanának, és olyan zenekarokat hívnának, akikre tényleg sokan kíváncsiak, nem pedig 3 ember nézi őket, amiből 2 rendező. Akkor talán megérné a 2500-as napi árat.
De ez csak a szervező Gyulán múlik, és P. Balázson, aki a sorrendet állítja össze.
Nem csodálkoznék rajta, ha nem lenne több ecsegfalvi Nightbreed, aminek sokan nem örülnének, többek között én se. Valahogy vissza kellene állítani a 2005 előtti hangulatot, és állapotokat.

A második, dark-os napról hallottam, hogy sokkal kevesebben voltak, mint a péntekin. Ennek ellenére sokan szeretnének jönni jövőre is. Ez bizonyítja, hogy van a fesztiválra igény, csak jobban meg kell szervezni a fellépőket, és a nagy nyári fesztiválok elé betenni.

METAL
Nightbreed_2007_1_nap
Írta:
Ezt a cikket HomerKiller néven írta valaki a régmúltban, ha tudod ki az, jelezd!
2007. július 25., szerda
Facebook:
Koncertek
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.031 seconds to render