Therion - Miskolci Nemzetközi Operafesztivál
A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál keretein belül 2007. június 16-án egy rendkívüli produkció került megrendezésre: a svéd Therion zenekar lépett fel szimfónikus zenekarral és kórussal. A nem mindennapi rendezvénynek a miskolci Jégcsarnok adott otthont.


Miután a "hangversenyt" a fesztivál szervezője pontosan a kiírt 8 órának megfelelően felkonferálta, a színpad már tele volt zenészekkel, bár a Therion tagok ekkor még hiányoztak. A már így is igen benépesedett színpadot elnézvén, meg is fordult a fejemben, hogy a belépő egészen baráti áron állt meg, és egy szép vaskos színes dombornyomott bemutatkozó katalógus is járt mellé a fesztivál programjairól. Visszatérve a színpadképre, több vezérénekes, hegedűs, nagybőgősök, fuvósok, trombitások és egy 60 körülire becsült férfi-női vegyeskórus szerepelt az este folyamán.

Klasszikus komolyzenei darabokkal kezdték a koncertet a zenészek, úgy mint Wagner, Verdi, Mozart, Dvorak, Saint-Saëns, és az első 15 perces darab után nagy üdvrivalgás közepette megérkezett a Therion, így gitárokkal és dobbal csatlakoztak a darabokhoz. Nem tudom, hogy a kényelmetlen székek, az immár nem megszokott előadásmód vagy a sátánista előadok (eheh eheh) megérkezése miatt de ekkor néhány operarajongó a távozás mezejére lépett, na nem mintha a közel teltházas, vagyis kb. 2000 fővel megtelt terem hangulatán ez mit is változtatott volna: a bő háromnegyed órás első rész folytán minden darabot hangos tapssal díjazott a közönség.


A negyed órás szünet után a zenekar Blood of Kingu-val kezdett és pillanatok alatt megőrjítette a rajongókat. Mosolyt csalt az arcomra a fesztivál szervezői által biztosított szimfonikus zenekar arcára kiült meghökkenés és megdöbbenés látványa, ahogy a megvadult közönség elöntötte az első sorokat, de a vastaps hatására a dal végén szemmel láthatóan felengedtek. Hiába, idegen élmény lehetett ez számukra, hehe! :)

Ami azt illeti, a hangzás viszont nem állt a helyzet magaslatán, a gitárok egyrészt összefolytak, másrészt elnyomták a klasszikus hangszereket, az esetet a technikára fogni nem igazán lehet, hiszen a keverő teremben három akkora pult volt, hogy tán csak időhiány miatt nem állt minden tekerentyű a helyén hehe.


Mióta a frontember Cristofer Johnsson inkább a zeneszerzésre összpontosít és távol marad a mikrofontól, a karizmatikus Mats Leven énekel helyette, ez alkalommal azonban csak még egy nóta erejéig maradt, a Lemuria-t adta elő, a további dalokban a férfi éneket egy, operából ismert előadótól hallhattuk. Játszották még a Theliről a Grand Finale-t, a Vovinról a The Rise of Sodom and Gomorrah-t, elmaradt viszont a közönség által várt sláger To Mega Therion.

Mind a zenekartól, mind a kísérő zenészektől és a kórustól is eufórikus, kitörő örömmel köszönt el a közönség. A vastaps hatására persze visszajöttek még ráadást játszani, amit előbb egy kis közjáték előzött meg, Cristofer próbált pár szót váltani a rajongókkal, de a mikrofonjára nem bírtak több kérés ellenére sem hangot adni, így hát hagyta a csudába az egészet, hátradobta az eszközt, ujjával csöndet intett, a teremben pillanat alatt az is lett, majd előre ment és mondott vmit a közönségnek. Ez hátulról sajnos nem hallatszott, úgyhogy aki ott volt, és hallotta írja meg nekünk legyen olyan kedves. A bónusz két szám után a zenekar.elköszönt a közel három órás, összességében remekül sikerült buliról.


A koncertet egyébként végig profi kamerás stáb rögzítette, ami DVD formájában kiadásra kerül, tehát az is átélheti az élményt, aki
élő előadásról lemaradni kényszerült.

Köszönet a képekért Amstelnek, a koncertért pedig a fesztivál szervezőinek!
Therion_Miskolci_Nemzetkozi_Operafesztival
Írta:
Ezt a cikket néven írta valaki a régmúltban, ha tudod ki az, jelezd!
2007. június 22., péntek
Facebook:
Therion - Vovin (1998)
Kritika, Nagaarum @ 2011. augusztus 24., szerda, 08:44
Therion Sitra Ahra Live 2010 - 2010. november 27., Petőfi Csarnok
Koncertbeszámoló, emp @ 2010. november 30., kedd, 17:03
Therion - Gothic Kabbalah (2007)
Kritika, Skinner's Cage @ 2007. február 23., péntek
Koncertek
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.032 seconds to render